BEELDENDE KUNST

In het Cobra Museum Wahlverwandtschaften - Europese schilderkunst in samenspraak, die eerder te zien was in Luxemburg. Rudi Fuchs stelde de tentoonstelling samen uit werken uit het Stedelijk Museum in Amsterdam van Dubuffet, Schoonhoven, Daniëls, Appel, Dumas e.a....

Amstelveen

'De kus' van Constantin Brancusi is het middelpunt op een expositie van Roemeense figuratieve kunst uit het begin en uit het einde van de 20ste eeuw in het Cobra Museum, t/m 10 mei.

Amsterdam

Beyond boundaries, 90 dagen op Shetland is een tentoonstelling van Jannie Benthem & Yvonne Halfens in Outline (Oetewalerstraat 7). De kunstenaars zullen komende zomer een paar maanden op Shetland werken en laten nu zien wat ze daar van verwachten. Van 20 t/m 29 maart.

In de Oude Kerk begint zaterdag de groepstentoonstelling Stoned Ground met werk van Tony Andreas, Paul Cox, Bülent Evren, Esther Jiskoot, Jurgen Meekel, Joseph Semah, Gert Jan van Rooij, Mike Tyler e.a. Tot en met 19 april.

Schilderijen en foto's van Hester Nijland, Martin Halma en Sandra Maatman-Oonk op de tentoonstelling Frisse lentebries uit Kampen. Van 21 maart t/m 8 april.

Fotowerken van Edwin Zwakman in Galerie Akinci (Lijnbaansgracht 317), 21 maart t/m 22 april.

Roel Achterberg exposeert in Lumen Travo (Lijnbaansgracht 314), 21 maart t/m 18 april.

Installaties van Henk Lotsy ('To you, sweet thoughts') en het duo Kees de Groot/ Frank Morssinkhof ('Reality Barrier') bij Montevideo/TBA (Keizersgracht 264). Van 21 maart t/m 18 april. Op de opening vrijdag om 17 uur een live-act m.m.v twee Streetfighters.

Elizabeth de Vaal exposeert in de Wetering Galerie (Lijnbaansgracht 288). Intermediar, van 21 maart t/m 22 april.

In Galerie Fons Welters (Bloemstraat 140) nieuwe beelden van Merijn Bolink, 21 maart t/m 25 april.

Schilderijen, tekeningen en grafiek van Herbert Zangs in Galerie Parade (Prinsengracht 799), 22 maart t/m 3 april.

Bij Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, recente sculpturen en videowerken van Roos Theuws, t/m 19 april.

Kunstinitiatief 2000 jaar onzekerheid vroeg voor een tentoonstelling in De Veemvloer, Van Diemenstraat 410 vijf kunstenaars: Grootendorst & Van den Berg tonen hun dia-klankbeeld, Aafke Bennema een geluidsinstallatie, van Puck Willaarts komt een roterende foto-reportage, van Rinke Nijburg een gefilmd tableau Vivant en Gerda ter Thije neemt de bezoeker mee in zijn fotoarchief, t/m 29 maart.

In The Living Room, Nieuwezijds Voorburgwal 338, werk van Pieter Alewijns, 'Once upon a midnight dreary', t/m 11 april.

Peer Veneman behoorde tot de eerste Hollandse postmodernen. Zijn kleurig geschilderde, houten beelden die abstract, noch figuratief waren, betekenden een breuk met de strakke, minimalistische sculpturen uit de jaren '70. Het Stedelijk Museum toont een selectie van zijn werk van 1980 tot nu, t/m 12 april. In het Stedelijk ook een expositie van Walter Pichler (t/m 26 april) en van Fang Lijun (t/m 13 april).

In het Joods Historisch Museum een tentoonstelling over de joodse volken in Centraal-Azië en de Kaukasus, afkomstig uit het Russisch Museum voor Etnografie in Sint-Petersburg, t/m 22 september.

Arnhem

Duivels, heksen en hermafrodieten bevolken de kleurrijke tekeningen van Ada Dispa. Zelf omschrijft Dispa haar werk als 'levenslust dansend met doodsdrift'. Losbol, t/m 17 mei in het Museum voor Moderne Kunst. Ook in het museum zelfportretten en portretten van kinderen van Kiki Lamers, die de sfeer ademen van verstilling en vervreemding (t/m 4 mei). Daarnaast veertig schilderijen van de surrealistische schilder J.H. Moesman, een nagenoeg volledig overzicht. Tot en met 1 juni.

Den Haag

In Pulchri Studio t/m 5 april de overzichtstentoonstelling Willem Schrofer (1898-1968): Nonconformist. Hij schilderde lange tijd geometrisch-abstract, maar ging eind jaren veertig over op een realistische stijl. Hij was bovendien typograaf en decennia lang docent aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunst in Den Haag. In de Haagse Kunstkring (Denneweg 64) nog t/m 24 maart werk van oud-leerlingen van Willem Schrofer, onder wie Co Westerik, Hermanus Berserik, Henk Peeters, Yvonne Kracht, Peter Struycken, Krijn Giezen en Matthijs Röling.

Galerie Van Kranendonk, Westeinde 29, toont 'seascape stories'van de Finse kunstenaar Rita Jokiranta, t/m 16 april.

Eindhoven

Het Van Abbemuseum presenteert onder de titel NL een beeld van de stand van zaken binnen de beeldende kunst in Nederland. Met werk van o.a. Rineke Dijkstra, Atelier Van Lieshout, Karin Arink, Erszébet Baerveldt, Jeroen Eisinga, Job Koelwijn, Aernout Mik/Marjoleine Boonstra, Marijke Warmerdam, t/m 13 april.

Gorcum

Vita Brevis - Ars Longa (Het leven is kort, de kunst is lang) is een project van Evelyn Jansen, Ton Kraayeveld en Marita Staf. Ze maakten alle drie twee zeefdrukken en nodigden Judith Herzberg uit daar twee gedichten aan toe te voegen. Tot en met 5 april in het Gorcums Museum.

Groningen

Het Groninger Museum presenteert van 22 maart t/m 7 juni zijn nieuwe aankopen, waaronder de olifant Body Armor van Paul Perry, foto's van Rineke Dijkstra, Larry Clark, Inez van Lamsweerde, de kruiwagenstoel van Philippe Starck en mode-ontwerpen van Viktor & Rolf.

Heino

Het overzicht van beelden en portretfoto's van Max Ernst, dat eerder in het Rotterdamse Boijmans Van Beuningen is tentoongesteld, is vanaf vandaag te zien in het Kasteel Het Nijenhuis. Tot en met 3 mei.

Leiden

Onlangs kreeg John Gage de Sikkensprijs voor zijn publicaties over de geschiedenis van kleur in kunst en cultuur. In De Lakenhal werk van zeven kunstenaars die eerder de Sikkensprijs ontvingen. Het zijn Armando, Jan Dibbets, Theo van Doesburg, Luciano Fabro, Donald Judd, Richard P. Lohse en Peter Struycken (t/m 19 april).

Purmerend

In Museum Waterland een overzicht van de keramische beelden van Karen Santen. Het is werk uit de periode 1990 tot nu. Tot en met 29 maart.

Rotterdam

Soft Sculptures & Zweefmeisjes is een tentoonstelling in galerie Cokkie Snoei (Mauritsweg 55) met werk van Madeleine Berkhemer, Lonnie van Brummelen, Dan Geesin, Femke van Heerikhuizen, Lidy Jacobs, Gerald van der Kaap en Phoebe Maas. Van 22 maart t/m 19 april.

Carambolage: Rotterdam ontmoet Keulen. In januari werd het werk van een aantal Rotterdamse kunstenaars samen met het werk van Duitse kunstenaars getoond in het Keulse Gothear Kunstforum. Nu zijn de rollen omgedraaid. Het werk van de Keulse kunstenaars Dagmar Bogattke, Britta Lauer, Jupp Linssen, Dieter Laue en Ulrich Möckel wordt in Rotterdam tentoongesteld, samen met dat van hun Nederlandse collega's bij het Centrum Beeldende Kunst, het Goethe-Institut en bij Kaus Australis (Melanchtonweg 137). Tot en met 5 april.

In De Bloemenwinkel van Geer Pouls (Nieuwe Binnenweg 162b) Babyshower and Adult Tattoos van Carolien Smit. Tot en met 11 april.

De Franse schilder Francis Picabia was 'stijlloos', dwz hij heeft alle stijlen wel zo'n beetje uitgeprobeerd en toegepast. In 1918 stond Picabia in de voorhoede van de Parijse Dada-beweging. In Museum Boijmans Van Beuningen een overzicht van zijn late schilderijen. Daarnaast werk van kunstenaars die door Picabia beïnvloed zijn, t/m 31 mei.

Schiedam

De nieuwe kleren van de keizer is een serie tentoonstellingen in Pand Paulus (Korte Haven 125) over 'mooi versus mentaliteit'. Nog t/m 22 maart de keuze van gastconservator Paul Donker Duyvis en van 24 maart t/m 5 april de keuze van Adriaan de Regt.

Sittard

In het Kunstcentrum (Leyenbroekerweg 113a) een installatie van Beverly Piersol (VS), beelden en schilderijen van Philippe José Tonnard (België), een foto-installatie van Eberhard Weible (Duitsland), video, beelden en tekeningen van Judith van den Berg (Nederland) en 'hangbeelden' van Jusuf Hadzifejzovic (Bosnië). Van 1 maart t/m 9 april.

Tilburg

In het gebouwencomplex De Vorst (Willem II-straat 47-49) Groepstentoonstelling van Bossmann, met werken uit de afgelopen tien jaar 'zonder herkenbaar gezicht'. Van 22 maart t/m 29 april.

Utrecht

Op de groepstentoonstelling Dat wordt goed man! in Begane Grond, Lange Nieuwstraat 2, werk van de jonge kunstenaars Ellen Ligteringen, Mike Bonsen, Joep van Liefland en Bas Louter (t/m 5 april).

Zeist

In Slot Zeist t/m 29 maart werk van Peter van Straaten met cartoons uit Het Parool, erotische en politieke prenten.

Meer over