Arubaanse krant vraagt interventie koningin

ORANJESTAD (ANP) - De grootste krant van Aruba, Diario, heeft koningin Beatrix in een open brief gevraagd om op te treden tegen de regeringsboycot. De Arubaanse premier Nelson Oduber zou een 'commercieel embargo' hebben uitgevaardigd tegen de krant, na berichtgeving over steekpenningen.

Een 'onderzoeksteam' van Diario publiceerde vorige week een brief waarin de regeringspartij MEP bij de afgelopen verkiezingen in 2005 een miljoen florin (ruim 400.000 euro) in het vooruitzicht werd gesteld door een New Yorkse diamantair. Voor de gift zou het bedrijf na de 'herverkiezingen' een winkelcentrum met een keur aan juweliers willen bouwen bij een cruiseterminal.

Hoewel partij MEP niet met naam en toenaam in de brief werd genoemd, was de partij de enige die een herverkiezingscampagne voerde. Onbekend is of de donaties daadwerkelijk zijn gestort en of de diamantair een aandeel wordt gegund in een havenproject.

Ophef

De brief die Diario boven water haalde, zorgde voor veel ophef in Aruba, dit tot onbehagen van de regering. Het ochtendblad, dat een warme sympathie koestert voor de oppositiepartij AVP en al een tijd lang elke misstap van de regering onder een vergrootglas legt, is na de publicatie rigoureus de mond gesnoerd. Persberichten en uitnodigingen worden niet meer naar de redactie gestuurd.

Volgens de krant heeft premier Oduber het volk ook opgeroepen het dagblad niet meer te kopen en om er geen advertenties meer in te zetten. Ten einde raad heeft Diario zich nu met een open brief gewend tot koningin Beatrix 'met het dringende verzoek onze constitutionele rechten te waarborgen'.

Opmerkelijk is dat het Openbaar Ministerie op Aruba inmiddels wel een onderzoek naar de 'steekpenningen' heeft ingesteld, maar dat de regeringspartij geen aangifte wegens smaad en laster heeft gedaan.

Meer over