Tip

Avonduren: musicalsterren zingen bekend en onbekend musicalrepertoire in Stars from the House

Avondklok (of niet), de Volkskrant weet wel raad met de stille uren. Vanavond zingen musicalsterren vanuit huis of de studio.

Tessa Sunniva van Tol in de musical Anastasia. Van Tol  zit ook in de vierde editie van Stars from the house.  Beeld
Tessa Sunniva van Tol in de musical Anastasia. Van Tol zit ook in de vierde editie van Stars from the house.

De eerste musical die Nathan Markuszower (19) met zijn moeder zag, was Nijntje de musical. Niet veel later volgde Mary Poppins en daarna was er geen houden meer aan. Nathan Markuszower werd musicalfan, hij zette een eigen musicalwebsite op, werkte een tijdje bij TEC Entertainment en is nu, op zijn jonge dag, zelf producent. Hij bedacht in deze rampzalige tijd voor musicalartiesten een even simpel als doeltreffend concept: Stars from the house.

Het is een soort musicals-in-concert, maar dan door artiesten thuis of soms in een studio opgenomen. Markuszower heeft al die filmpjes aan elkaar gemonteerd tot een volwaardig concert van ruim een uur, met inleidingen en overgangen. Zo krijgt de toeschouwer thuis allerlei bekend, maar ook onbekender musicalrepertoire te horen.

Markuszower: ‘Na de eerste lockdown kon een aantal artiesten vorig jaar zomer gelukkig weer beperkt aan het werk. Maar toen in het najaar alles weer op slot ging, zag ik op sociale media allerlei schrijnende verhalen van musicalartiesten die compleet zonder werk depressief thuis zaten. Toen ben ik met Stars from the house begonnen en ben ik artiesten die ik ken en goed vind gaan bellen. De respons was geweldig: iedereen wilde meedoen en was blij weer iets met het vak te kunnen doen.’

Het mes snijdt aan twee kanten zegt hij: ‘Wij bieden de artiesten een podium waarop ze kunnen laten zien hoe goed ze zijn, het publiek dat voorlopig niet naar het theater kan, krijgt een musicalconcert thuis. Waar je normaal in het Beatrixtheater een bak popcorn koopt, haal je snacks nu bij de Jumbo.’

Vanavond begint de vierde editie met bekende musicalartiesten als Anouk Maas, Martijn Vogel en Tessa Sunniva van Tol die vorig jaar nog grote indruk maakte in de titelrol van de musical Anastasia. Van Tol is trouwens ook een van de deelnemers aan Op zoek naar Maria, de tv-show die zondag begint. De artiesten zingen allerlei liedjes, in solo’s, duetten en ook in een groepsnummer. Alles is met professionele apparatuur opgenomen en gefilmd. Met een kaartje kun je tien dagen lang onbeperkt kijken. Ook aan aanstormend musicaltalent is gedacht: van 4 tot 7 maart komt er een speciale editie van Stars from the house, met getalenteerde jonkies.

Musicals in Concert - Stars from the house, 19 t/m 28/2. Tickets 10,50 euro. www.eventim.nl

Meer over