Ballerina, maar bovenal 'Jet' uit Ja zuster, nee zuster

Actrice Carla Lipp, die in de jaren zestig bekend werd van haar rol als Jet in Ja zuster, nee zuster, is maandag overleden.

Iñaki Oñorbe Genovesi
Carla Lipp werd vooral bekend als pruikenmaakster Jet in Ja zuster, nee zuster, maar was ook een begenadigd ballerina. Beeld anp
Carla Lipp werd vooral bekend als pruikenmaakster Jet in Ja zuster, nee zuster, maar was ook een begenadigd ballerina.Beeld anp

Eigenlijk was Carla Lipp, die maandag op 83-jarige leeftijd overleed, een danser. Opgeleid bij de grote Sonia Gaskell, een studie in Parijs bij Madame Nora en vervolgens demisolist bij het Operaballet, het Ballet der Lage Landen en Ballet Municipal. Maar het bekendst werd de blonde Amsterdamse eind jaren zestig door haar rol als pruikenmaker Jet in de legendarische televisieserie Ja zuster, nee zuster.

Samen met John Kuipers en Barrie Stevens vormde zij in het rusthuis van Hetty Blok (zuster Klivia, de directrice-die-geen-directrice-wilde-heten) het trio De Jonkies. Ze zongen liedjes als De kat van ome Willem en De elektrieke deken. Maar vooral het door Lipp gezongen nummer De twips ('Twips twips twips, eerst de handen op de heupen, dan de handen op de bips') was ongekend populair.

Lipp belandde bij Ja zuster, nee zuster dankzij componist Harry Bannink en schrijfster Annie M.G. Schmidt, die Lipp kenden van de hitmusical Heerlijk duurt het langst. Lipp nam verder ook deel aan de Sleeswijk Revue, die vooral draaiden om Snip en Snap (Piet Muijselaar en Willy Walden) en de tv-shows van Rudi Carrell.

Lipp zou later een regiecursus bij de NOS volgen en onder meer een operetteconcert registreren. Ook zou ze jarenlang les geven aan de Theaterschool in Amsterdam. Daarnaast was ze onder meer te zien in De nachtshow, een tv-serie uit de jaren tachtig rond nachtclubeigenaar Adelheid Roosen en de kelners Bavo Galama, Titus Tiel Groenestege en Jack Spijkerman.

Twaalf jaar geleden verscheen ze nog eenmaal op televisie in de bekende misdaadserie Baantjer, in de aflevering De Cock en de moord op de missionaris.

Meer over