Bedenker Barbapapa overleden

Een van de bedenkers van de bekende kinderserie Barbapapa, Talus Taylor, is in Parijs op 82-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan Taylor was biologieleraar toen hij met zijn Franse echtgenote Annette Tison de figuurtjes bedacht die hun gedaante in iedere gewenste vorm kunnen brengen.

redactie
De familie Barbapapa Beeld anp
De familie BarbapapaBeeld anp

Barbapapa ontstond bij puur toeval. Talus Taylor wandelde met zijn echtgenote door de bekende Jardin du Luxembourg in Parijs, toen hij een klein kind zijn ouders hoorde smeken om 'Baa, baa, baa, baa'. Omdat Taylor geen Frans sprak, vroeg hij zijn vrouw Annette Tison wat het betekende. Tison legde uit dat het kind smeekte om een 'barbe à papa', dat in het Frans suikerspin betekent.

Kort daarop zat het echtpaar in een restaurant en begon Tison, een studente architectuur destijds, een roze, rond karakter te schetsen dat iets weg had van een luchtige suikerspin. Taylor gaf het figuurtje de naam Barbapapa.

Barbapapa verscheen in 1970 voor het eerst in boekvorm. Dit gebeurde bij Frank Fehmers Productions in Amsterdam, nadat Taylor het manuscript tevergeefs aan enkele Europese uitgevers had aangeboden. De Barbapapa-boeken bleken een enorm succes en zijn uiteindelijk in meer dan 30 talen vertaald.

Drie jaar later kwam er ook een tekenfilmserie van Barbapapa, die over de hele wereld is uitgezonden. In totaal verschenen 143 afleveringen met avonturen van de aandoenlijke familie bestaande uit Barbapapa (roze), Barbamama (zwart) en hun zeven kinderen Barbaborre (rood), Barbabee (geel), Barbalala (groen), Barbabella (paars), Barbabientje (oranje) en Barbabob (zwart).

De tekenfilmserie verdween in 2011 van het Nederlandse televisiescherm. Op de officiële website van Barbapapa zijn nog wel wat afleveringen te zien. Evenals de door Joop Stokkermans gecomponeerde openingstune van Barbapapa.

Meer over