Tip

Avonduren: Digitale Popquiz van dj St. Paul

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille uren. Doe op donderdag mee met de populaire popquiz van dj St. Paul.

Dj St. Paul. Beeld Maan Limburg
Dj St. Paul.Beeld Maan Limburg

Het idee was uit nood geboren, maar ergens is de Digitale Popquiz een uitkomst. Het in de kroeg gewortelde spelletjesconcept gedijt natuurlijk bij zo veel mogelijk fanatieke deelnemers uit welke windstreek dan ook, en in het virtuele huiskamercafé is de toegang in principe onbeperkt. Het is dus gezellig, bij de Digitale Popquiz van de Utrechtse dj Paul Nederveen alias St. Paul. Die de afgelopen maanden toch maar een beetje wanhopig naar zijn platencollectie zat te staren en de handen graag weer uit de mouwen wilde steken.

Nederveen begon zijn onlinepopquiz kort na de eerste lockdown vorig jaar, op het platform van TivoliVredenburg te Utrecht. Het aantal deelnemers was al gelijk spectaculair: ruim 10 duizend. Daarna werd het per editie gestaag meer, en wie zich aanmeldt voor de aflevering van komende donderdag weet zich verzekerd van een gezelschap dat nauwelijks in de Ziggo Dome zou passen.

De opzet van de Digitale Popquiz is doortimmerd en redelijk Google-proof. De deelnemende teams worden geacht live naar de gestreamde quiz te kijken, en dus ook live hun antwoorden in te sturen via de onlineantwoordformulieren. Chatten met de quizmaster én de rest van het deelnemersveld tijdens de stream is mogelijk. De quizzers krijgen geluidsfragmenten te verwerken en mogen tobben over curieuze popweetjes. De vragen van de dj zijn ongeveer zo genre-overschrijdend als de platen in zijn dj-sets en gaan dus over punk, Britpop en dance. En dan kan er ook zomaar nog een Henk Wijngaard voorbij komen, een netelig discussiepunt over Het smurfenlied of een actuele vraag over popartiesten met coronakapsels.

Over de quiz van morgen kan de dj weinig prijsgeven, dat zou oneerlijk zijn. Maar toch krijgen we een glimp van wat de deelnemers te wachten staan. We doen er volgens de quizmaster goed aan vast te bedenken wat The Carpenters te maken hebben met het onlangs opgeheven Franse danceduo Daft Punk. En we mogen het hoofd buigen over zangeres Phoebe Bridgers, die songwriter David Crosby ‘een kleine bitch’ heeft genoemd. Zo heeft de Volkskrant-lezer toch een streepje voor.