'Avonturen avonturen' beste literaire strip

Het stripalbum ‘Avonturen avonturen’ van schrijver Berend J. Vonk is zaterdag bekroond tot beste literaire Nederlandstalige stripalbum van 2009. De prijs werd uitgereikt op de Stripdagen in Houten. ‘Avonturen avonturen’ is een verzameling absurdistische, poëtische, surrealistische en deels autobiografische vertellingen.

Het Stripschap, dat de stripcultuur in Nederland wil bevorderen, reikte de P. Hans Frankfurterprijs voor bijzondere verdiensten uit aan minister Ronald Plasterk (Cultuur) en de striptekenaars Jean-Marc van Tol (Fokke en Sukke) en Hanco Kolk (Gilles de Geus). Het driemanschap maakte dit jaar bekend dat er onder meer een stripopleiding, een stripsubsidie en een nieuwe Marten Toonder Oeuvreprijs in het leven worden geroepen.

Striptekenaar Barbara Stok ontvangt zaterdagavond de Stripschapprijs 2009, de belangrijkste prijs van het evenement. Stok (1970) werkt al sinds 1998 aan een oeuvre. Ze maakt niet alleen los werk, maar produceert ook langere verhalen. Deze verhalen zijn altijd autobiografisch, zoals Je geld of je leven (2003), een verhaal over haar werk als journalist en fotograaf, en Op tour door Spanje (2007).

De Stripdagen, die het hele weekend duren, bieden onder meer de uitgebreidste stripboekenbeurs van de Benelux. Op de beurs zijn meer dan tweehonderd stripmakers aanwezig, zoals Theo van den Boogaard, Robert van den Kroft, Floor de Goede en Ype Driessen. Er worden diverse nieuwe albums gepresenteerd.

Het thema van dit jaar is Strips in Space, omdat het precies veertig jaar geleden is dat Neil Armstrong en Buzz Aldrin als eerste mensen op de maan stonden.

Meer over