BEELDENDE KUNST

Amsterdam..

PS, Leidsekade 60, exposeert een unieke foto en daarnaast schilderijen in oplage van exact hetzelfde beeld van Julian Dashper, van 9 juli t/m 31 augustus.

Eenmanskunstenaarsinitiatief Harry werkte de afgelopen twee jaar aan een totaalinstallatie in een leegstaande fabriekshal aan de Haarlemmerweg 325 (ingang achterzijde). Don't you harry me now!, van 9 juli t/m 5 augustus. Opening zaterdag om 17 uur.

Rijksmuseum: Glorie van de Gouden Eeuw, Nederlandse topstukken uit de 17de eeuw: schilderijen, beeldhouwkunst en kunstnijverheid, t/m 17 september; tekeningen en prenten, t/m 16 juli.

Breda

De Beyerd (Boschstraat 22): een 17de eeuwse houtgesneden lijst vormt het uitgangspunt voor de tentoonstelling Lijst op zicht waarvoor negen kunstenaars werk maakten. Het zijn Cees Andriessen, Pierre Cops, Otto Egberts, JCJ Vanderheyden, Thijs van Kimmenade, Bert Loerakker, Jurriaan Molenaar, Geert-Jan van Oostende en Alexander Schabracq. Van 9 juli t/m 10 september.

Den Haag

Stroom, Spui 193, presenteert wandhoge tekeningen van Erik Odijk, die geïnspireerd zijn op de natuur, 6 juli t/m 12 augustus.

Dordrecht

Dordrechts Museum: een tentoonstelling die een beeld schetst van de Nederlandse geschiedenis aan de hand van honderden prenten en tekeningen uit de collectie van de jurist Simon van Gijn (1836-1922). Van 9 juli t/m 23 september.

Eindhoven

Museum Kempenland: Brabantse schilderkunst uit eigen collectie, 8 juli t/m 10 september.

Van Abbe Museum (Vonderweg 1): de Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley diepte uit zijn atelier 40 collages en 32 objecten op, die vervolgens door het Van Abbe Museum zijn aangekocht. Daar is een tentoonstelling van samengesteld. Kelley is specialist in het vervaardigen van speelgoedbeesten waaraan een steekje los zit. Tot en met 3 september.

Heemstede

Staal in Beeld is een tweeledige tentoonstelling in Het Oude Slot: het ene deel biedt een dwarsdoorsnede van Nederlandse staalkunst door de generaties heen, van Joost Baljeu, André Volten en Gust Romijn, tot de jongste generatie van Piet Tuytel en Herbert Nouwens. Het andere deel spitst zich toe op staalkunst in de openbare ruimte. De tentoonstelling loopt van 8 juli t/m 27 augustus.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: werk van de zes genomineerde kunstenaars voor The Vincent van Gogh Bi-annual Award for Contemporary Art, een nieuwe prijs van 50.000 euro voor Europese kunstenaars, wordt t/m 24 september tentoongesteld. Het zijn Elja-Liisa Ahtila, Miroslaw Balka, Oladélé Ajiboyé Bamgboyé, Carsten Höller, Pedro Cabrita Reis en Luc Tuymans.

Nijmegen

Kunstenaarscollectief Villa Lila, In de Betourstraat 9, bestaat vijftien jaar en viert dat met een zomerexpositie waarin werk is opgenomen van o.a. prof. Gary H. Brown, prof. Roland Berger, Peter Bartels, Stephan Goudriaan, Joop Reichenfeld en Juliette van de Walle. Van 9 juli t/m 17 augustus.

Gedurende een jaar is het pakhuis aan de Oude Haven getransformeerd tot Hotel*****, waar iedere maand een andere groep kunstenaars exposeert. In juli zijn dat Harmjan Roeles, Ineke Kaagman, Mouchette, Heike Weber, Ania Rachmat, Erik J. de Jong, Michael Vorfeld, Erik Odijk en Liesbeth Abbenes.

Rotterdam

Atlas Van Stolk vroeg de Amsterdamse kunstenaar Nicolas Dings een tekening te maken van de verwoestingen van de vuurwerkexplosie in Enschede. Het zal het meest recente bijdrage zijn aan de tentoonstelling Geschiedenis in beeld - tekenaars maken geschiedenis, van 7 juli t/m 1 oktober in Het Schielandshuis, Korte Hoogstraat 31.

Tilburg

Stichting De Pont: 200 tekeningen en 50 aquarellen van de Duitse kunstenaar Gerhard Richter, t/m 8 oktober.

Uden

Pronkkamer Uden, Mondriaanplein 16, presenteert hedendaagse kunst, uit de eigen collectie en uit de verzameling van het Noordbrabants Museum, van 8 juli t/m 24 september. Met werk van o.a. Jan van Eyck, Henk Visch en Peer Veneman.

Velp

Zaterdag opent beeldend muziektheatergroep Dabé om 16 uur de zomerexpositie in Kunsthuis 13. Zijweg in de Zomer voert de bezoeker langs een parcours van experimentele mediakunst en bewegende objecten van o.a. Peter Bogers, Ann de Booij, Esther Bruggink, Harry Arling, Eddie D, Fidato en Femke van Heerikhuizen. Van 8 juli t/m 10 september.

IJmuiden

Fort Lux: van woensdag t/m zondag vaart tussen 14 en 18.30 uur vanaf de Vissershaven een boot naar Forteiland IJmuiden, waar werk te zien is van dertien kunstenaars die zich hebben laten inspireren door het fort. Tot en met 23 juli. Met werk van o.a. Mark Bain, Natasja Boezem, Hannes Wallrafen en Ida van der Lee.

Meer over