De week in boekenStrip van Mueller-rapport

Barbara Slate verstripte het onleesbare Mueller-report net op tijd

Striptekenaar Barbara Slate vatte het lijvige Mueller-report samen als strip. Handig voor de hoorzittingen.

Mueller Report door Barbara Slate.

Toen in april dit jaar, na twee jaar wachten, het rapport van speciaal onderzoeker Robert Mueller openbaar werd, kon striptekenaar Barbara Slate haar geluk niet op. ‘Om te lezen wat er in godsnaam aan de hand was en wat er echt was gebeurd – de verwachting was enorm’, zei ze in een interview met dagbladTimes Union.

Maar toen ze het 448-pagina’s tellende, in juridisch jargon gedrenkte onderzoek onder ogen kreeg, over de Russische pogingen de Amerikaanse verkiezingen van 2016 te beïnvloeden, en de mate waarin president Trump het onderzoek heeft tegengewerkt, zakte de moed haar in de schoenen: ‘Ik keek ernaar, en zei: Oh my God! Het was zo… het was eigenlijk angstaanjagend.’

Gekke gedachte die daar direct op volgde: dit onleesbare rapport is geknipt voor een stripverhaal.

Sinds kort ligt het in de winkels. Precies op tijd voor de hoorzittingen in het Amerikaanse congres vorige week. De strip had de 74-jarige Mueller, die herhaaldelijk bleek te zijn vergeten wat hij zelf geschreven had, daar goed van dienst kunnen zijn.

In 32 pagina’s weet Slate (die strips tekent voor DC en Marvel) het complete Rusland-schandaal samen te vatten. Inclusief details over sociale-mediacampagnes, hacks, Trump Tower-ontmoetingen en de mails van Hillary Clinton. Ook alle hoofdrolspelers komen voorbij: van Michael Cohen (steevast dommige blik) en George Papadopoulos (steevast met zonnebril) tot Jared Kushner (communiceert alleen via zijn mobiele telefoon).

Slates strip past in een Amerikaanse traditie. Er is vermoedelijk geen land ter wereld waar de actuele geschiedenis zo vaak is verstript als in het land van de stars and stripes. Van de stormachtige opkomst van Alexandria Ocasio-Cortez tot het dagboek van Anne Frank: het is vervat in plaatjes en tekstballonnen.

Nu kun je beweren dat het een simpel volk is dat liever kijkt dan leest. Als het leven lastig wordt, weten Amerikanen: het is tijd voor een stripverhaal. ‘In een strip kun je een moeilijk door te komen document makkelijk maken’, zei Slate zelf.

Maar je kunt ook stellen dat Amerikanen als geen ander begrijpen wat de kracht van de graphic novel is: ze weten belangrijke teksten die steeds minder worden gelezen aantrekkelijk te maken voor een groot publiek. Van de Ilias en de Odyssee tot de Bijbel of Dantes De Goddelijke Komedie.

En nu dus het Mueller-rapport. ‘Een publieke dienst’, wordt Slate’s strip lovend genoemd. Slate blijft er bescheiden onder. Alle eer voor Mueller, zegt ze tegen Times Union. ‘Mijn schrijfpartner, ook al weet hij dat zelf niet.’

Meer over