BEELDENDE KUNST

Amersfoort..

Amsterdam

Nederlands Instituut voor Mediakunst Montevideo/TBA, Keizersgracht 264, nodigt de bezoeker van de tentoonstelling 'Clues' uit, de rol van detective te spelen, Met werk van Doug Aitken, Thomas Buxó, Luisa Lambri, Liza May Post, Sean Snyder, Hannah Starkey, Alessandra Tesi en Jane & Louise Wilson, 15 mei t/m 12 juni.

Amsterdam Young Artists Circuit, Keizersgracht 166, presenteert werk van Hatice Güleryüz en Mariëtte Maaskant, 15 mei t/m 12 juni.

In de Hasselter aak 'De Onderneming', die in de Oude Waal ligt, tegenover nr 20, vanaf donderdag collages van Hilda van Norden, 13 t/m 16 mei.

Middelpunt van de manifestatie Ndebele in de Bijlmer (15 mei t/m 9 juli) is de beschildering van de scholen Onze Wereld en De Blauwe Lijn door de Zuid-Afrikaanse kunstenaars Francina Ndimande en Angelina Ndala, beiden behorend tot het Ndebele volk. In Artoteek Zuidoost/Het Nieuwe Podium een presentatie over dit volk.

Negentien kunstenaars presenteren werk in de oude kerk aan de Plantage Doklaan 8-12, onder de titel DOKumenta, van 15 t/m 30 mei. Met werk van o.a Cora Heinis, Kees van Scherpenzeel, Paul van Loenen en Jurriaan van Hall.

Galerie Sign, Singel 74, toont nieuw werk van Heweld Jongenelis en Silvia B., 15 mei t/m 19 juni.

Het Glazen Huis in het Amstelpark biedt ruimte aan werk van de Zuid-Zweedse kunstenaarsgroep Tingsrydgruppen, in 1982 opgericht als een sociale kunstenaarsgroep. Van 15 mei t/m 30 mei.

Met Leve de provincie steekt de Amsterdamse 'chauvinist' Rob Malasch zijn hand in eigen boezem en moet hij toegeven dat er in de provincie heel interessante kunst gemaakt wordt. Van 15 mei t/m 15 juni presenteert hij in Galerie Serieuze Zaken (Elandsstraat 90) werk van Henk van den Berg (Breda), Jan Blom (Amsterdam), Tom Bogaard (Delft), Marcel Doorduin (Arnhem), Arnout Killian (Limbricht) en Marten Winters (Leeuwarden).

Op het Westergasfabrieksterrein t/m 16 mei nog de Kunstvlaai3, de alternatieve Kunstrai.

Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, presenteert onder de titel 'Small Disasters' drie recente werken van Aernout Mik: een foto van een Neanderthalerachtige man en twee videowerken, t/m 5 juni.

Stedelijk Museum: een overzicht van de postmoderne kunstenaar David Salle, t/m 13 juni.

Rijksmuseum: het Prentenkabinet heeft ter gelegenheid van 100 jaar Vogelbescherming zijn mooiste bladen van vogelafbeeldingen uit de kast gehaald. Vogels, t/m 27 juni; Het vlietende leven toont Japanse rolschilderingen uit het Kumamoto Museum of Art, t/m 13 juni.

Arnhem

De Gele Rijder, Korenmarkt 43, presenteert in de tweede aflevering van de reeks 'Ontleding van het beeld', waarin kunstenaars op zoek gaan naar het autonome in de kunst, Incurably Horny: David Bade gebruikt de Gele Rijder een week lang als zijn werkplek. Van 12 t/m 30 mei.

Baarn

De Britse landartkunstnaar Andy Goldsworthy heeft ter gelegenheid van 100 jaar Staatsbosbeheer op het landgoed Groeneveld bij kasteel Groeneveld een kunstwerk gerealiseerd, dat vanaf 16 mei t/m 1 september te zien is. Al eerder realiseerde Goldsworthy landartwerken in de duinen en op het strand bij Schoorl en in Fort Vechten.

Bergen

De Groninger kunstkring De Ploeg staat centraal op een tentoonstelling in Museum Kranenburgh, die werd samengesteld door Henk van Os, voormalig directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Van 15 mei t/m 19 september.

Beetsterzwaag

Kunstruimte Wagemans, Hoofdstraat 17, toont schilderijen van JCJ Vanderheyden, van 16 mei t/m 20 juni.

Breda

Op de vuilnisbelt bij Bavel #1 Tales of the Tip, een project van Chen Zhen, de eerste in een reeks van vier. Hierna volgen Berend Strik & One Architecture (12 juni t/m 11 juli), Job Koelewijn (25 juli t/m 22 augustus) en Biefer & Zgraggen (4 september t/m 3 oktober). Wat er met de afvalberg moet gebeuren op de langere termijn, daarover lieten zeven andere kunstenaars hun gedachten gaan. De conceptplannen van Vito Acconci, Maurizio Cattelan & Frazione Di Tempo, Carsten Höller, Suchan Kinoshita, Aernout Mik, Hervé Paraponaris en Berend Strik & One Architecture zijn op grote billboards langs de vuilnisbelt te bezichtigen, t/m 3 oktober.

Den Bosch

In de Isabellakazerne, Isabellalaan 1, richtten opnieuw zestien kunstenaars zestien kamertjes in. De magie van de ontmoeting is in de maand mei op zaterdag en zondag tussen 13 en 17 uur te bezoeken.

Den Haag

Haags Gemeentemuseum: de sprookjesachtige tekeniningen en aquarellen van de Nederlandse kunstenaar Henri Plaat, t/m 5 juli.

Eindhoven

Onder de titel De verzameling presenteert het Van Abbemuseum in de oudbouw aan de Bilderdijklaan 10, de eerste van een reeks van vier tentoonstellingen uit de collectie, samengesteld door de vier naoorlogse directeuren Jan Debbaut, Rudi Fuchs, Jean Leering en Edy de Wilde. In De Verzameling: Deel 1 de aanwinsten uit de laatste beleidsperiode, die van Jan Debbaut (1988-heden), t/m 13 juni.

Goes

Galerie van den Berge, Wijngaardstraat 3, toont tekeningen van Marcel van Eeden, sieraden van Marie-José Hoeboer, schilderijen en collages van Gerard Polhuis en Robert Wevers. Van 16 mei t/m 26 juni.

Groningen

Het Centrum Beeldende Kunst, Trompsingel 27, presenteert t/m 19 juni Bestendige aanwezigheid: hedendaagse portretten van Anne van As, Aafke Bennema, Giovanni Dalessi, Rosemin Hendriks, Kiki Lamers, Annelies Middel, Wouter van Riessen en Vittorio Roerade.

In Galerie Sign tekeningen en schilderijen van Peter van der Weele, 15 mei t/m 12 juni.

Maastricht

Bonnefantenmuseum: glaswerk uit de collectie E. Mourmans van Ettore Sottsass, t/m 30 mei; een tussenpresentatie van de collectie Limburgse kunst, die tot 2002 met geld van de DSM bijeengebracht wordt om het 100-jarig bestaan te vieren, t/m 30 mei.

Otterlo

In het Kröller Müller Museum een overzicht van de beeldhouwkunst van 1960 tot nu (t/m 8 augustus); het vroege werk van Marinus Boezem, t/m 27 juni (Meer werk van Boezem in De Paviljoens in Almere, t/m 27 juni en in De Vleeshal in Middelburg, t/m 20 juni).

Rotterdam

Galerie Sign, William Boothlaan 13a, exposeert schilderijen van Caroline van der Vegt, t/m 12 juni.

De Chinese kunstenares Jin Weihong maakt penseeltekeningen volgens de Chinese traditie, alleen haar onderwerp was lange tijd taboe in de Chinese kunst: het naakt. De Kunsthal toont haar werk, t/m 13 juni; Picasso, kunstenaar van de eeuw, t/m 4 juli in De Kunsthal.

Tilburg

Stichting De Pont: wandobjecten, installaties en architectuur van de Franse kunstenaar Jean Pierre Raynaud, t/m 27 juni; schilderijen en tekeningen van Bettie van Haaster, t/m 16 mei.

Utrecht

Op verschillende locaties in Utrecht (o.a. Tivoli, 't Hoogt, De Brandweerkazerne) nog t/m zondag het Impakt Festival. Er zijn vier thema's: 'Ervaring' speelt in op de behoefte van het publiek om steeds intenser te willen ervaren. 'Candid - Ken dit?' is een programma met films en video's die inbreuk plegen op de privacy. 'Tussen herinneren en vergeten' is een associatief programma tussen deze twee geheugenfuncties. In 'Extrusions' worden verwachtingspatronen omzeild en het publiek in lichte vertwijfeling achtergelaten. Informatie: tel. 030-2944493.

Meer over