BEELDENDE KUNST

Amstelveen..

Amsterdam

In het Joods Historisch Museum het oeuvre van Jozef Israels waarin zijn plaats in het joods milieu wordt belicht, t/m 5 maart.

In Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, t/m 16 januari schilderijen van Ronald Ophuis.

Schilderijen en werken op papier van Robbert-Jan Gijzen in de Nederlandsche Bank, t/m 31 december.

In galerie Metis, Keizersgracht 688, Werken met licht van Brecht, Krien Clevis, Jan Dietvorst, Anne Kittelman, Roland Sips en Dick Tuinder. Tot en met 15 januari.

In de Vondelkerk t/m 29 december Nieuwe Iconen: fotografische schilderingen van jonge, mooie vrouwen afgebeeld als heiligen door Ronald Schmets.

Interactieve installatie van Hermen Maat in de Universiteit van Amsterdam, Roetersstraat 11, t/m 7 januari.

In Arti et Amicitiae, Rokin 112, 'Same player shoots again', deel 2 van de cyclus rond het thema Utopia, samengesteld door beeldend kunstenaar Jan van der Ploeg, t/m 9 januari, met werk van o.a. Firma Handig, Cary Leibowitz, Ben Judd.

Kunst van de islam, t/m 24 april in de Nieuwe Kerk. Arabist en directeur van het Hermitage Museum, Michail Piotrovski, vergaarde uit collecties over de hele wereld meer dan 300 kunstschatten: geschriften, keramiek, tapijten, juwelen en meer.

In galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116. installaties van Jan van de Pavert en Ann Lislegaard. Tot en met 19 januari.

In museum Amstelkring, Oude Zijdsvoorburgwal 40, de werken uit de collectie van Clemens Merkelbach van Enkhuizen: Ave Maria, t/m 25 maart.

Installaties, foto's en schilderijen van Roelof W. Kok en Erika Smulders in het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars, Nieuwe Herengracht 119. Tot en met 7 januari.

In het Van Gogh Museum: schilderijen en kunstvoorwerpen die een beeld geven van de ontwikkeling van de kunst in Praag rond de vorige eeuwwisseling: Praag 1900: poëzie en extase, t/m 26 maart; tekeningen en schilderijen van Jean-Francois Millet, t/m 9 januari.

In het Rijksmuseum, t.g.v. het 200-jarig bestaan van het museum, t/m 11 april miniatuurschilderingen uit India, t/m 26 maart Amsterdams goud en zilver, het complete bezit van het Rijksmuseum, en t/m 13 februari werken over de soevereiniteitsoverdracht van Indonesië. Tot en met 9 januari prentkunst van Antoon van Dyck (1599-1641).

In het Stedelijk Museum t/m 9 januari Glad IJs, een selectie uit aankopen, die volgens het museum model staan voor de jaren tachtig en negentig. Met werk van Rob Birza, Rineke Dijkstra, Marlene Dumas e.a; Polynesian Instant Geography (P.I.G.) door Berend Hoekstra en Hilarius Hofstede, t/m 16 januari; tekeningen van Willem de Kooning, t/m 9 januari.

Apeldoorn

In Paleis Het Loo, Onder den Oranje Boom, Nederlandse en Vlaamse kunst en cultuur aan Duitse vorstenhoven in de 17de en de 18de eeuw. Schilderijen, etsen, tekeningen, modellen en beeldhouwwerken. Tot en met 19 maart.

Arnhem

'Magie en zakelijkheid. Realistische schilderkunst in Nederland 1925-1945' in het Museum voor Moderne Kunst, met werk van o.a. Charley Toorop, Dick Ket, Carel Willink en Pyke Koch, t/m 7 februari.

Breda

In het Breda's Museum een overzicht van het oeuvre van Niel Steenbergen, beeldhouwer en penningsnijder. Tot en met 27 februari.

Alle schilderijen van Co Westerik t/m 9 januari in De Beyerd, Boschstraat 22.

Delft

Sculpturen en tekeningen van Thomas Bernstein in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4. Tot en met 16 januari.

Den Haag

In Stroom, Toussaintkade 55, t/m 29 januari collages, vliegtuigen en boeken van Napaku.

Grafiek, schilderijen, keramiek en meubelen van Theo van Hoytema, t/m 6 februari in het Gemeentemuseum.

Het Mauritshuis toont zelfportretten van Rembrandt in de tentoonstelling Rembrandt zelf. Vijfentwintig schilderijen plus dertig tekeningen en etsen. Tot en met 9 januari.

In het Haags Historisch Museum Me, myself & I. Hedendaagse zelfbeelden van zeven internationale kunstenaars als Gilbert & George, Sigurdur Gudmundsson, Sarah Lucas, Philip Akkerman en Liza May Post. Tot en met 9 januari.

Deventer

Beeldhouwwerken van de Belgische Luk van Soom in de Bergkerk, t/m 23 januari.

Dordrecht

In galerie Dordt, Voorstraat 396, geven zeven kunstenaars hun visie op de gedroomde kraan, t/m 9 januari.

Het Dordrechts Museum exposeert t/m 30 januari schilderijen van Jan Beutener.

Eindhoven

Manifestatie 'Oh my god', tentoonstellingen, lezingen en een filmprogramma over hedendaagse vormen van spiritualiteit, t/m 23 januari in de Witte Dame, de Krabbedans en film- en theatercentrum Plaza Futura, Leenderweg 65.

Van Abbemuseum, t/m 9 januari: de aanwinsten uit de beleidsperiode van Edy de Wilde (museumdirecteur van 1946-1963). Met werk van o.a. Charley Toorop, Piet Mondriaan en Hendrik Chabot; in dezelfde periode korte films en diawerken van Ger van Elk, schilderijen van Michael Raedecker en een serie etsen van Nono Reinhold.

Enschede

Spotprenten over haarmode in de achttiende eeuw, uitgegeven door het Londense echtpaar Darly, in Rijksmuseum Twenthe, t/m 16 januari.

Groningen

In het Groninger Museum genre- en themaschilderijen van Jozef Israels, t/m 5 maart.

In Maupertuus t/m 22 januari schilderijen van Hugo Kaagman, begonnen als graffitikunstenaar.

Het Groninger Museum: t/m 4 juni Haks was here! 5 jaar Groninger Museum, de eigen collectie eigentijdse kunst en design. Met werk van Keith Haring, Inez van Lamsweerde, Georg Baselitz en Anton Corbijn.

Haarlem

In galerie Lieven de Key een installatie van Olga van Rhede van der Kloot, t/m 24 december.

In het Teylers Museum: 'De versierde mens', over de kunst van het tatoeëren, t/m 19 maart; Zwarte kunst is een selectie van Engelse en Nederlandse mezzotinten uit de 17e t/m 19e eeuw, t/m 30 januari.

Tekeningen, schilderijen en beelden van Armando, Marian Breedveld, Pieter Kusters e.a. t/m 16 januari in galerie Rob de Vries, Spaarnwouderstraat 47.

Honderd jaar moderne kunst uit de collectie van het Frans Halsmuseum t/m 4 juni in de Verweyhal, Grote Markt 16.

Heemstede

In galerie De Bleeker, Bleekersvaartweg 18, t/m 23 januari werk van Alex Arcadia, Jasper Krabbé, Alicha Werbachowska e.a.

Heerlen

In het stadhuis, t/m 3 maart, de Van Zeil Collectie, werken door jonge kunstenaars uit Limburg, zoals Paul Drissen, Romy Finke, Fransje Killaars en anderen.

Helmond

In Gemeentemuseum Helmond geven hedendaagse kunstenaars hun visie op de vier elementen. Daarnaast etnografische objecten uit o.a. Mexico, Indonesië en Afrika. Getekend door de wind, t/m 12 maart; tot en met 9 januari 'The power of beauty', fotografie, video en een installatie over De terugkeer van schoonheid in de hedendaagse kunst.

Hilversum

Installaties van Sjouk van 't Hoff en Rudolf Holleman in Dienstbodenhuis De Koepel, t/m 23 januari.

Laren

In het Singer Museum schilderijen, tekeningen en litho's van Adriaan Lubbers, t/m 20 februari.

Leeuwarden

Fries Museum: beelden van Gerard Groenewoud en Tilly Buij, t/m 2 januari; grafiek van Hendrik Goltzius t/m 23 januari in het prentenkabinet; video van Arjen Boerstra, t/m 23 januari; installatie van Wapke Feenstra, 'Krekt Sa', t/m 19 maart; t/m 22 januari collages van Isa Genzken, waarin foto's uit pornotijdschriften zijn verwerkt; de tentoonstelling Nanne Ottema (1874-1955), een kleurrijk verzamelaar is een verzameling van Chinees porselein tot wandelstokken, van uurwerken tot schilderijen. Tot en met 9 januari.

Leiden

Boeddhabeelden, schilderijen, kleding en andere kunst uit Bhutan in het Rijksmuseum voor Volkenkunde, t/m 30 april.

In het Rijksmuseum van Oudheden Ritueel en Schoonheid. Antieke meesterwerken uit het Miho Museum, Japan. Tot en met 19 maart.

Maastricht

In het Bonnefantenmuseum een internationale tentoonstelling waarin het thema Smaak van verschillende kanten wordt belicht. Tot en met 13 februari.

Middelburg

Fotowerken en werken op papier van Barbara Jean in het museum van De Drukkerij, Markt 51. Tot en met 6 januari.

Purmerend

In museum Waterland, Kaasmarkt 16, de tentoonstelling Millennium. Meer dan zestig kunstenaars, lid van de vereniging Museum Waterland exposeren werk van het afgelopen jaar, t/m 30 januari.

Rotterdam

Do-it-yourself-expo, waarin bezoekers zelf kunstwerken van klei kunnen maken t/m 6 januari in Mama, Witte de Withstraat 29-31. Op 7 januari uitreiking van de SES clay-dee-day-award (vanaf 20 uur).

In Tent, Witte de Withstraat 50: schilderijen en werk op papier van Arie de Groot, t/m 16 januari; t/m 9 januari werk van Harry Sengers.

'Feest!': striptentoonstelling van Jeroen Funke en kijkkasten van Ilse Meijerink in Blik Kunstbemiddeling, Oostzeedijk Beneden 193. Tot en met 30 januari.

Witte de With probeert in Stimuli met klassiek moderne en hedendaagse werken de toeschouwer in toestand van hypnose, extase, trance of shock te brengen. Met Marcel Duchamp, Piero Manzoni e.a. Tot en met 13 februari.

Boijmans Van Beuningen: t/m 16 januari schilders uit de Gouden Eeuw als Cornelis Holsteyn en Jacob Backer in de tentoonstelling Hollands Classicisme.

In de Kunsthal: overzicht van het werk van cartoonist en tekenaar Stefan Verwey, t/m 6 februari; tentoonstelling over Star Trek, Federation Science, t/m 2 april; schilderijen van Alfred Eikelenboom, t/m 6 februari; Kunstgerechten, Japanse food samples van kunststof, keramiek en plastic, t/m 28 mei; werken op papier uit de Instituut Collectie Nederland van Leo Gestel, t/m 5 maart.

Sittard

In museum Het Domein t/m 9 januari beelden en installaties van Edward Lipski (UK).

Tilburg

In Museum De Pont een overzicht van de schilderijen van Marc Mulders, t/m 9 januari.

Utrecht

In het Universiteitsmuseum, Lange Nieuwstraat 106, 'Onnozele kinderen', werk van Krien Clevis, waarin hij gebruikmaakt van de collectie alcoholpreparaten van het museum. Van 2 januari t/m 21 mei.

Het verbouwde Centraal Museum presenteert zijn topstukken uit de collectie plus aanwinsten van de afgelopen anderhalf jaar, zoals werken van Viktor & Rolf, Alexander van Slobbe en Niels Klavers. Tot en met 12 maart.

In Museum Catharijneconvent t/m 26 maart Middeleeuwse schilderijen met het thema leven na de dood.

Voor het Genootschap Kunstliefde maakten kunstenaars als Nora van Lamsweerde, Ton Diekstra e.a. hommages aan kunstenaars die ze het meest bewonderen t/m 9 januari.

Venlo

Een overzicht van Ger Dekkers in Museum van Bommel van Dam, Deken van Oppensingel 6, tot en met 27 februari.

Vlissingen

In de Watertoren AK, Vlissingsestraat 239, interactieve kunstwerken plus kunst waarin semi (il)legale praktijken plaatsvinden. Door Loek Grootjans, Martin Riebeek en William Speakman, t/m 23 januari.

Zwolle

Meesters uit de marge toont outsiderkunst, t/m februari in Museum De Stadshof.

Meer over