Beelden van een burgeroorlog in Europa

De Britse regering stuurde in 1969 het leger naar Noord-Ierland om de vrede te bewaren. De Britse fotograaf Don McCullin wachtte niet en reisde af naar 'the Bogside' in Londonderry, waar hij een serie donkere foto's maakte....

McCullin was in Londonderry ooggetuige van de wekelijkse 'rituele gevechten' tussen katholieke jongeren en Britse soldaten. 'Het was jeugdige bravoure', zo schrijft McCullin in 1994 over de Noord-Ierse jeugd. Elk weekeinde, wanneer de pubs hun deuren sloten, was het raak. Met stenen en flessen.

'Op een dag schoot een sluipschutter, die zich tussen stenengooiende jongeren had schuilgehouden, met een kogel een soldaat dood. De lol was er meteen af. Nu was het ernst. Om terug te keren naar mijn hotel, moest ik door de Britse linies. De soldaten scholden mij uit en ze verweten mij de relschoppers te helpen en uiteindelijk de terroristen van de IRA in de kaart te spelen.' Het was 'ondenkbaar' dat aan het bloedvergieten in Noord-Ierland 25 jaar later nog altijd geen einde was gekomen, noteerde de fotograaf in 1994.

Meer over