Tip

Avondklok: ga mee in de vrolijke janboel van Défano Holwijn op Instagram

Avondklok? De Volkskrant weet wel raad met de stille uren.

Défano Holwijn (links), screenshot uit  FC Avondklok, Instagram talkshow. Beeld RV
Défano Holwijn (links), screenshot uit FC Avondklok, Instagram talkshow.Beeld RV

Onder een jong publiek is hij razend populair in de avondklokuurtjes: Défano Holwijn (28). Om het thuisblijven minder saai te maken, presenteert hij elke avond zijn eigen talkshow op Instagram, FC Avondklok. Een groot succes: inmiddels stond Holwijn met Club Avondklok al meermalen in de Amsterdamse Melkweg, met gasten als Broederliefde en de S.T.Y.D. Band.

Met slechts een iPhone en een statief begon Holwijn bij aanvang van de avondklok vanuit zijn woonkamer met de ruim twee uur durende Instagramshow. Een draaiboek is er niet. Pure improvisatie: iedereen kan binnenkomen, niemand weet precies wat er gaat gebeuren.

Het heeft iets weg van een open podium. Gasten videobellen in groten getale in, een diverse club mensen met verschillende achtergronden en leeftijden. Ook bekende namen sluiten zich aan, onder wie voetballer Memphis Depay, rapper Boef en ondernemer Anna Nooshin.

Elke uitzending is een gezellige janboel, met gasten die rappen, dansen of hun gevoelens uiten. De een vertelt over zijn spierziekte, de ander reciteert uit de Koran. Gastheer Holwijn is op zoek naar de ‘jackpot’: iemand met een hoge entertainmentwaarde. Wie niet aanslaat bij de kijkers is WGL: ‘weg gone loesoe’.

Maar het is niet alleen entertainment. Holwijn is een rolmodel geworden: de man die jongeren van de straat houdt. Een influencer met 330 duizend volgers, die zijn verantwoordelijkheid neemt, zoals blijkt uit zijn boodschap tijdens de avondklokrellen: ‘Demonstreren? Ja. Rellen? Nee.’

Alhoewel hij zichzelf geen opvoeder zou noemen, neemt hij die rol graag aan, zo liet hij weten bij talkshow Op1. De jonge rapper Savio (10), die zijn talent live kon etaleren in Holwijns show, was die avond ook in de uitzending. Holwijn oogde trots toen Savio op nationale televisie zijn woordkunsten liet horen.

Afgelopen zaterdag presenteerde hij vanuit de Melkweg. In een fluorescerend gele jeansoutfit, die goed past bij zijn positieve karakter. Zijn show werd gevierd en ‘Fano’ werd in het zonnetje gezet door de mannen van Broederliefde: ‘Je bent een speciale man en ik hoop dat God jou alles gaat geven.’

FC Avondklok, elke avond rond 22 uur op het Instagramaccount van Défano Holwijn.

Meer over