AvondurenWeg met Eddy Bellegueule

Avonduren: Kijk de livestream van Weg met Eddy Bellegueule, de beste theatervoorstelling van 2020

Tijdens de avondklok geeft de Volkskrant elke dag een tip voor de stille avonden. Vandaag de eerste tip, als generale repetitie voor het thuiszitten.

Jesse Mensah, Romijn Scholten en Felix Schellekens in 'Weg met Eddy Bellegueule'. Beeld Foto Sanne Peper
Jesse Mensah, Romijn Scholten en Felix Schellekens in 'Weg met Eddy Bellegueule'.Beeld Foto Sanne Peper

Wie vrijdagavond al noodgedwongen thuiszit, heeft geen excuus om de beste theatervoorstelling van het afgelopen jaar te missen.

Weg met Eddy Bellegueule van regisseur Eline Arbo en Toneelschuur Producties stond op nummer één in de eindeseizoenslijstjes van vele recensenten. Vrijdagavond is deze scherpe, ontroerende en hartverwarmende voorstelling via een rechtstreekse livestream te zien op ITAlive, het kanaal van het Internationaal Theater Amsterdam.

Dat gegeven maakt de voorpret alleen maar groter. Want als ITA de laatste maanden iets heeft bewezen, is dat ze het simpele idee van ‘een livestream’ hebben veranderd in een compleet nieuwe theatervorm. Iets dat veel meer weg heeft van een live gespeelde film dan van een krakkemikkige registratie. Twee weken geleden speelde de groep op hetzelfde kanaal Ivo van Hoves Kings of War. Met meerdere camera’s en een mix van total shots, close-ups en medium shots (en enig technisch oponthoud, dat wel) werd live een vier uur durende theaterfilmervaring opgedist.

Dat belooft veel goeds voor Weg met Eddy Bellegueule. Eline Arbo bewerkte het gelijknamige boek uit 2014 van de nu 28-jarige Franse literaire sensatie Édouard Louis. Deze schreef een pijnlijk én tegelijk liefdevol verslag van zijn jeugd als homoseksuele jongen in een verstikkend arbeidersmilieu. Ondanks alle drankmisbruik en geweld richt Louis zijn pijlen niet zozeer op zijn ouders en andere pestkoppen, maar juist op de mechanismes van armoede en het systeem dat armoede in stand houdt.

Arbo maakte op haar beurt geen realistische hervertelling van het verhaal. Ze vertaalde het naar een abstractere vorm. Met veel theatrale middelen, zoals een benauwend plastic decor en veel foute jarennegentighits (veelal live gespeeld en gezongen), zet ze de sfeer neer. Een andere ingreep is dat ze ervoor kiest om haar vier mannelijke spelers beurtelings de rol van Eddy te laten vertolken, waardoor het verhaal universeler wordt. En niet onbelangrijk: speelser. Zoals in veel van Arbo’s werk druipt het aanstekelijke spelplezier ervan af.

Uiteindelijk is Weg met Eddy Bellegueule, aldus recensent Herien Wensink na de première in deze krant, ‘in diepste wezen een ode aan het theater, zoals het theater Eddy Bellegueule uiteindelijk een uitweg uit de ellende biedt’. Laat de live uitzending ons vrijdag een tijdelijke uitweg bieden uit onze ellende.

Weg met Eddy Belleguelle, 22/1, 20.30 uur. Inlog voor livestream 12,50 euro. www.ita.nl

Meer over