Bart Slegers speelt Chet

'Ik weet dat je me niet mag, maar ik probeer tegen iedereen aardig te zijn.'..

'Chet is het speeltje voor een nacht. Hij moet anders zijn dan het wereldje waarin hij die nacht binnenvalt. Hé ontspan man, relax!, dat is wat hij uitstraalt, alsof hij geen problemen kent. Hij is dierlijk, lichamelijk, en danst liever dan dat hij praat. Maar als er echts iets belangrijks gebeurt, verdwijnt zijn branie en is hij even hulpeloos als de anderen.

'Chet is een slapjanus en dat ben ik eigenlijk ook. Hij heeft de waarheid niet in pacht, ik ook niet. Ik vind het een fantastische rol om te spelen, vooral de scène waarin hij door dat clubje vrouwen mee naar huis wordt genomen. Ik had helemaal niets van Cassavetes gezien, en ben die schade nu systematisch aan het inhalen. Shadows, Husbands, A Woman under the Influence - het zijn films die nooit lijken te beginnen en ook nooit zullen eindigen. Alsof de camera toevallig wordt aangezet, en net zo toevallig weer stopt.

Het zijn personages aan wie geen geschiedenis kleeft. Ze zijn er ineens, net als gewone mensen in het gewone leven. De films van Cassavetes gaan niet over grote thema's, ze zijn niet theatraal, hebben geen catharsis. Het lijkt wel of Cassavetes zijn acteurs vrij laat, of ze alles ter plekke verzinnen. Ivo wil dat op dezelfde manier met ons proberen. Omdat we Koppen dicht op het publiek spelen, moet je als speler heel eerlijk zijn, anders ziet het publiek de leugen levensgroot naast zich zitten. Liegt de acteur of niet: dat zal het publiek in dit geval meedogenloos kunnen vaststellen.'

Meer over