Banksy's pretparkparodie levert Engels stadje 20 miljoen op

Met fijn gevoel voor ironie maakte de BBC bekend dat Dismaland, het 'anti-kapitalistische pretpark' van de Britse kunstenaar Banksy, 20 miljoen pond heeft opgebracht voor de lokale economie in de stad Weston-super-Mare.

Een medewerker van Dismaland staat buiten bij de tentoonstelling. Beeld null
Een medewerker van Dismaland staat buiten bij de tentoonstelling.

Dismaland, dat is ingericht in een ter ziele gegaan vakantiepark, sloot dit weekeinde de deuren. 'Een familiepark dat niet geschikt is voor kinderen', zo omschreef Banksy Dismaland zelf.

De tijdelijke tentoonstelling annex pretpark, waaraan naast Banksy nog vijftig andere kunstenaars meewerken, trok de afgelopen weken meer dan 150 duizend bezoekers.

Uren in de rij

Alleen al op internet verkocht Dismaland per dag vierduizend kaartjes. Daarbovenop kochten dagelijks nog eens vijfhonderd mensen een ticket aan de kassa, waarvoor ze uren in de rij stonden. 'Er hangt een geur van wanhoop en patat', schreef een wachtende bezoeker daarover op Twitter. Ook de schaduweconomie kon zo wat graantjes meepikken van het succes. Valse kaartjes werden op eBay aangeboden voor 1.000 pond, terwijl echte kaartjes maar 3 pond kostten.

Banksy zette Weston-super-Mare, een slaperig Zuid-Engels kuststadje, met zijn tentoonstelling op de kaart als internationaal kunstcentrum. 'Vroeger kregen we gezinnen en dagjesmensen over de vloer', zei hotel-eigenaar Victoria Upward tegen de BBC. 'Nu zijn het Amerikanen, Duitsers, hipsters, van alles wat.' Wie in Weston een stuk grond had, maakte er snel een parkeerterrein van en vroeg vaak 5 pond voor een plaats - dat was 2 pond meer dan een toegangsticket voor Dismaland.

Dat de lokale economie een geldinjectie van 20 miljoen pond (meer dan 27 miljoen euro) zou krijgen, was onverwacht. Visit Somerset, de lokale toeristische instantie, had de extra inkomsten geraamd op slechts 7 miljoen pond.

null Beeld null
null Beeld null
Meer over