DagboekPeter Haff (1938-2012)

Bedrukte gezichten bij de lezing over boeddhistische tempels

Erik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.

Erik van den Berg
De Schwedagonpagode in Rangoon, circa 1954. Beeld Getty
De Schwedagonpagode in Rangoon, circa 1954.Beeld Getty

Rangoon, 9 november 1999

Na het ontbijt houdt Ben een voordracht over Laos. Hij vertelt over de eerste offeraltaren waarvoor de mensen baden opdat de goden ze zouden beschermen tegen de klauwen van wilde dieren en ­opdat de rijst zou gedijen op de velden.

Daarna kwamen de godgelijke priesterkoningen, die hun onderdanen tempels lieten bouwen, als toonbeeld van de rijkdom der­­ ­goden en van hun eigen macht.

Sarcastische woorden, die de waarheid raken als hij met een lachje zegt dat de tempels van óns tijdperk worden gevormd door de hoogbouw van de Global Trusts en de wierook­offers bestaan uit de rentevoet van de Federal Reserve. Ik zie bedrukte gezichten onder de toehoorders.

Voor we vanmiddag naar Laos vliegen, staat een bezoek aan de Schwedagonpagode op het programma. Tijdens de rondrit vertelt Kyaw over de ontwikkeling van de mensheid vanuit boeddhistisch perspectief: 2.500 jaar geleden werden mensen 100 jaar oud, maar per eeuw nam de leeftijd één jaar af. Dat gaat zo door, zegt Kyaw, tot kort voor de wereld door vuur en water zal vergaan, als de levensverwachting nog maar 10 jaar zal zijn.

Is dat een officiële wijsheid, vraagt Sylvie voorzichtig. Kyaw haalt zijn schouders op: veel mensen geloven het.

En u? Hij grinnikt. Denkt u dat het iets uitmaakt, als ík het niet geloof?

Peter Haff (1938-2012), Zwitserse schilder en schrijver. Ingekort fragment uit Die ungenaue Lage des Paradieses. Luchterhand, 2001.

Meer over