Band Of Joy

Spannende plaat van Robert Plant * * * *

Het artistieke en commerciële succes van het album Raising Sand dat Robert Plant in 2007 met Alison Krauss uitbracht, was er mede oorzaak van dat de Led Zeppelinreünie uit 2007 bij een eenmalige gebeurtenis bleef. Zoveel aardigheid had Led Zeppelinzanger Plant in dit nieuwe samenwerkingsverband dat hij verder geen behoefte had oude gloriejaren te doen herleven.
Maar een tweede Plant/Krauss album is er ook niet van gekomen. Onder productionele leiding van T-Bone Burnett ging het duo weliswaar de studio in, maar de chemie ontbrak dit keer. Toch zette Plant door. Met een gewijzigde band en gitarist Buddy Miller achter de knoppen nam hij het stilistisch aan Raising Sand verwante Band Of Joy op.

Countryzangeres Patty Griffin doet Alison Krauss in een aantal liedjes bijna vergeten, en Plant zingt weer net zo ingetogen en beheerst als op het met Grammy's overladen Raising Sand. De materiaalkeuze is voortreffelijk. Nummers van Los Lobos en Richard Thompson maakt Plant zich met gemak eigen terwijl de keuze voor twee nummers van het slowcore trio Low verrassend mag heten.

Wie zo laat in zijn loopbaan nog zulke mooie, spannende platen kan maken heeft een nostalgisch feestje helemaal niet nodig.

Meer over