NieuwsKunst

Banksy onthult: héél het kunstwerk had door de shredder moeten gaan

Toen Banksy meldde dat hij ook de lijst had gemaakt, had er een lampje moeten gaan branden

Medewerkers van veilinghuis Sotheby's met het kunstwerk in kwestie. Beeld AFP
Medewerkers van veilinghuis Sotheby's met het kunstwerk in kwestie.Beeld AFP

Het venijn zit ’m in de details. Hadden ze bij Sotheby’s, het veilinghuis in Londen, maar beter moeten letten op hun eigen omschrijving van Banksy’s schilderij. Vrijdag 5 oktober, seconden nadat veilingmeester Oliver Barker het werk voor 860 duizend pond (978 duizend euro, met commissie erbij bijna 1,2 miljoen euro) had afgehamerd, zakte het doek naar beneden in de lijst, om er aan de onderkant in repen uit te komen, voor de ogen van een overrompeld publiek. De onderste helft van het doek was aan flarden: er bleek een shredder in de lijst verborgen.

Deze week heeft Banksy een video op zijn website gepost, een ‘director’s cut’, waaruit blijkt dat het bedoeling was dat het schilderij Girl with Balloon niet deels maar in zijn gehéél door de vernietiger zou verdwijnen. In de video is te zien hoe tijdens een repetitie, waarschijnlijk op het atelier van de guerillakunstenaar, heel het canvas onder de lijst door in repen wordt gesneden.

Het drie minuten durende filmpje laat ook zien hoe veilingmeester Barker tijdens de veiling de aankoop triomfantelijk afhamert op bijna viermaal de richtprijs, en vervolgens zijn ogen niet gelooft als het kunstwerk zichzelf vernietigt. Maar het mooiste beeld is toch de gefilmde beschrijving van het werk in de veilingcatalogus . Want daarin staat vermeld dat het canvas niet alleen met spuitbus en acrylverf is gemaakt, en is geplakt op karton, maar ook is aangeleverd in een ‘artist’s frame’.

Banksy kennende, hadden ze toen bij Sotheby’s gewaarschuwd moeten zijn. Zeker gelet op hoe een medewerker van het veilinghuis uitlegt dat de kunstenaar met opzet een ‘romantische’ lijst had uitgekozen, alsof het doek in The National Gallery in Londen moest komen te hangen. Op de vraag van The Art Newspaper aan Barker, of ze in het vervolg beter op de lijsten gaan letten: ‘Absolutely.’

Meer over