De GidsBoeken

Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes en andere aanraders van de Boekenraad

Jet Steinz bekijkt wekelijks bijgaande toptiens en vraagt een lid van onze Boekenraad om zijn of haar tip.

null Beeld

Deel 1 werd door de Griffeljury onderscheiden met een Vlag en Wimpel en staat in de VK-boeken-top-10, deel 2 ligt nu in de winkels: Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes, geschreven door Elena Favilli en Francesca Cavallo en geïllustreerd door zestig vrouwen. Verhaaltjes voor het slapengaan, in de vorm van sprookjes over inspirerende koninginnen, uitvinders, ballerina’s, piraten en advocaten die echt bestaan (hebben) en als voorbeeld kunnen dienen. Een greep uit het bonte gezelschap vrouwen ‘die je het gevoel geven dat de mogelijkheden onbegrensd zijn’: Cleopatra, Rosalind Franklin, J.K. Rowling, Michelle Obama.

Die laatste schreef haar sprookje ook op voor rebelse volwassenen (m/v) in Mijn verhaal, dat al tijden op 1 staat in de CPNB Bestseller 60 maar deze week even is verdwenen uit de VK-lijst. Gewipt door Lucinda Riley’s sprookjes over zeven zussen op zoek naar hun afkomst (deel vijf: Maan). Én door het sprookje van de vrouw die een hersenbloeding kreeg, alles opnieuw moest leren maar wier taalvermogen onaangetast bleef (Martine Bijl, Rinkeldekink). En ook door Cliffrock Castle van Josephine Rombouts, die vijf jaar lang in een klassiek sprookjesdecor leefde, als huishoudster op een Schots kasteel waar de tafel gedekt werd met een meetlat en de kasteelvrouw enigszins deed denken aan de Hartenkoningin uit Alice in Wonderland. ‘Je moet een taak volbrengen en als je daar niet in slaagt, gaat je kop eraf,’ aldus Rombouts in een interview.

De boekentip van Robert-Jan Wesly van boekhandel De Tribune: Een vrouw van staal van Corine Nijenhuis.

Geboren en getogen aan de Maas zag ik dagelijks al die zwaar beladen binnenvaartschepen langskomen, en vroeg ik me af hoe het leven daar aan boord zou zijn. Enkele jaren geleden verscheen Een vrouw van staal van Corine Nijenhuis waarin die vraag beantwoord werd - en meer. Een vrouw van staal is een roman over een schip en haar bewoners, die en passant veel vertelt over de geschiedenis van Nederland van de afgelopen honderd jaar, gezien vanaf het water. Onterecht over het hoofd gezien door de literaire kritiek.

1. Ilja Leonard Pfeijffer
Grand Hotel Europa; Arbeiderspers

2. Lucinda Riley
Zeven zussen Maan; Xander Uitgevers

3. Herman Tjeenk Willink
Groter denken kleiner doen; Prometheus

4. Yotam Ottolenghi
Simpel; Fontaine

5. Martine Bijl
Rinkeldekink; Atlas Contact

6.Francis Spufford
Gouden bergen; Nieuw Amsterdam

7. Leo Timmers
Een huis voor Harry; Querido

8. Lévi Weemoedt
Pessimisme kun je leren; Nijgh & Van Ditmar

9. Elena Favilli
Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes; Rose Stories

10. Josephine Rombouts
Cliffrock Castle; Querido

Met dank aan: Gianotten Mutsaers Tilburg, Van Someren & Ten Bosch Zutphen, Van der Velde Leeuwarden, De Tribune Maastricht, De Bilthovense Boekhandel, Bol.com, Donner Rotterdam, Boekhandel Plukker Schagen, Over het Water Amsterdam.

Robert Jan Wesly van De Tribune, Maastricht. Beeld Jan Mulders
Robert Jan Wesly van De Tribune, Maastricht.Beeld Jan Mulders
Meer over