#AskaCurator: Vraag het aan de museumcurator

Woensdag was het 'Vraag het de curator'-dag op Twitter. Bijna 700 musea beantwoordden korte vragen. Een keuze uit de tweets.

Mieke van Dixhoorn
De curator van het Amerikaanse Getty Museum Beeld Twitter
De curator van het Amerikaanse Getty MuseumBeeld Twitter

@katearchibaald: Wordt er nog steeds gezocht naar het dagboek van Margot, of is dat meegenomen door de Gestapo toen de familie Frank werd gearresteerd?
Anne Frank Huis, Amsterdam: Anne schrijft dat Margot een dagboek bijhoudt. Wat daarmee gebeurd is, is onbekend. We hopen dat het ooit wordt gevonden.

@PatSouthwood: Wat doe je met spullen die gedoneerd worden, maar verschrikkelijk zijn? Slechte kunst etc.
Kröller-Müller museum, Otterlo: We accepteren op geen enkele manier dingen die verschrikkelijk zijn.

@caitkear: Wat is een minder bekend (of je favoriete) feit over het leven van Van Gogh?
Van Gogh Museum, Amsterdam: Dat hij hoogtevrees had!

@yakyakker: In veel Nederlandse stillevens zie je citrusvruchten waarvan de schil er half (of helemaal) afgepeld is. Waarom? Wat symboliseert dat?
Rijksmuseum, Amsterdam: De schilder kan op die manier zijn vaardigheid laten zien en diepte creëren in de compositie.

@Jennifuchs: Als er brand was, welk stuk zou je dan absoluut redden?
Joods Historisch Museum, Berlijn: Programma directeur Cilly Kugelmann zou ons depot induiken en Mendelssohn's Torah kleed grijpen. (Kleed met Torah-teksten dat filosoof Moses Mendelssohn in de 18de eeuw schonk aan een synagoge, red.)

@Jennifuchs: Wat is het meest ongewone stuk in uw collectie?
William Booth Museum, Nottingham: Een beetje haar van Generaal William Booth (uit 1908, toen hij 79 was) vind ik wel ongewoon, maar Victorianen hielden ervan om haar te verzamelen!

Musée du quai Brainly, Parijs: Onze kristallen schedel, een van de 12 in de hele wereld, is vast een zeker een van de raarste stukken.

Musée du Chocolat, Straatsburg: In ons museum is dat het portret van Mona Lisa, 100% van chocola!

@AntipodeanMS: Wat is het leukste aan uw baan?
De mummie-curator van British Museum, Londen: Na drieduizend jaar de eerste zijn die te zien krijgt wat er in een mummie zit is geweldig spannend.

@OsheaGreen: Zal een museum ooit nog een gemummificeerd persoon of dier open maken?
British Museum: Ons beleid is om geen mummies open te maken. Voor de Acht Mummies tentoonstelling hebben we CT scans gebruikt om te zien wat er in zat.

@pestybeggar: Wat is op dit moment in het Louvre het belangrijkste onderzoeksonderwerp als het gaat om tekeningen of graphics?
Louvre: Er zijn op dit moment veel onderzoeken bezig: Le Brun, Bouchardon, 16de en 17de eeuwse Genovese tekeningen, 16e eeuwse tekeningen uit Bologne, Duitse tekeningen, pastelwerk... Het is maar een selectie. We proberen te werken met alle scholen (Frans, Italiaans, Nederlands).

@Bay_arts: Wat is de beste manier om mensen binnen te krijgen die niet zeker weten of de kunst hun ding is?
Walker Art Center, Minneapolis: Wat een goede, moeilijke vraag! Al onze afdelingen werken samen om tentoonstellingen te promoten, op zoveel mogelijk manieren die verschillende soorten publiek aanspreken. Daarbij hebben we het geluk dat er altijd meerdere shows tegelijk te zien zijn. Dus misschien komt iemand voor de een en ontdekt zo de ander!

@MrsAuble, aan de George Washington Library: Mijn leerlingen zijn nieuwsgierig naar zijn tanden. Ik heb gezegd dat ze niet van hout waren, dus wat kan je ons vertellen?
George Washington Library, Washington: Daar kunnen we veel over vertellen! 1. Ze waren van ivoor gemaakt. 2. We hebben nog steeds een van George Washingtons tandenborstels!

@Bannedlibrary: Als een schip terug komt uit de ruimte en er is 'iets' mee mis, wat zijn dan de sterilisatie procedures?
Smithsonian Museum, Washington: Gereedschap van de Apollo is in quarantaine geplaatst en gesteriliseerd zodra het schip terug was, totdat er geen zorgen meer waren.

@lafeeculturelle: Hoe vaak ontmoet u de kunstenaar (als die nog leeft) voor een tentoonstelling?
Centre Pompidou, Parijs: We ontmoeten een kunstenaar zo'n 50 keer voor een show, of minder als hij in een ander land woont, 20 keer voor Koons.

@oriduinker: Als u een eigen museum zou kunnen openen, wat zou dat voor museum zijn?
National Museum Krakauw, Polen: Leonardo da Vinci. Bezoek gegarandeerd.

@kbirge: Is het moeilijk om historische kleding te verzorgen?
Johnson County Museum, Kansas: JA. Omdat ze heel kwetsbaar zijn & heel veel dingen ze willen aanvallen.

Meer over