Bach krijgt toch geen subsidie

Duits ensemble dat Ton Koopman mogelijk vervangt: wij zijn geen prijsvechters...

Van onze verslaggever Roland de Beer

Het Duitse barokorkest Concerto Köln onderhandelt met het Amsterdamse Concertgebouw over Bachs Matthäus Passion, ter vervanging van de uitvoering die Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra and Choir hebben afgelast wegens geldnood.

Eerder deze week bleek dat Concerto Köln ook met Italiaanse podia praat over vervanging van Koopman, wiens hele Europese Bachtournee in april is geannuleerd. Koopman zelf gaf in een persbericht blijk van zijn teleurstelling over het gegeven dat ‘een gesubsidieerd Duits barokorkest’ in Italië in het gat was gestapt van een Matthäus-tour die hij zelf niet meer rond krijgt wegens stopgezette Nederlandse subsidie, tegenvallende sponsoring en een promotor in Spanje die het niet meer bolwerkt.

Concerto Köln bestrijdt echter dat het subsidie krijgt. Het gezelschap heeft sponsors met namen die niet-Duitsers mogelijkerwijs in de oren klinken als overheidsachtig (TÜV Rheinland; Kunststiftung des Landes NRW). ‘Maar wij ontvangen geen overheidssubsidie, en al helemaal niet voor optredens in het buitenland’, meldt zakelijk leider Jochen Schäfsmeier. ‘Prijzenoorlogen horen ook niet tot onze zeden. Wij achten en respecteren Koopman en zijn ABOC, waarvan enkele musici soms ook bij Concerto Köln spelen.’ Volgens Schäfsmeijer is zijn ensemble niet eigenhandig op Koopmans afgelastingen ingestapt, maar werd het uitgenodigd een offerte te doen.

Het Concertgebouw bevestigt met Concerto Köln te onderhandelen, maar zegt ook met een ander orkest nog in gesprek te zijn. ‘Er hebben zich verschillende gezelschappen gemeld.’

Meer over