Beeldende kunst Buitenland Fotografie Architectuur

De achttiende editie van het World Wide Video Festival wordt op 13 september in de Melkweg in Amsterdam geopend. Het festival staat met zo'n honderd producties uit 23 landen geheel in het teken van de niet-westerse mediakunst....

Het Stedelijk Museum in Amsterdam toont vanaf 23 september een overzicht met werk uit de afgelopen tien jaar van de veelbekroonde Nederlandse kunstenaar Rob Birza. De meester van de positiewisselingen herzag het laatste decennium niet alleen de abstracte schilderkunst, maar maakte ook keramische godenbeelden - geïnspireerd op zijn reis door India - en barokke assemblages van allerhande voorwerpen.

Ze zijn zonder twijfel de meest glamoureuze kunstenaars van Nederland: fotografe Inez van Lamsweerde en stylist Vinoodh Matadin. De vruchten van hun samenwerking - met de paintbox gemanipuleerde (mode)foto's - zijn afgedrukt in internationale tijdschriften als The Face en Harpers Bazaar en tentoongesteld in musea over de hele wereld. Het Groninger Museum onderhoudt al jaren een innige band met het tweetal. Van 15 oktober tot en met 4 februari geeft een groot overzicht inzicht in de ontwikkeling van beide kunstenaars en in hun wederzijdse artistieke beïnvloeding.

Zonder licht geen kleur, zonder kleur geen kunst - kijk de schilderijen van Van Gogh er maar op na. Het Van Gogh Museum in Amsterdam kondigt als groot millenniumproject voor dit najaar een overzichtstentoonstelling aan over het fenomeen licht en de ontwikkeling van het kunstlicht in de periode tussen 1750 en 1900. Onder de meer dan driehonderd voorwerpen en kunstwerken zijn spectaculaire bruiklenen: Licht! Kunst, technologie en samenleving in het industriële tijdperk, 1750-1900. Van 20 oktober tot en met 11 februari.

Hij is de meester van de majestueuze kerk- en kerkpleinportretten. De zeventiende-eeuwse schilder Pieter Saenredam had oog voor het detail - zie de kinderkrabbels op een kerkpilaar - maar ook voor het architectonische wonder dat een kerk is. Het Centraal Museum in Utrecht organiseert een tentoonstelling met ten minste vijftien kerkschilderijen en veertig -tekeningen die Saenredam in 1636 in twintig weken tijd in Utrecht schilderde. Van 5 november tot en met 4 februari.

Buitenland

Tegen het eind van het jaar zal de Great Court van het British Museum in Londen zijn voltooid - een complexe verbouwingsoperatie die bijna 100 miljoen pond heeft gekost. Met de overdekking van dit plein wordt de tentoonstellingsruimte van het museum verdubbeld. Ook de beroemde leeszaal zal dan volledig zijn gerestaureerd. Nog voor de officiële opening van de Great Court gaat, op 7 oktober, een tentoonstelling open met zo'n 130 tekeningen van de renaissance-kunstenaars Correggio en Parmigiano.

De Hayward Gallery in Londen wijdt haar grote najaarstentoonstelling aan de kunst en wetenschap van het menselijk lichaam. Meer dan driehonderd kunstwerken documenteren het spektakel van het lichaam, vanaf de Renaissance tot nu. Met werk van onder anderen Leonardo da Vinci, Rembrandt, Courbet, Christine Borland, Marc Quinn en Tony Oursler. The Spectacular Body, 19 oktober tot en met 14 januari.

In het Louvre in Parijs is vanaf 20 oktober te zien hoe driehonderd grote meesters, onder wie Rubens, Ingres, Tintoretto, Canova en Cézanne, zich lieten inspireren door meesterwerken uit de Oudheid. Speciaal voor de tentoonstelling worden werken als de buste van Vitellius en de Aphrodite van Capoue uit Venetië en Napels overgevlogen. Tot en met 15 januari.

Het Jeu de Paume in Parijs zet de traditie van de afgelopen jaren voort. Dat betekent grote retrospectieven van moderne Franse kunstenaars. Dit najaar is de beurt aan de in 1928 geboren constructivist François Morellet. Tot en met 26 november.

Tate Britain - de 'oude' Tate aan de Millbank in Londen - organiseert een groot retrospectief van de visionaire Britse kunstenaar en dichter William Blake (1757-1827). Ongeveer vierhonderd werken uit openbare en particuliere collecties schetsen een compleet beeld van Blake, vanaf zijn leertijd als tekenaar van tombes in Westminster Abbey. Van 9 november tot en met 11 februari.

Thematentoonstellingen zijn in de mode. Het Museum of Modern Art in New York toont dit najaar het laatste deel van z'n kolossale thematische drieluik over kunst in de 20ste eeuw. Na de afleveringen 'dingen' en 'mensen', documenteert 'Open Ends' de periode vanaf 1960 tot nu. Van 14 september tot en met 13 februari.

Centre Pompidou in Parijs leeft zich dit najaar uit in het fenomeen, meer bijzonder, de moeizame verhouding tussen kunst en spektakel. Sons et Lumière toont werk van honderd kunstenaars die spektakel en vermaak tot hun onderwerp maken. Van 25 oktober tot en met 11 december.

Fotografie

De Kunsthal in Rotterdam opent het nieuwe seizoen op 26 augustus met een groot retrospectief van de Duitse avantgarde fotografe Germaine Krull. Het is met 120 werken en veel documenten het eerste overzicht in Nederland van de fotografe, die in de jaren twintig trouwde met de cineast Joris Ivens. Haar beste werk stamt uit de vooroorlogse jaren, toen ze in Parijs essays maakte over het alledaagse leven op straat en de industrialisatie. Tot en met 22 oktober.

Voor het eerst presenteert het fotofestival Noorderlicht, tot nu toe tweejaarlijks in Groningen, zich in Friesland. Op diverse locaties in de provincie worden tentoonstellingen ingericht met het gemeenschappelijke thema Afrika. Op de hoofdexpositie in het Fries Museum in Leeuwarden is uitsluitend werk te zien van Afrikaanse fotografen. Van 24 september tot en met 22 oktober. Noorderlicht is voortaan jaarlijks, afwisselend in Groningen en Friesland.

Huis Marseille, de stichting voor fotografie (Keizersgracht 401) in Amsterdam, vertoont van 7 oktober tot en met 14 januari werk van de Braziliaanse kunstenaar Vik Muniz, die van fruit, stroop, chocolade en andere eetbare materialen reproducties maakt van bekende kunstwerken. En die fotografeert hij dan weer.

En verder: Foto's, schilderijen en films van de Amerikaanse acteur Dennis Hopper zijn vanaf 17 februari tot en met 16 april te zien in Stedelijk Museum Amsterdam. Het Fotofestival Naarden wordt gehouden van 24 mei tot en met 17 juni.

Architectuur

Grote architectuurtentoonstellingen zijn komend seizoen vaak gewijd aan buitenlandse bouwkunst. Zo is er in het Nederlands Architectuurinstituut in Rotterdam vanaf 21 oktober een omvangrijke tentoonstelling over Japan. Het gaat er niet zozeer om het tonen van exotische bouwkunst als om het aansnijden van vraagstukken die ook hier actueel zijn, zoals de vaak gespannen relatie tussen architectuur, stedenbouw en landschap.

Van februari tot half april is in het NAi een uitgebreid overzicht gewijd aan het werk van de Amerikaanse architect van het Haagse stadhuis, Richard Meier. De Nederlandse architecte Francien Houben krijgt vanaf 1 februari aandacht met een bescheiden expositie in de Balkonzaal van het Nai. In mei is daar een door de Amerikaan Philip Johnson ingerichte tentoonstelling over het werk van de Rotterdamse Stijl-architect J.J.P. Oud.

De Amsterdamse architectuurgalerie Arcam heeft sinds afgelopen maart naast haar vestiging aan het Waterlooplein, een tweede galerie aan het Oosterdok 14, in een gebouwtje dat door de Italiaanse architect Renzo Piano is ontworpen. Hier wordt tot november de expositie FotoPiano gehouden: zwart wit foto's waarop Piano's vriend Gianni Berengo Gardin de 'alledaagse werkelijkheid van ontwerpen en bouwen als vreugdevol en harmonisch mensenwerk' heeft vastgelegd.

In Arcams galerie aan het Waterlooplein opent 7 september een expositie over 'Minder esthetiek, meer ethiek' waarmee het thema van de Biënnale van Venetië naar Nederland wordt overgebracht. In november volgt daar een tentoonstelling over Marokkaanse bouwkunst.

Honderd jaar geleden was de Woningwet (aangenomen in 1903) in voorbereiding. Juist omdat op dit moment ingrijpende wijzigingen van deze wet in voorbereiding zijn, is er in Amsterdam in het voormalig postkantoor aan het Spaarndammerplantsoen - onderdeel van het beroemdste woningbouwblok van de Amsterdamse School - vanaf november een expositie te zien over de eerste eeuw van de woningwet.

Almere toont in een buitenexpositie voorjaar 2001 het andere uiterste van woningbouw in Nederland: het wilde wonen.

In Groningen worden dit jaar de voorbereidingen zichtbaar voor het architectuurfestival Blue Moon dat in de zomer van 2001 zal losbarsten met een scala aan culturele activiteiten. Zo wordt vanaf december begonnen het terrein van de voormalige Helman-electriciteitscentrale volwaardig deel van de stad te maken, terwijl daarnaast op vijf locaties in de binnenstad bijzondere gebouwen van internationaal opererende architecten worden gerealiseerd. Dit laatste gebeurt onder supervisie van de Japanse architect Toyo Ito, die zelf op een van de vijf locaties bouwt.

In de Utrechtse universiteitswijk De Uithof komt dit studiejaar de nieuwe universiteitsbibliotheek van de Heerlense architect Wiel Arets gereed. Rotterdam voegt vanaf het vroege najaar 2000 weer een nieuwe serie wolkenkrabbers aan zijn Skyline toe: de Millenniumtoren (132 meter) van het Canadese architectenbureau Webb, Zerafa, Menkes en Housden; het World Port Center van Norman Foster (124 meter); de Belvedère (96 meter) van Renzo Piano, en de twee woontorens Hoge Heren (102 meter) van Wiel Arets naast de Hoge Erasmus van Berend Sybesma.

In het oude hart van Amsterdam, op de Zeedijk, wordt nog dit jaar een laag, maar uiterst curieus gebouw geopend: de Fo Kuang Shau Tempel. Dit gebouw is in traditionele Chinese Bouwstijl ontworpen door Fred Greven uit Krommenie, en wordt geflankeerd door nonnenhuizen die een geleidelijke overgang vormen tussen de Amsterdamse en de Chinese bouwkunst.

Meer over