Tip

Avonduren: Roadburn trakteert op een topzwaar pakket aan streams en liveshows

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille avonden. Kijk naar heavyfestival Roadburn.

Metalband Autarkh. Beeld
Metalband Autarkh.

Roadburn, het wereldberoemde Tilburgse festival voor de hardere muzieksoorten, ving vorig jaar april als eerst de klappen op, in wat daarna een compleet verloren popjaar zou worden. Een zoals altijd zorgvuldig samengesteld programma met unieke en vaak eenmalige optredens en door artiesten gecureerde festivaldagen kon in één klap aan de straat worden gezet, een paar weken in coronatijd.

Een jaar later is de crisis niet bepaald bezworen, maar Roadburn heeft dit keer de tijd gehad aan iets meeslepends te werken. Natuurlijk: Roadburn Redux wordt de komende vier dagen een onlinefestival. Maar wat voor onlinefestival. De programmeurs hebben zo’n honderd bands van over heel de wereld bereid gevonden een bijdrage te leveren aan een topzwaar pakket aan streams en liveshows, die ook nog eens gratis te bekijken zijn.

Het is een bekend gegeven: bands die ooit op Roadburn hebben gespeeld voelen een blijvende verbondenheid met het festival en willen zo vaak mogelijk terugkeren. Omdat het publiek zo internationaal is, en het festival bijna een viering van een levensstijl. En ook omdat de programmering van heavy en aanverwante muziekstijlen zo grensverleggend is. Die loyaliteit betaalt zich uit: grote namen uit het circuit sturen de komende dagen een stream of livestream in en er zijn speciale projecten opgezet om te delen met het publiek, dat net als in normale jaren rond podium 013 dit jaar natuurlijk nóg internationaler kan zijn.

Het programma is kolossaal en lijkt in omvang haast op dat van een fysieke editie. In de 013 zelf treden veel Nederlandse bands aan, voor gestreamde shows. Autarkh bijvoorbeeld, een nieuwe band rond zanger Michel Nienhuis van Dodecahedron. En de avontuurlijke freejazzband Dead Neanderthals, die speciaal voor Roadburn Redux een samenwerking met muzikant Aafke Romeijn op poten heeft gezet.

Van over de grens komt een stream van de Britse elektronische herrieproducer Blanck Mass. Vanuit een niet nader genoemde locatie in Chesterfield County, Virginia, komt een livestream van de baanbrekende metalband Inter Arma tot ons. En de zanger en gitarist Steve Von Till van de Amerikaanse band Neurosis stuurt een optreden in met nummers van zijn vorig jaar verschenen plaat No Wilderness Deep Enough.

Op de site van Roadburn Redux staat een lange line-up en een uitklapbaar tijdschema dat u door vier dagen gepaste somberheid kan loodsen. En via een liveblog moet ook dit jaar het saamhorigheidsgevoel ontstaan dat het festival in covidvrije jaren altijd zo aangenaam maakt.

Meer over