Tip

Avonduren: Op zoek naar de 127 verzetsmensen uit het slavernijverleden

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille uren. Romana Vrede heeft een talkshow over het slavernijverleden.

De talkshow Tijd zal ons leren. Beeld HNT
De talkshow Tijd zal ons leren.Beeld HNT

Guillaume Groen van Prinsterer was een politicus van de Antirevolutionaire Partij die zich in 1842 al inspande om de slavernij af te schaffen. Het zou nog tot 1863 duren voordat de Nederlandse regering slavernij verbood. Waar Nederland nu worstelt met de vraag: Moeten we excuses aanbieden voor ons slavernijverleden?, was Groen van Prinsterer daar ruim anderhalve eeuw geleden al mee bezig.

Hij is een van de 127 verzetsmensen die actrice en schrijver Romana Vrede in haar project Tijd zal ons leren uit de vergetelheid haalt. Toen Het Nationale Theater in de eerste lockdown aan zijn acteurs vroeg wat voor voorstelling ze zouden willen maken, dook Vrede in het slavernijverleden. Om haar heen verzamelde ze een denktank, en met hen bedacht ze een originele vraagstelling: de namen van Piet Hein en J.P. Coen kennen we allemaal, maar niet die van degenen die daartegen in opstand kwamen. Wie zijn dat, de verzetsmensen, de helden, de dapperen, diegenen die zich in het heetst van de strijd tegen de mensenhandel en kolonisatie hebben verzet?

Nu ligt er een lijst van 127 namen, als basis voor een theatervoorstelling, een podcast, een serie columns, een tv-programma (VPRO), een boek en een talkshow. Die talkshow is sinds vorige week vier keer op donderdagavond online bij Het Nationale Theater te zien. Deze week gaat Vrede in gesprek met activist Romy Rondeltap, schrijver Raoul de Jong en correspondent Zuid-Amerika, Nina Jurna.

Vrede: ‘Het was de bedoeling dat ik nu zou repeteren en een volwaardige voorstelling zou maken. Doordat de theaters weer dicht gingen en dus ook bij HNT alles doorschuift, zou ik mijn project pas in 2023 kunnen spelen. Ik trok het gewoon niet dit belangrijke onderwerp twee jaar in de pauzestand te zetten. Dus vroeg ik me af: hoe zorg ik ervoor dat die 127 namen nu gehoord en gekend worden, zij zijn tenslotte de Anne Franks van ons slavernijverleden? Door ze een podium te geven dus. Dat kan nu niet in het theater, maar wel in allerlei andere vormen.’

Zodoende waaiert Tijd zal ons leren dus uit naar allerlei andere platforms en uitingsvormen. Zoals de online talkshows. Vrede: ‘Dit is voor mij het antwoord op deze gesloten tijd: niet stilzitten, dat inspireert.’

De talkshows Tijd zal ons leren zijn te zien via hnt.nl/tzol.

Meer over