Bedrijf troefde IBM niet op 'oranjegevoel' maar op geld af Getronics betaalt meer dan miljard voor Roccade

Automatiseerder Getronics heeft circa 1,3 miljard gulden geboden voor Roccade, het automatiseringsbedrijf van de overheid. Na ruim twee jaar van moeizame procedures kreeg Getronics vorige week het recht op exclusieve onderhandelingen over de koop van Roccade....

Van onze verslaggever

Lucas van Grinsven

AMSTERDAM

Getronics heeft veel meer geld op tafel gelegd dan IBM. Getronics biedt bijna twee keer zoveel alszijn rivaal, bevestigen verschillende bronnen rond de onderhandelingen. Beide bedrijven onthouden zich van commentaar.

De overheid heeft vanaf het begin gezegd dat niet alleen zou worden gelet op de hoogte van de biedingsprijs, maar dat ook rekening zou worden gehouden met het bedrijfsplan en de wensen van de directie van Roccade. Het prijsverschil was echter zo groot dat de verschillen tussen de bedrijfsplannen er niet meer toe deden.

De hoge prijs die Getronics op tafel wil leggen is een schok voor de financiële wereld, omdat Getronics tot nu toe werd beschouwd als een bijzonder zuinig bedrijf. De meeste analisten waren uitgegaan dat Roccade voor ongeveer 900 miljoen gulden zou worden verkocht.

Nu blijkt dat Getronics veel dieper in de buidel wil tasten dan IBM is meteen het verhaal ontzenuwd dat Roccade wegens een 'oranjegevoel' aan het bedrijf van Risseeuw is verkocht. Weliswaar blijft Roccade in Nederlandse handen en ontstaat een Europese speler van formaat, maar daar moet Getronics flink voor bloeden. De overheid heeft bepaald geen gunsten weggegeven.

Hoe Getronics wil gaan betalen voor de overname - die binnen enkele weken moet worden afgerond - is nog niet duidelijk. Momenteel onderzoekt het bedrijf de boekhouding van Roccade en vinden de definitieve onderhandelingen plaats met de overheid. De overnameprijs is echter te hoog om helemaal te lenen bij de banken. Getronics heeft zelfs nog meer geld nodig, omdat het ook bezig is om een 60-procentsbelang te kopen in de Noorse automatiseerder ARK te kopen, waarmee 200 miljoen gulden gemoeid is.

Waarschijnlijk is daarom dat Getronics een flinke aandelenemissie gaat plaatsen. Analisten denken dat Risseeuw geen moeite zal hebben om beleggers bereid te vinden nieuwe aandelen te kopen, ondanks het feit dat de hoge overnameprijs voor Roccade de winst per aandeel zou kunnen drukken.

Het enorme prijsverschil tussen het bod van Getronics en IBM is te verklaren door de onzekerheid over de verplichtingen van het overheidsbedrijf. Als staatsautomatiseerder heeft Roccade de afgelopen decennia alle computers van de overheid geïnstalleerd dan wel beheerd. Dat betekent dat de grote belastingcomputers draaien dankzij Roccade en dat dat bedrijf verantwoordleijk is voor schadeclaims.

Zulke schadeclaims zijn plotseling een reële mogelijkheid geworden met de nadering van het jaar 2000. Als de jaartelling verspringt van 99 naar 00 tijdens de eeuwwisseling kunnen computerprogramma's in de war raken, waardoor voor miljoenen guldens aan schade kan ontstaan, bijvoorbeeld door te late btw-verrekeningen met bedrijven.

Alleen Roccade kent de leveringsvoorwaarden met zijn afnemers en alleen dat bedrijf weet of het de problematiek van 'de dubbele nul' op tijd heeft onderkend.

Zonder die onzekerheid was Roccade gemakkelijk 1,1 tot 1,3 miljard gulden waard (zo'n 25 keer de winst over 1996), maar de risico's weerhielden IBM om de volle mep op tafel te leggen.

Misschien weet Getronics meer van Roccade dan IBM. Risseeuw werkt al jaren innig samen met de top van het overheidsbedrijf. Twee jaar geleden kochten de twee bedrijven samen nog Raet en lieten toen al duidelijk blijken dat ze samen verder wilden.

Meer over