Tip

Avonduren: de musicalschatkamer Stage Memories

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille avonden.

Lazarus, de musical. Beeld Jan Versweyveld
Lazarus, de musical.Beeld Jan Versweyveld

Veel gezoen en geknuffel op de eerste repetitiedag. Dat is het eerste wat opvalt bij het kijken naar The Making of Sunset Boulevard, een halfuur durende documentaire over de productie die Stage Entertainment in 2008 maakte naar de Broadway-versie van de film van Billy Wilders. Regisseur Paul Eenens die maar niet uitgezoend raakt, het aanstekelijk theatrale van Pia Douwes , het nuchtere Hollandse van Simone Kleinsma, de naar de kern van zijn rol zoekende Antonie Kamerling: het komt allemaal voorbij. En het is te zien op Stage Memories, een speciale site van Stage Entertainment, die in dit theaterloze tijdperk een schatkamer aan musicalregistraties, optredens, kijkjes achter de schermen, thuisconcerten en minidocumentaires biedt.

Het idee voor Stage Memories is bedacht door Albert Verlinde, die tot eind vorig jaar directeur van Stage Entertainment Nederland was. Nadat ook in dat bedrijf alles plat was komen te liggen, werd flink nagedacht over hoe het publiek toch van dienst te kunnen zijn. Dat werd dus deze Memories-site, die een verscheidenheid aan opnames en interviews biedt. Zo kun je kijken naar een fraai gemonteerd thuisconcert van de volledige cast van de Bowie-musical Lazarus en vertellen Gloria en Emilio Estefan over het ontstaan van de musical On Your Feet!. Dat Lazarus-filmpje ontroert zelfs, omdat het een mooi gezongen Heroes op simpele wijze combineert met de ongemakken van de anderhalvemetersamenleving.

Helaas zijn op dit moment geen volledige musicalregistraties te zien. Volgens Caroline Broeder van Stage Entertainment heeft dat vooral met rechten te maken. Broeder: ‘In het begin hebben we op Stage Memories wel een paar volledige registraties kunnen aanbieden, tijdens een bepaalde periode. Dat waren producties als Piaf, de musical, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? en Sonneveld. Dat waren vooral voorstellingen van V & V Entertainment, het vorige bedrijf van Albert Verlinde, die intussen rechtenvrij waren.’

Dat Stage Memories in een behoefte voorziet, bewijzen de cijfers: er is al 400 duizend keer naar gekeken en de bijbehorende app is intussen zesduizend keer gedownload. Overigens heeft Stage Entertainment nog meer ijzers in het vuur om het musicalpubliek bij de les te houden: het NPO 1-programma Op zoek naar Maria. Daarin wordt de hoofdrolspeler voor de musical The Sound of Music gezocht; de eerste aflevering trok 2,5 miljoen kijkers.

Meer over