Nieuws

Batavialand krijgt miljoenen voor scheepsarcheologie

Het Erfgoedcentrum Batavialand in Lelystad wordt officieel het Nationaal Scheepsarcheologisch Depot. Met extra miljoenen van rijk en provincie kan de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis beter worden bewaard en getoond.

Batavialand Beeld
Batavialand

Batavialand beheert al sinds 2016 de maritiem archeologische collectie van Nederland, maar de omstandigheden zijn nog niet optimaal. Zo zijn er bewaarruimten nodig voor kwetsbare (natte) materialen en voor grote en zware objecten. Ook zal de collectie beter digitaal worden ontsloten.

Batavialand ontvangt eenmalig 5 miljoen euro van het rijk plus een jaarlijkse subsidie van 4 ton, zo heeft demissionair cultuurminister Ingrid van Engelshoven woensdag bekendgemaakt. De provincie Flevoland voegt daar eenmalig 2 miljoen euro aan toe, plus 3 ton per jaar. Het erfgoedcentrum rekent op jaarlijks 120 duizend bezoekers.

‘Conservering en toegankelijkheid daarvan voor een breed publiek heb ik hoog in het vaandel staan’, aldus Van Engelshoven. ‘Batavialand heeft al veel kennis en expertise opgebouwd. Batavialand is daarnaast een museum en biedt daarmee de optimale condities om onze maritiem archeologische vondsten uit het depot aan het publiek te tonen.’

Flevoland krijgt een scheeps-archeologisch instituut ‘van wereldklasse’, zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman. ‘Een mooie kans voor ons om in Batavialand ook dit deel van de unieke Flevolandse geschiedenis te vertellen.’

Sinds de inpoldering is Flevoland een groot scheepswrakkenkerkhof. Zo zijn er in de VOC-tijd naar schatting 250 schepen gezonken op de toenmalige Zuiderzee. Daarvan zijn maar weinige originele stukken teruggevonden. Wel zijn er een Romeins schip uit 148 voor Christus gevonden en de achtersteven van een VOC-schip uit 1753. Het archeologisch centrum beheert tienduizend voorwerpen, van spijkers tot wrakstukken.

Bij het grote publiek is Batavialand vooral bekend van De Batavia, een replica van het VOC-schip dat in 1629 tijdens zijn eerste reis voor de westkust van Australië op een rif voer en zonk. Ironisch genoeg dreigt ook deze replica verloren te gaan, omdat ze wordt aangetast door schimmels. Via een crowdfundingsactie wordt al langer geld gezocht om het schip op het droge te kunnen restaureren en presenteren.

Meer over