Basiliek in Assisi raakt opnieuw beschadigd door aardbevingen

Nieuwe aardbevingen in Midden-Italië hebben nieuwe schade aangericht en de oude vergroot, zoals in de Sint Franciscus-basiliek in Assisi. Zeventien mensen raakten gewond, onder wie vier brandweermannen....

Van onze correspondent

Jan van der Putten

ROME

Sinds de grote aardschokken van vorige week vrijdag in de gewesten Umbrië en Le Marche blijft de aarde beven. Sommige van de honderden naschokken leken op 'zelfstandige' aardbevingen. Die hebben zich ook voorgedaan in Noord- en Zuid-Italië, overigens zonder schade aan te richten. Bijna de helft van het Italiaanse grondgebied is aardbevingsgevoelig. Tweederde van de huizen in dit risicogebied is onveilig.

Donderdag namen de schokken sterk toe. In Nocera Umbra, waar 60 procent van de huizen onbewoonbaar is, viel iemand van de trap en een ander van het dak. Beiden werden zwaar gewond. In Foligno kreeg de duizend jaar oude klokkentoren van het stadhuis nieuwe klappen.

In Sansepolcro en andere steden bij Arezzo vluchtten de mensen donderdagavond de straat op. Velen brachten de nacht in hun auto door. Vrijdagochtend was in dat gebied een nieuwe aardbeving, die gevoeld werd in heel Toscane. Ook deze keer kwamen de bewoners met de schrik vrij.

Veel sterker - 7 graden op de schaal van Mercalli - waren de schokken die vrijdagochtend opnieuw het gebied op de grens tussen Umbrië en Le Marche troffen. Juist de avond tevoren had Bescherming Bevolking de bevolking gerustgesteld: een aardbeving van meer dan 5 graden Mercalli was 'uitermate onwaarschijnlijk'.

Net als na de beving van een week tevoren waren de eerste berichten uit Assisi alarmerend. De schade aan de Franciscus-basiliek bleek neer te komen op een verergering van de al aangerichte vernielingen. Er zijn deze keer echter geen fresco's vernield. Het timpaan van de bovenbasiliek is verder afgebrokkeld, een boogconstructie in de klokkentoren heeft nieuwe klappen opgelopen, de scheuren in het bouwwerk zijn groter geworden. Volgens een voorlopige schattng bedraagt de schade in Assisi bijna 1,2 mljard gulden.

De nieuwe beving heeft vooral huisgehouden bij Foligno en Nocero Umbra. Veel huizen zijn daar alsnog ingestort. In Camerino kwam de klokkentoren naar beneden. Het oude centrum van Foligno is afgesloten. Op veel plaatsen zijn de scholen gesloten. Tot aan de Adriatische kuststeden Teramo en Pesaro toe richtte de aardbeving schade aan.

Tot de schokken van gisteren waren 32 duizend daklozen geregistreerd. Ontruimde huizen mogen pas weer bewoond worden na controle door experts. Na de jongste beving moeten alle controles in het getroffen gebied opnieuw worden uitgevoerd.

Nog altijd zijn er tenten en kampeerwagens te kort. Sommige huiseigenaren proberen van de ramp te profiteren door hun huis te verhuren tegen exorbitant hoge prijzen. Genietroepen zijn begonnen geprefabriceerde metalen noodwoningen neer te zetten.

Meer over