BAFTA Award voor beste film naar Boyhood

Het Amerikaanse coming of age-epos Boyhood is bij de BAFTA Awards uitgeroepen tot beste film van het afgelopen jaar. In het Londense Royal Opera House kreeg de complete crew van Boyhood de award uit handen van Tom Cruise.

redactie
null Beeld Still
Beeld Still

Voor Boyhood was het sowieso een succesvolle avond. Regisseur Richard Linklater werd uitgeroepen tot Best Director terwijl actrice Patricia Aquette een beeldje kreeg voor Best Supporting Actress.

Boyhood toont het opgroeien van de jongen Mason (Ellar Coltrane) van zijn zesde tot zijn achttiende levensjaar. Linklater en zijn cast kwamen over een periode van twaalf jaar elke zomer een paar weken bij elkaar om nieuwe scenes te draaien, zodat Mason en zijn ouders (Ethan Hawke en Patricia Arquette) in de film daadwerkelijk ouder worden. Het epos werd eerder al door recensenten in Amerika uitgeroepen tot beste film van het jaar en geldt als grote kanshebber bij de Oscars, die eind februari worden uitgereikt.

null Beeld Patricia Arquette. EPA
Beeld Patricia Arquette. EPA

The Grand Budapest Hotel

The Grand Budapest Hotel sleepte meerdere BAFTA's binnen. De film van regisseur Wes Anderson kreeg in het Londense Royal Opera House onder meer de award voor Original Screenplay en Original Music. Ook voor beste kostuums en voor de beste make-up werd The Grand Budapest Hotel bekroond.

Julianne Moore werd uitgeroepen tot beste vrouwelijke hoofdrolspeelster. De Amerikaanse kreeg in de Britse hoofdstad de prijs voor haar rol in Still Alice, de verfilming van het gelijknamige boek. Moore had de nodige concurrentie. Ze nam het onder meer op tegen Felicity Jones (The Theory of Everything), Reese Witherspoon (Wild) en Rasmund Pike (Gone Girl).

Ook The Theory Of Everything, over het leven van wetenschapper Stephen Hawking en zijn huwelijk met Jane Hawking, viel in de prijzen. Hoofdrolspeler Eddie Redmayne kreeg de prijs voor de beste mannelijke hoofdrol voor zijn rol als Stephen Hawking.

Andere films die een BAFTA Award kregen, waren onder meer Birdman (Cinematography), The Lego Movie (Animated Film) en Ida (Film Not in the English Language). Jack O'Connell werd uitgeroepen tot grootste talent van het afgelopen jaar.

Meer over