BEELDENDE KUNST

In verschillende steden..

Amsterdam

Honderd jaar geleden werd de verzameling schilderijen, penningen, foto's, prenten tekeningen, met Amsterdam als onderwerp, boeken en manuscripten uit de omvangrijke bibliotheek van David Henriques de Castro (1826-1898) geveild. Op de tentoonstelling Onder de hamer in het Joods Historisch Museum is een deel van de collectie sinds lange tijd weer bijeen. Van 20 mei t/m 29 augustus.

In Paradiso vandaag van 12 tot 17 uur de 2de Internationale Browserdag, waar studenten van de Europese nieuwe media-opleidingen en jonge kunstenaars hun browser-ontwerp presenteren en meedingen naar de Browser Award. 's Avonds in De Balie een debat over de digitale mediaruimte van de toekomst.

In de Achterzaal van W139, Warmoesstraat 139, Faling/Failure, een tentoonstelling met werk van 25 kunstenaars waarin Het Falen centraal staat. Het zijn Lara Almarcegui, Emmanuelle Antille, Otto Berchem, Anna Best, Neil Chapman, Brian Dick, Jon Mikel Euba, Claudia Fontes, Franck Larcade, Matthieu Laurette, Audrey Marlhens, Mikel Marzabal, Gerardo Mosquera, Begoña Muñoz, Itziar Okariz, Owen Oppenheimer, John Otazu, Asier Perez Gonzalez, Sergio Prego, Hinrich Sachs, Noa Sadka, Manuel Saiz, Philippe Terrier-Hermann, Azucena Vieites en Vera Weisgerber. Van 22 t/m 20 juni; in de voorzaal 'United Real Estates' van Joris Brouwers, 22 mei t/m 6 juni.

Buro Empty, Willemsparkweg 17, toont foto's, animaties en 'geluid' van Patricia de Ruijter en Klaas Kuitenbrouwer. Van 22 mei t/m 6 juni.

Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA, Keizersgracht 264, nodigt de bezoeker van de tentoonstelling Clues uit, de rol van detective te spelen. Met werk van Doug Aitken, Thomas Buxó, Luisa Lambri, Liza May Post, Sean Snyder, Hannah Starkey, Alessandra Tesi en Jane & Louise Wilson, t/m 12 juni.

In Galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90) t/m 15 juni werk 'uit de provincie' van Henk van den Berg (Breda), Jan Blom (Amsterdam), Tom Bogaard (Delft), Marcel Doorduin (Arnhem), Arnout Killian (Limbricht) en Marten Winters (Leeuwarden).

Galerie De Expeditie, Leliegracht 47, toont werk van René Jolink, t/m 12 juni.

De Hochschule für Bildende Künste Braunschweig koestert de wens een tweede fase opleiding te beginnen naar het voorbeeld van Ateliers Arnhem, de eerste postacademische opleiding in Nederland. Helaas is Ateliers Arnhem recentelijk wegbezuinigd door het samengaan van de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en de AKI in Enschede. In Maatschappij Arti et Amicitiae, Rokin 112, From B tot A and Back, een presentatie met werk van de ateliers die hopen dat de beslissing nog ongedaan kan worden. Tot en met 30 mei. Vanavond in Arti et Amicitiae een forumdiscussie over de toekomst van de tweede fase opleidingen aan de kunstacademies o.l.v. Tijmen van Grootheest. Deelnemers zijn Stevijn van Heusden, Martin van Vreeden, Jules van de Vijver, Willem Sanders en Dominic van den Boogerd.

Het werk van Michael Tedja en Charlotte Schleiffert vertoont volgens Stedelijk Museum Bureau Amsterdam veel overeenkomsten. Beiden werken op groot formaat, en hun werk is 'levendig en direct, fanatsierijk, intelligent en vol humor'. Tot en met 13 juni.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, presenteert onder de titel 'Small Disasters' drie recente werken van Aernout Mik: een foto van een Neanderthalerachtige man en twee videowerken, t/m 5 juni.

Great Indian Bazaar, een installatie van de Indiase kunstenaar Vivan Sundaram, t/m 27 mei in Galerie Foundation for Indian Artists.

Stedelijk Museum: een overzicht van de postmoderne kunstenaar David Salle, t/m 13 juni.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

Arnhem

Park Sonsbeek viert het 100-jarig bestaan onder meer met een keramiekmarkt op 23 en 24 mei, waar zo'n tachtig nationale en internationale keramisten hun werk tonen.

Breda

Op de vuilnisbelt bij Bavel #1 Tales of the Tip, een project van Chen Zhen, de eerste in een reeks van vier. Hierna volgen Berend Strik & One Architecture (12 juni t/m 11 juli), Job Koelewijn (25 juli t/m 22 augustus) en Biefer & Zgraggen (4 september t/m 3 oktober). Wat er met de afvalberg moet gebeuren op de langere termijn, daarover lieten zeven andere kunstenaars hun gedachten gaan. De conceptplannen van Vito Acconci, Maurizio Cattelan & Frazione Di Tempo, Carsten Höller, Suchan Kinoshita, Aernout Mik, Hervé Paraponaris en Berend Strik & One Architecture zijn op grote billboards langs de vuilnisbelt te bezichtigen, t/m 3 oktober.

Den Bosch

In de Isabellakazerne, Isabellalaan 1, richtten opnieuw zestien kunstenaars zestien kamertjes in. De magie van de ontmoeting is in de maand mei op zaterdag en zondag tussen 13 en 17 uur te bezoeken.

Den Haag

Pulchri Studio, Lange Voorhout 15, toont schilderijen en tekeningen van Jan Moerbeek, schilderijen en aquarellen van Elise Dom (t/m 27 mei), schilderijen van Trees Ruijs en schilderijen en tekeningen van Qiangli Liang (t/m 30 mei).

Haags Gemeentemuseum: de sprookjesachtige tekeningen en aquarellen van de Nederlandse kunstenaar Henri Plaat, t/m 5 juli.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van een reeks van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Finsterwolde

Galerie de Boer-Waalkens, Hoofdweg 39, presenteert schilderijen en tekeningen van Feark van der Wal, 22 mei t/m 20 juni.

Groningen

Groninger Museum: acteur Henk van Ulsen maakte een selectie uit de collectie. Kijkdagen, t/m 20 juni; een overzicht van de Amerikaanse fotograaf Larry Clark, t/m 6 juni.

Haarlem

In het werk van Cora Dera is gefotografeerde natuur het uitgangspunt. De Vishal, Grote Markt 20, toont het van 22 mei t/m 14 juni. In de kleine zaal een installatie van Harma Heikens.

In de Verweyhal een groot overzicht van kunstenaar Wim de Haan, vooral bekend geworden door zijn experimenten met materialen als zand, jute, touw, hout en as, t/m 20 juni.

In de Vleeshal Aardse paradijzen II, de tuin in de Nederlandse kunst met werk van o.a. Van Gogh, Toorop, Kruyder en Willink, t/m 30 mei.

In het Teylers Museum zelfportretten van Co Westerik, t/m 30 mei.

Hilversum

Exedra, Langestraat 52, presenteert deepSurface - the universual image, een animatieinstallatie van Lars Spuybroek en zijn architectenbureau Nox, waarmee hij de factor beweging in zijn ontwerpen brengt, t/m 13 juni.

Hoorn

Figuratieve schilderkunst van een aantal (ex)leerlingen van de Groningse Academie Minerva in het Westfries Museum. Tot en met 6 juni.

Leeuwarden

In het Fries Museum, Turfmarkt 11, Mesdag en de zee, schilderijen en tekeningen van H.W. Mesdag (1831-1915), t/m 6 juni; grafiek uit de collectie Knecht-Drenth, die voornamelijk werk omvat uit de 'Ecole de Paris'. Bram van Velde, Jean Bazaine, Pierre Soulages zijn kunstenaars uit deze school waar 'abstract lyrische' kunst werd gemaakt; in de video- en fotokabinetten werk van Eric Steensma, Edwin Zwakman en Marten Winters, t/m 30 mei.

In Bureau Leeuwarden, de ruimte voor actuele beeldende kunst van het Fries Museum, t/m 30 mei Installa, een installatie van Jolanda Kooijmans.

Lisserbroek

Op Landgoed De Olmenhorst vormt een grote boomgaard het decor voor Transformatie, een tentoonstelling waarin eenentwintig kunstenaars reageren op de snel verstedelijkte omgeving van de Haarlemmermeer. Tot en met 15 juni.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 100-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Otterlo

In het Kröller Müller Museum een overzicht van de beeldhouwkunst van 1960 tot nu (t/m 8 augustus); het vroege werk van Marinus Boezem, t/m 27 juni (meer van Marinus Boezem in De Paviljoens in Almere, t/m 27 juni, en in De Vleeshal in Middelburg, t/m 20 juni).

Rotterdam

De Kunsthal: Balinees modernisme is de verzamelnaam waaronder de kunst die in de jaren twintig en dertig op Bali ontstond, nu bijeengebracht is, van 20 mei t/m 22 augustus; penseeltekeningen van de Chinese kunstenares Jin Weihong, t/m 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli in De Kunsthal.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni.

Utrecht

Het beeldende kunstprogramma van Festival a/d Werf 1999 wordt dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar ingevuld door slechts één kunstenaar. Curator Moritz Küng nodigde de Belgische Ann Veronica Janssens uit om tien projecten in de openbare ruimte te realiseren. Voor Super Space, zoals de titel van tentoonstelling luidt, is een plattegrond te koop in het festivalpaviljoen op de Neude. Van 20 t/m 29 mei. Tel. 030-2315844.

Meer over