Asiel 5-daagse

Er waren maandag tien supporters naar het vliegveldje van het Zwarte Woud gekomen om Oranje uit te zwaaien. Tussen dat eenzame afscheid en de al net zo troosteloze ontvangst een uurtje later op Schiphol (zo’n vijftig supporters), vertoonde het WK Journaal gisteravond dan nog wat fragmenten van huilend hotelpersoneel in...

Wim de Jong

Aan Studio Sport en Villa BvD de lastige taak om de vele honderdduizenden teleurgestelde kijkers tot en met de finale op 9 juli aan het WK te blijven binden. Bert van Marwijk zei zaterdag in Sportzomer nog dat hij naar een toernooi kijkt zoals hij dat nooit eerder heeft meegemaakt: een ‘groot feest van vriendschap en verbroedering’, in tegenstelling tot de ‘moord en doodslag’ waarmee vorige wereldkampioenschappen geschiedenis schreven. ‘En het lijkt wel of we dat als mensheid op de een of andere manier nodig hebben’, aldus Van Marwijk.

Huhuh. Benieuwd hoeveel NOS- en Talpa-kijkers die slag nog kunnen en willen maken. Hart van Oranje van SBS stopte gisteren in elk geval ook maar gewoon.

Van deze zijde werd gisteren in elk geval een voorzichtig zuchtje van verlichting geslaakt: de aandacht mag weer af en toe naar wat anders dan voetbal. En elke zwakke rimpeling in de doodstille vijver van Hilversum is dan welkom. Dat werd maandag dus klaarzitten voor de Asiel 5-daagse van de TROS. Waarin Martin Gaus en de nieuwe donkere ster van die omroep Angela Esajas vijf avonden lang afgedankte honden, poezen, fretten en cavia’s aan nieuwe eigenaren proberen te helpen. Zoals te doen gebruikelijk presenteert Gaus dat dierenprogramma weer alsof zijn eigen leven ervan afhangt, terwijl je tegelijkertijd ook echt aan álles ziet dat hij alleen maar even snel en slordig wat euro’s voor de BV Gaus staat op te pompen.

Van nagenoeg alle keren dat Gaus in beeld verscheen, sprak hij in de verkeerde camera, en bijna net zo vaak reeg hij de ene krankzinnige redenering aan de andere. De mooiste van gisteren, toen twee aangeboden asielhonden werden geïntroduceerd als zijnde niet zo gemakkelijk met kleine kinderen: ‘Neem dan gerust wat grotere kinderen, want die begrijpen u goed.’ Gelukkig, we kunnen weer lachen.

Meer over