Artikel gemist? Al onze mustreads op een rij

Het kan natuurlijk een keer voorkomen dat u een paar dagen Volkskrant.nl niet bezoekt. U mist dan verhalen waar we zelf erg trots op zijn. Geen nood: hieronder vindt u - handig per dag gesorteerd - de artikelen waarvan wij vinden dat u ze moet hebben gelezen.

Sepp Blatter. Beeld Daniel Rosenthal
Sepp Blatter.Beeld Daniel Rosenthal

Vrijdag 21 augustus

Hij is de hoop van Johan Cruijff bij Ajax: Tscheu la Ling. De oud-vleugelspeler die furore maakte bij Ajax houdt er grootse zakelijke verhalen op na. Maar daarvan blijkt maar weinig te kloppen. Onderzoeksjournalisten Tom Kreling en Huib Modderkolk over 'de luchtkastelen van La Ling'. (+)

Herinnert u zich de Buckler-sketch nog van Youp van 't Hek? Het alcoholvrije 'gereformeerdenbier'. 'Buckler-drinkers, daar heb ik nou een hekel aan', zei hij tijdens de Oudejaarsconference van 1989. Het werd voor Buckler tot een marketingtechnisch Tsjernobyl. Dat is nu wel anders: hoe het alcoholvrije bier zijn opmars maakt: van Bucklerlul tot Radlerheld. (+)

Hij kan zondag Usain Bolt verslaan op de 100 meter. De voorbije twee jaar was geen atleet sneller. Alleen dat dopingverleden van Gatlin. Verdient hij als kampioen onze bewondering? Of is hij de snelste leugenaar op aarde? (+)

Sprinter Justin Gatlin Beeld Getty
Sprinter Justin GatlinBeeld Getty

Donderdag 20 augustus

Brandweerman Zhiqiang (19) wordt nu al acht dagen vermist in de verwoestende brand in Tianjin. Daar vielen 114 doden, onder wie vijftig brandweerlieden. 'De waakhond blaft en Liu Bingsheng (67) moet huilen. Vreemden op zijn erf: hij verwacht dat ze met slecht nieuws komen over zijn kleinzoon.' Lees hier de aangrijpende reportage van correspondent Marije Vlaskamp. (+)

Onder de kop 'Het nieuwe taboe: iets positiefs zeggen over migratie' een beschouwing over het vluchtelingendebat (+). Onder andere Han Entzinger, emiritius hoogleraar migratiestudie, komt aan het woord: 'Eerst mocht er niet worden gesproken over de keerzijde van de multiculturele samenleving. Nu is de multiculturele samenleving zelf een verboden woord.'

Als een jongensboekverhaal, zo leest de carrière van de Nederlandse stuntman Dickey Beer (+). Van Star Wars en Indiana Jones tot Michiel de Ruijter - hij is wereldberoemd buiten Nederland. 'Soms zie je iemand op de set in een monster veranderen. Ik praat liever over de acteurs die ik zeer bewonder: Harrison Ford, Geena Davis, Angelina Jolie. Normale mensen, zonder poespas. Die willen ook geen bijzondere behandeling op de set.'

Woensdag 19 augustus

Vanuit de Turkse kustplaats Bodrum ligt Kos (en dus Europa) slechts 20 kilometer verderop. Dus proberen veel vluchtelingen hier de overtocht te maken. Een reportage aan de Turkse kust: 'In Bodrum is elke strandtenthouder migratie-expert'. (+)

De gemeente Amsterdam vroeg burgers om een plan voor hun ideale school en kreeg 124 ideeën binnen. Maximaal vier daarvan worden uitgewerkt. Een vmbo alleen voor jongens? Een tweetalige school met lessen in het Nederlands én het Frans? (+)

Waar Nederlandse kinderen op zeilkamp gaan of op ponykamp, gaan vele jonge Gazanen op Hamaskamp, ontdekte fotoredacteur Frank Schallmaier. Ook de rest van het jaar worden de kinderen uitgedost als strijder. Bekijk hieronder een selectie (de hele fotoreeks vindt u hier).

null Beeld AFP
Beeld AFP

Dinsdag 18 augustus

Hongarije heeft te maken met een recordaantal vluchtelingen en dat heeft er geleid tot een xenofoob klimaat. Langs de grens met Servië wordt een metershoog hek gebouwd. Het helpt nog niet veel, maar in het grensdorp Asotthalom zijn ze er groot voorstander van. Vince Szalma (60) is een van de drie agenten die vluchtelingen moet 'vangen'. Correspondent Jan Hunin reist met hem mee (+).

Iedereen die een Amerikaans staatsburger is van ten minste 18 jaar oud kan aan de beurt komen. Zelfs president Obama is een keer opgeroepen. Juryrechtspraak kan Amerikanen ontroeren - de democratie op haar best - maar de burgerplicht is ook gevreesd: het komt vaak zo slecht uit (+).

Marken wordt jaarlijks overspoeld door 400 duizend toeristen, die een middagje over het schiereiland razen, maar geen geld uitgeven. De Markers zijn boos, vooral op de touroperators. (+) Telkens valt de naam van de organisatie die het gros van de georganiseerde uitstapjes aanbiedt: Tours and Tickets in Amsterdam. 'Een van ons is vorig jaar aangereden door een automobilist, opzettelijk hè? Het is een bijzonder eiland, Marken.'

Vale spijkerbroeken, knellende rugbytruien, open overhemden, korte sportjasjes. Het politieke seizoen begint vandaag met de traditionele voeten-op-tafelsessie van het kabinet - in vrijetijdskleding. Anders dan anders pakt Rutte II in alle rust de draad weer op (+). Te veel rust?

Vince Szalma doet zijn werk graag, hij heeft een hekel aan asielzoekers. Beeld Maksymiian Rigamonti
Vince Szalma doet zijn werk graag, hij heeft een hekel aan asielzoekers.Beeld Maksymiian Rigamonti
Een deel van het kabinet tijdens de 'heisessie' van vorig jaar in Diepenheim: Asscher (links), Rutte, Mansveld, Klijnsma, Wiebes en Plasterk. Beeld anp
Een deel van het kabinet tijdens de 'heisessie' van vorig jaar in Diepenheim: Asscher (links), Rutte, Mansveld, Klijnsma, Wiebes en Plasterk.Beeld anp

Maandag 17 augustus

Achttien huizen in Alphen aan den Rijn zijn onbewoonbaar verklaard. Twee weken na het ongeluk met de twee bouwkranen is de nasleep nog in volle gang. Bewoners die hun huizen ontvluchtten, moeten op zoek naar woonruimte, zijn in de weer met verzekeraars en hebben nauwelijks spullen. Maar de Alphenaren maken er het beste van. (+)

Voor nogal wat bezoekers was Sail Amsterdam vijf jaar geleden een claustrofobische, beangstigende ervaring. Toch gaan we deze week weer naar het zeilbotenfeest. Wat is toch de aantrekkingskracht van een massaevenement? (+)

Op het Griekse vakantie-eiland Kos botert het niet tussen de duizenden Syriërs, Afghanen en Pakistanen. Het chagrijn groeit met de dag. Testosteron giert door de menigte, niet voor de eerste keer raken de vluchtelingen met elkaar slaags. Hoe gaat het eiland om met de Griekse equivalent van de bed-bad-en-broodcrisis? (+)

Met het politiegeweld in de VS zijn de protestsongs terug van weggeweest (+). Ferguson en later Baltimore werden de epicentra van protesten, demonstraties en rellen. De mensen laten van zich horen, maar de muziek ook. Kendrick Lamar, J. Cole, D'Angelo. Alicia Keys en nog veel meer droegen bij aan dit hoofdstuk van de muziekgeschiedenis.

Sail in 2010. Beeld anp
Sail in 2010.Beeld anp
Politie tijdens een mars in Ferguson op 9 augustus ter herdenking van de dood van de 18-jarige Michael Brown, een jaar eerder. Beeld getty
Politie tijdens een mars in Ferguson op 9 augustus ter herdenking van de dood van de 18-jarige Michael Brown, een jaar eerder.Beeld getty

Zaterdag 15 augustus

Sinds zijn besluit om te vertrekken als FIFA-president zocht Sepp Blatter de schaduw. Maar nu praat hij over zijn herverkiezing, de FBI, het verraad door 'zoon' Michel Platini en de beschuldigingen van corruptie bij de FIFA. Lees hier het zeldzame interview dat Willem Feenstra en Mark Misérus met Blatter hadden. (+)

Als journalist Hassan zich in de 'Jungle' bij Calais voordoet als Iraanse illegaal om het leven van migranten van binnenuit op te tekenen, komt hij al snel in contact met Koerdische mensensmokkelaars. Voor 1.250 pond kan hij mee in een vrachtwagen. En dan wordt het spannend. (+)

Al bijna drie decennia trekt Bram Moszkowicz de aandacht. Nu opnieuw, als lijsttrekker van de liberale politieke partij VoorNederland (VNL). Maar opgevallen door politiek engagement was hij nooit. 'Dat beweren mijn criticasters', weerlegt Moszkowicz (+). 'Dan zeg ik: als ik naar buiten trad als advocaat deed mijn politieke voorkeur niet ter zake. Was er naar gevraagd, dan had ik best antwoord kunnen geven.'

Dirk Kuijt is na negen jaar voetbal in het buitenland terug (+) bij Feyenoord. Negen leerzame jaren, niet alleen - of eigenlijk: vooral niet - op voetbalgebied. 'Het is in de wereld momenteel een beetje zo dat als je niet voor bent, je tegen bent. Maar zo werkt het niet.'

Bij zijn afscheid van Amerika zoekt Arie Elshout (+), in de babylonische berg materiaal die hij in vijf jaar correspondentschap verzamelde, naar een geheime waarheid over het land vol onverklaarbare dubbelzinnigheden.

Een tentenkamp in Calais. Beeld
Een tentenkamp in Calais.Beeld
De Fourth of July-parade in Rockaway Beach, Oregon. Beeld Robbie McClaran
De Fourth of July-parade in Rockaway Beach, Oregon.Beeld Robbie McClaran

Vrijdag 14 augustus

'Na vier jaar nullijn krijgen ambtenaren er per saldo slechts 0,85 procent per jaar bij. Daar blijkt geen waardering uit.' Niet alleen bij de politie zijn werknemers ontevreden over hun loon. Het loonconflict en de stakingen breiden zich uit naar andere sectoren, zoals het onderwijs, de Belastingdienst en de douane. En er is actiebereidheid.

Voor Fort Europa, onze reeks over de Europese vluchtelingencrisis, wenden we vandaag onze blik naar de Italiaanse kustplaats Riace. In tegenstelling tot veel andere plaatsen zijn vluchtelingen hier wel welkom. 'Dit is een vrij strand', staat er groot op een bord geschreven. 'Voor iedereen die hier komt om te zwemmen, en voor iedereen die hier aan komt zwemmen.' (+)

Tientallen doden, honderden gewonden en duizenden daklozen. Wat is de oorzaak van de verwoestende explosie in de Chinese havenstad Tianjin? Correspondente Marije Vlaskamp bezocht het rampgebied. Maar de autoriteiten zwijgen en de propagandamachine is in volle gang gezet. 'Wegwezen, het is levensgevaarlijk.' (+)

null Beeld .
Beeld .

Een + achter een artikel

Artikelen met een + erachter zijn uiteraard gratis te lezen voor abonnees van de Volkskrant. Nog geen abonnee? Geen nood! U kunt de Volkskrant hier twee weken gratis en zonder verplichtingen proberen.

Donderdag 13 augustus

Twee keer in twee dagen heeft China zich gewend tot een van de radicaalste ingrepen die in de monetaire wereld mogelijk zijn: devaluatie van de nationale munt. Hierdoor is de onrust op de financiële markten verder toegenomen. Wat zijn de gevolgen voor de VS, voor Nederland en voor China? (+)

Verwarring op station Zutphen: daar lijken de rode incheckpaaltjes van vervoersbedrijf Syntus zo op die van Arriva dat vooral gehaaste en ongeoefende treinreizigers de fout ingaan als ze moeten overstappen op een andere vervoerder. Dat in- en uitchecken bij het overstappen is voor veel treinreizigers sowieso al een van de grootste ergernissen. 'We nemen dit probleem serieus en gaan er ook echt iets aan doen', verzekert de woordvoerster van Syntus.

Het kwam deze week tot opstootjes op het Griekse eiland Kos. Vluchtelingen worden daar naar het voetbalstadion gedirigeerd, waar ze zich buiten het zicht van de toeristen moeten zien te laten registeren. De sfeer is opgefokt. Mannen jong en oud, het wachten in de felle zon beu, gooien waterflesjes naar de oproerpolitie. De nieuwe strategie van de lokale autoriteiten heeft het probleem alleen maar verplaatst. (+)

null Beeld .
Beeld .

Woensdag 12 augustus

Twee mensen kwamen de laatste week om het leven bij ongelukken met een quad. De vierwielige motor is populair om te huren. Verhuurder Marc Paas erkent dat de quads 'niet ongevaarlijk' zijn. 'Met hoge snelheid kun je echt worden gelanceerd.' Paas ziet het gevaar vooral bij de 'jonge gasten' van een jaar of 18, 19. 'Tijdens de instructie zie ik ze denken: 'Geef die sleutels nou maar. Ik zit op vier wielen, wat kan me gebeuren.' Drie bochten later kan ik ze weer ophalen.' (+)

- Amnesty International kreeg afgelopen week internationaal forse kritiek van vooral feministen en steractrices zoals Meryl Streep, Kate Winslet en Lena Dunham op het voornemen om sekswerk te decriminaliseren. Hun voornaamste argument is dat hoerenlopen geen mensenrecht zou zijn en dat landen waar prostitutie legaal is, volgens sommige onderzoeken althans, met meer mensenhandel zouden kampen. Een interview met voorzitter Ila Kassem van Amnesty International Nederland (+) over de omstreden resolutie.

- Onze China-correspondent ging op bezoek bij de homoseksuele boeren Anwei en Yebin. Zij zijn in China rolmodellen. En ze komen van ver: de een las in een tijdschrift dat zijn liefde voor mannen normaal was, de ander ontdekte dat op internet. Deze jonge boeren doen wat veel stedelijke homo's niet durven: ze zijn zo open over hun relatie dat zelfs hun ouders die hebben leren accepteren. 'Als boeren het durven, kan jij het ook! Vertel het je ouders, het is niet zo moeilijk als je denkt', zegt Yebin. (+)

Anwei (links) en Yebin tussen de maisplanten in hun dorp in de provincie Hebei Beeld Feng Zhonghao
Anwei (links) en Yebin tussen de maisplanten in hun dorp in de provincie HebeiBeeld Feng Zhonghao

Dinsdag 11 augustus

Alleen al in de eerste helft van dit jaar kwamen er ruim 137 duizend vluchtelingen aan in Europa. Het kostte de Europese Commissie grote moeite 32 duizend van hen te verdelen over de Europese landen die hen willen opvangen. Is er wel plek voor deze golf nieuwe migranten in, bijvoorbeeld, de Nederlandse verzorgingsstaat? Natuurlijk wel, zegt sociologe Monique Kremer (+).

Marokkaanse rechters zijn vermoedelijk omgekocht tijdens het proces van Hamza B., die is berecht voor zijn rol bij de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, eind 2012. 'Slechts' twintig jaar cel: dat was niet de bedoeling toen Nederland een verdrag sloot met Marokko. Lees hier de reconstructie over de uitspraak in de 'Mocro War' (+).

De Chinese bodyguardbranche bloeit (+). Sinds de legalisering van de privébeveiligingssector in 2011 surft een honderdtal bedrijfjes onder leiding van oud-bodyguards of gepensioneerde militairen mee op de laatste modegril van de Chinese rich and famous. Die zien bodyguards als het nieuwe statussymbool. Wat wil je, met salarissen tot 6.000 euro per maand.

Mac van Dinther onderzoekt de tien Geboden van Goed Eten. Vandaag het negende: Gij zult niet diëten, want dat werkt niet (+). Waarom niet? Is er een alternatief? En hoe komt het dat we te dik zijn?

Syrische migranten bij Izmir, Turkije. Beeld reuters
Syrische migranten bij Izmir, Turkije.Beeld reuters
null Beeld Krista van der Niet
Beeld Krista van der Niet

Maandag 10 augustus

Tot enkele maanden geleden viel de toestand mee. Door het harde optreden van de Griekse politie verschenen slechts af en toe vluchtelingen aan de Macedonische grens. Maar toen begon Merkel de Grieken te 'pesten' met de euro; in Athene vroegen ze zich af waarom ze Duitsland nog zouden helpen. Zelf hebben de Grieken relatief weinig last van de immigratiegolf. De meeste vluchtelingen reizen door naar West-Europa.

Het eerste slachtoffer van die 'opendeurpolitiek' werd Macedonië, de volgende halte op weg naar West-Europa. In de buurt van Gevgelija zwol het aantal vluchtelingen aan tot meer dan driehonderd per dag, veel meer dan de Macedoniërs konden verwerken. Voor Skopje zat er niets anders op dan het probleem door te schuiven naar andere landen. Na een wetswijziging gingen de grenzen open; na hun aankomst in Macedonië hebben de vluchtelingen 72 uur de tijd om het land opnieuw te verlaten. (+) Het zijn er nu duizend per dag. 'Ik heb medelijden met die mensen.'

Volkskrant-correspondent in Polen Jan Hunin reisde deze mee met een groep vluchtelingen uit Griekenland naar Macedonië. Normaal gesproken mag dat niet, maar de twee Macedonische grenswachten gebaarden dat ze mochten doorlopen. Een dag later wordt Hunin aangehouden. 'Jan, kun je even naar het politiebureau komen? We hebben een probleem.' (+)

In maart vorig jaar werd ingebroken in een villa van de familie Philips. Daarbij verdween een Rembrandt, een afbeelding van zijn zoon Titus. Maar was het wel een Rembrandt? (+) Kunsthistoricus Ernst van de Wetering, die 46 jaar lang onderzoek deed naar de werken van Rembrandt, weet niet om welk schilderij het gaat. 'Ik ben net zo nieuwsgierig als u.'

Het station van Gevgelija, op de grens tussen Griekenland en Macedonië, is niet berekend op de ongeveer duizend vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië en Irak die hier elke dag arriveren. Ze krijgen drie dagen de tijd om Macedonië weer te verlaten. Beeld Maksymilian Rigamonti
Het station van Gevgelija, op de grens tussen Griekenland en Macedonië, is niet berekend op de ongeveer duizend vluchtelingen uit Afghanistan, Syrië en Irak die hier elke dag arriveren. Ze krijgen drie dagen de tijd om Macedonië weer te verlaten.Beeld Maksymilian Rigamonti

Zaterdag 8 augustus

Ilja Leonard Pfeijffer kwam terecht in Genua en wist: hier moest hij zijn. En niet veel later: hier zit een roman in. Paul Onkenhout wandelt met de schrijver van Librisprijswinnaar La Superba door het zinsbegoochelende labyrint van het mooie én rauwe 'centro storico'. (+)

Wie uit een oorlogsgebied komt of in de woestijn in Afrika heeft gewoond, laat zich niet makkelijk afstoppen op weg naar zijn droomland. Hoe inventief moet je als vluchteling zijn om Europa binnen te komen? (+)

Nederland scoort hoog op de geluksladder, maar Denemarken scoort steevast het hoogst. Wat doen ze daar beter? Olaf Tempelman kreeg, op zoek naar het aardse paradijs, lessen in geluk van inwoners, activisten en onderzoekers. (+)

Een echtpaar in het centrum van Kopenhagen. Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Een echtpaar in het centrum van Kopenhagen.Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Middagrust en -zon in het Assistens-kerkhof in de wijk Nørrebro in Kopenhagen. De begraafplaats doet in de zomer ook dienst als park. Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Middagrust en -zon in het Assistens-kerkhof in de wijk Nørrebro in Kopenhagen. De begraafplaats doet in de zomer ook dienst als park.Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

Vrijdag 7 augustus

Het Griekse eiland Kos is vanwege zijn ligging een populaire halteplaats voor vluchtelingen die naar Europa willen. Maar op het kleine eiland ontbreekt het aan van alles. De burgemeester weigert iets te doen, dus komen inwoners in actie. (+)

Ook zo jaloers op collega's die op kosten van de baas de hele wereld overvliegen? Of op de buurman die voortdurend congresseert in luxehotels in exotische oorden? Nergens voor nodig. De glamour en status van het globetrotten worden zwaar overschat, terwijl buitensporige reislust meer kapotmaakt dan je lief is. Dat concludeert de Britse toerisme-expert Scott Cohen van de Universiteit van Surrey. In dit interview (+) legt hij uit waarom.

Met één motor, vijf schone onderbroeken en twee camera's trok veelgeprezen portretfotografe Robin de Puy (29) drie maanden door de VS. Over de vlucht voor haar angsten en de wonderlijke ontmoetingen die dat opleverde. (+)

Donderdag 6 augustus

Het aantal Kosovaren dat kort na een asielaanvraag in Nederland vraagt om vrijwillig vertrek neemt toe sinds Duitsland de terugkeervergoeding voor deze groep heeft afgeschaft. Zolang de vertrekregelingen voor asielzoekers tussen de Europese landen verschillen, zullen bepaalde groepen migranten kijken waar de beste deal is te halen. (+)

'Het rapport moet boven water!' Professor George Maat, een alom gerespecteerd wetenschapper, vecht voor eerherstel nu hij de laan uit is gestuurd na een lezing over de identificatie van de MH17-slachtoffers. Hij liet daar gevoelige informatie voor de nabestaanden zien. Maar volgens Maat is er gerommeld met een geheim feitenrelaas van de politietop. Een reconstructie. (+)

Vanavond de eerste tv-debatten tussen de Republikeinse presidentskandidaten. De grote vraag daarbij is: wie zal het gevecht aangaan met The Donald? Want waar de andere kandidaten moeite moeten doen de krant te halen, is Donald Trump een 'lopende nieuwskop'. Hij hoeft er zelfs niets meer voor te doen. De kijkers willen geen saaie verhandelingen over onderwijs of inkomensongelijkheid, maar spektakel. En met Trump is zeker altijd wat te beleven. (+)

Donald Trump Beeld ap
Donald TrumpBeeld ap

Woensdag 5 augustus

De Grote Vier, onder elkaar ook wel aangeduid als 'de héle groten', zijn de vier grootste organisaties voor ontwikkelingshulp in Nederland: Oxfam Novib, Cordaid, Hivos en Icco. Ze zijn de trots van de sector, sinds decennia de voorhoede van de Nederlandse ontwikkelingshulp. Van Ghana tot Bangladesh vormen ze de handen en voeten van het Rijk. Zij geven gestalte aan ons goeddoen in de derde wereld.

Sinds jaar en dag worden ze grotendeels gefinancierd door het Rijk. Maar niet meer voor lang. Minister Ploumen (Handel en Ontwikkelingssamenwerking, PvdA) draait op 1 januari de geldkraan dicht. De Grote Vier worden klein. Vanaf volgend jaar verliezen ze meer dan 80 procent van hun structurele overheidssubsidie: tientallen miljoenen euro's. Van 50- tot 70 miljoen euro per jaar gaan ze naar 7 miljoen. Alleen Oxfam Novib komt er met ruim 15 miljoen beter af. Is zo'n bezuiniging verstandig, terwijl aan de buitengrenzen van Europa de ene vluchtelingenboot na de andere kapseist? 'Zonder sterk verhaal zijn we uitgepraat'. (+)

Officieel zijn de VS nog steeds de grote vijand, nucleaire deal of niet. Maar de Iraniërs vallen massaal voor de Amerikaanse eetcultuur, al is het niet helemaal the real thing. Welkom bij Mash Donald's. (+) Dat restaurant, een kopie bijna van het symbool van de Amerikaanse eetcultuur, en andere imitaties rukken op in de straten van de grote Iraanse steden. Ze staan symbool voor de toenemende scheuren in de officiële anti-Amerikaanse ideologie die overheerst sinds de revolutie van 1979, toen de sjah werd verjaagd en de Amerikaanse ambassade maandenlang werd bezet.

Nu het tentenkamp van de migranten in Calais permanent lijkt te zijn geworden, verrijzen er - hoe bar de omstandigheden ook zijn - winkels, leslokaaltjes en gebedshuizen. De Franse autoriteiten staan het toe, in de wetenschap dat de migranten deze zomer in groten getale blijven komen - sommige schattingen reppen al van vijfduizend jungle-bewoners. De gemeente Calais houdt hen liever bij elkaar in de relatieve afzondering van de duinen, dan zwervend door de stad. (+)

Lees ook onze andere artikelen in de reeks Fort Europa, over de migrantencrisis op het continent.

'Mash Donald's' in Teheran. Beeld Newsha Tavakolian
'Mash Donald's' in Teheran.Beeld Newsha Tavakolian
De 'jungle' van tenten in Calais. Beeld Freek van den Bergh
De 'jungle' van tenten in Calais.Beeld Freek van den Bergh

Dinsdag 4 augustus

IND-medewerker Maaike (38), die als asielmedewerker bijna dagelijks gesprekken voert met (minderjarige) asielzoekers. Een keer per twee maanden krijgt ze te maken met agressie (+). 'Een Iraakse man raakte steeds meer gefrustreerd tijdens het gehoor. Opeens sprong hij op en wilde me aanvliegen.'

Obama is bezig een progressief stempel op zijn presidentschap te drukken, met als jongste voorbeeld het klimaatplan. Of zijn doorbraken standhouden, is de vraag (+).

Entrepreneur Jia Jiang was jarenlang doodsbang voor afwijzing. Om zijn angst te overwinnen, liet hij zich honderd dagen afwijzen door vreemden en leerde zo een 'nee' te incasseren. Wat kunnen we leren van zijn afwijstour? Is afwijzing niet iets onoverkomelijks? (+)

'Weg, weg, weg', schreeuwde Leen Gerritsen vanaf de kade, toen hij zag dat het misging met de twee hijskranen in Alphen aan den Rijn. Bij het optillen van het brugdek ging het fout, vertelt hij. 'Hij maakte een enorme zwieper tussen de twee kranen door. De kranen raakten uit evenwicht en toen stortte alles in elkaar. Dat krakende geluid van ijzer op ijzer, dat wil je echt niet horen.'

Achtergelaten poppen in de kinderopvang. Hier kunnen de kinderen van de migranten terecht tijdens gesprekken in aanmeldcentra. Beeld Io Cooman
Achtergelaten poppen in de kinderopvang. Hier kunnen de kinderen van de migranten terecht tijdens gesprekken in aanmeldcentra.Beeld Io Cooman
De omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn. Beeld epa
De omgevallen hijskranen in Alphen aan den Rijn.Beeld epa

Maandag 3 augustus

De Volkskrant buigt zich de komende weken over de vluchtelingencrisis die Fort Europa doet kraken. Het probleem is zo moeilijk dat we liever zouden wegkijken. Maar dat lukt niet. Dan is het verstandiger om juist goed te kijken, schrijft hoofdredacteur Philippe Remarque. Wie zijn die vluchtelingen, zoals Abubakar uit Soedan, wat zijn de gevolgen van hun komst en hoe kan het anders? Om te beginnen de 'jungle' van Calais, waar iedereen naar Groot-Brittannië wil. 'De wedloop tussen de gendarmerie en de duizenden migranten van Calais heeft hier een hoog Tom&Jerry-gehalte: Jij klimt hoger? Wij bouwen hoger.' (+)

Lees ook dit interview met de Soedanese vluchteling Abubaker Abdulrahman (27), bij bij de poort van het centrum in Calais waar hij eenmaal per dag een warme maaltijd kan ophalen. 'Ik heb gezien dat mensen werden vermoord, ze hebben onze vrouwen verkracht.' (+)

Virtuele valuta's zijn de toekomst van het betalingsverkeer, was lang het verhaal. Maar de wereld eromheen is schimmig, is na de arrestatie van de topman van bitcoin-wisselmarkt Mt. Gox weer eens duidelijk geworden. (+)

Van de Farne Islands in Northumberland tot Cotehele Quay in Cornwall, van Porthdinllaen in Wales tot Brancaster in Norfolk: aan alle kanten krimpt Groot-Brittannië, zo waarschuwt het Britse equivalent van Natuurmonumenten, dat een tiende van de kustlijn beheert. Vuurtorens, pubs, hotels, strandhuisjes en bungalowparken dreigen te worden opgeslokt. In Birling Gap, gelegen aan de Sunshine Coast van Sussex, verloopt de erosie sneller dan elders. De bodem is er relatief zacht door de gletsjer die hier in de ijstijd lag. Nu is besloten om de natuur haar gang maar te laten gaan. 'Het terras wordt hier elk jaar kleiner.' (+)

Een vluchtelingen loopt langs het hek dat hem scheidt van de Eurostar, de trein waarmee vluchtelingen hopen in Engeland te komen. Beeld Freek van den Bergh
Een vluchtelingen loopt langs het hek dat hem scheidt van de Eurostar, de trein waarmee vluchtelingen hopen in Engeland te komen.Beeld Freek van den Bergh
De krijtrotsen bij Birling Gap aan de Sunshine Coast in Sussex, met het Victoriaanse huis dat nog steeds wordt bewoond. Beeld WassinkLundgren
De krijtrotsen bij Birling Gap aan de Sunshine Coast in Sussex, met het Victoriaanse huis dat nog steeds wordt bewoond.Beeld WassinkLundgren

Zaterdag 1 augustus

Lisa was spoorloos. De politie kon weinig doen. Even haar telefoon uitpeilen, dat zat er niet in. Haar ouders hoopten via de social media te bereiken wat de politie eerst niet lukte: hun dochter vinden. Maar hoe komt Lisa weer van internet af? (+)

Arme gluten. Een paar jaar geleden hadden we nog nooit van hem gehoord en nu geldt het als de sluipmoordenaar van buik en brein. Volgens de website glutenvrijerestaurants.nl zijn er 2.100 eethuizen waar gluten - meestal op aanvraag - voor u in de ban wordt gedaan. En waar geen kunstmatige kleurstoffen door de toetjes gaan. Waar je lactose- en suikervrij kunt eten. En vaak ook biologisch natuurlijk. Ook in de supermarkt dijt het schap met 'vrij van'-producten voortdurend uit. Zelfs worst wordt her en der aangeprezen als 'glutenvrij'. Koud kunstje trouwens. In vlees komt gluten van nature niet voor.

We voelen ons beter door glutenvrij brood en andere 'vrij van'-producten. Echt. Terwijl slechts weinigen een voedselallergie hebben. Over placebo- en nocebo-effecten. (+)

Ze loopt wereldtijden, maar traint er niet hard voor. Ze wil een goede moslim zijn, maar bij haar sport kan je geen hoofddoek dragen. De bijzondere innerlijke strijd van Sifan Hassan, die op haar 15de uit Ethiopië vluchtte en nu voor Nederland de ene na de andere medaille haalt. 'Ik was erg boos. Heel erg boos. Héél erg boos. Hahaha.' (+)

undefined

Sifan Hassan. Beeld Ernst Coppejans
Sifan Hassan.Beeld Ernst Coppejans

Vrijdag 31 juli

Het is nog geen augustus, en nu al kunnen sommige zorgverleners voor de rest van het jaar geen nieuwe kinderen meer behandelen. Dat komt doordat een deel van de gemeenten de jeugdzorg zeer krap heeft ingekocht. Halverwege het jaar is het budget al op. Volgens het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP) komt nu de keuzevrijheid van cliënten in gevaar. En daarnaast hebben psychologen ook nog eens met enorme bureaucratie te maken. 'Sommigen zijn de rompslomp met de gemeenten zo zat, dat ze alleen nog maar volwassenen willen als cliënt.'

Ook bij Mentaal Beter in Tilburg is het budget al op. Psychotherapeute Els van der Vlist besteedt een ochtend aan het afbellen van twintig minderjarigen met problemen. Lees de reportage van Charlotte Huisman (+)

Op weg van of naar uw vakantiebestemming kunt u in Frankrijk en België zomaar protesterende boeren tegenkomen. Vooral in Frankrijk leiden wegblokkades en harde demonstraties tot overlast. In België gaat het er duidelijk wat rustiger aan toe. De boeren klagen niet snel. 'Eer de boeren op straat komen, loopt de emmer al over.' Een reportage van Leen Vervaeke. (+)

Kunnen we ook in Nederland tractoren op de snelwegen verwachten? Nederlandse boeren speelden in op het loslaten van de melkquota. De melkproductie steeg - en de mestproductie ook. Om dat laatste klinkt nu gemor onder boeren, omdat ze zich aan beperkende maatregelen moeten houden. (+)

Moses (3) uit Kenia heeft acute leukemie. Hij wordt vastgehouden in het ziekenhuis tot zijn ouders de rekening van zijn behandeling hebben voldaan. De ouders hebben echter geen geld, en weten ook niet dat er zoiets als een ziektekostenverzekering bestaat. Beter of niet, Moses blijft in het ziekenhuis, tot er betaald is. Deze praktijk is heel gebruikelijk in Kenia. (+)

null Beeld afp
Beeld afp

Donderdag 30 juli

Rusland heeft woensdag in de Veiligheidsraad als enige gestemd tegen de oprichting van een speciaal VN tribunaal dat de daders van de ramp met vlucht MH17 moet berechten. Het veto was verwacht, maar is daarom niet minder schrijnend voor de nabestaanden. Ze zijn een speelbal geworden in een cynisch machtsspel van de Russen. (+)

Lees ook het Commentaar: de Russen zullen niet vrijwillig meewerken aan berechting van de daders.

'Wij zouden militairen hebben gestuurd om de orde te herstellen.' De Britten zijn pissed op de Fransen, omdat die te laks zouden reageren op de chaos bij de Kanaaltunnel, die tot vrachtwagenfiles op de Engelse snelwegen leidt. In de afgelopen dagen hebben duizenden migranten pogingen gewaagd om naar Engeland te komen. 'De Fransen zouden kunnen beginnen met het bestrijden van die wilde stakingen, maar dat lijkt geen prioriteit te zijn van meneer de president.' Bij de Britten die in de buurt van de tunnel wonen heerst het anti-gallische sentiment. (+)

Van alle Europese landen neemt Duitsland het grootste aantal vluchtelingen op. Maar het land ziet ook de vijandigheid toenemen. Neem bijvoorbeeld Dresden, de geboorteplaats van de anti-islambeweging Pegida. Maar ook elders neemt het aantal (gewelds-)incidenten rond asielzoekerscentra explosief toe. We gaan op zoek naar het 'ware gezicht' van Duitsland. Hoe gastvrij zijn onze oosterburen eigenlijk? (+)

null Beeld afp
Beeld afp

Woensdag 29 juli

Vanaf vandaag geeft Microsoft Windows 10 gratis weg. Iedere consument die een computer heeft met Windows 7 of 8 erop kan binnen een jaar na nu kosteloos overstappen. En dat kost Microsoft handenvol geld, maar Windows blijft een melkkoe voor het bedrijf dat de computermarkt al zo'n veertig jaar domineert. Wat is er anders in de nieuwe versie? En is het goed? (+)

De kans wordt steeds kleiner dat de daders van de ramp met vlucht MH17 voor een rechtbank verschijnen en een straf krijgen. Vandaag zal Rusland in de Veiligheidsraad het plan voor een VN-tribunaal voor MH17 van tafel vegen. Welke opties heeft Nederland dan nog om de daders in de beklaagdenbank te krijgen? (+)

Sinds de vechtpartij vorige maand op de jaarlijkse kermis is het mis in het Friese Akkrum, dat nu bekendstaat als horrordorp. Waarom gaat het mis? (+) Vergelijk het eens met buurdorp Inrsum, zegt Rowan. 'Daar wonen alleen poesies. Poesies durven niet eens te fietsen op het schoolplein. Ik wel.' Snoepjes uit de Kruidvat stelen, dat durft ze ook.

Uroloog en seksuoloog Cobi Reisman ziet ze de laatste jaren steeds vaker op zijn spreekuur: mannen met flink overgewicht die klagen over vermoeidheid, lusteloosheid, seksuele problemen, verlies aan libido, opvliegers. Klachten die sterk lijken op de typische kwalen van vrouwen in de overgang. Is dat niet gek, een man met opvliegers? (+)

De sluiting van de laatste Britse steenkolenmijnen rijt oude wonden open. Eerder deze maand trok de Britse regering de stekker uit de Hatfield Colliery, in het zuiden van Yorkshire. Ook de twee andere diepbouwmijnen die Engeland nog heeft gaan binnenkort dicht. Dan is de teloorgang van de Britse steenkoolwinning compleet. De recente verdubbeling van de klimaatheffing betekende de doodsteek voor de Britse mijnbouw (+).

Cobi Reisman in de behandelkamer van de poli Urologie in Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Beeld Valentina Vos
Cobi Reisman in de behandelkamer van de poli Urologie in Ziekenhuis Amstelland in Amstelveen.Beeld Valentina Vos
De steenkoolmijn van Hatfield. Beeld Wassink Lundgren
De steenkoolmijn van Hatfield.Beeld Wassink Lundgren

Dinsdag 28 juli

Eindelijk doet Turkije mee in de strijd tegen IS en daar zal de NAVO vandaag in spoedberaad verheugd over zijn. Dat zit anders met de aanvallen op Koerden, de grote steunpilaar van het Westen in Syrië en Irak. Welke prijs zal Turkije zijn bondgenoten vragen? (+) En wat beoogt de Turkse president Erdogan? Daarover heerst grote verwarring.

Elke week struikelt in Nederland wel een politicus of bestuurder over discutabel declaratiegedrag. Wat wel en niet kan leidt tot grote verdeeldheid, ook binnen organisaties. Vier adviezen om ter harte te nemen bij het inleveren van bonnetjes (+).

John Sewel, de inmiddels opgestapte vicevoorzitter van het House of Lords, is de zoveelse Britse politicus die in opspraak komt vanwege een seksaffaire. 'Binnen 24 uur afgebrand en voor eeuwig Lord Coke', schrijft Max Pam in zijn column (+). Seksuele uitspattingen in gegoede kringen zijn zo oud als het koningshuis en het parlement. Waarom zijn de Engelsen er zo goed in? (+)

Ontmoet de manager van de Nederlandse feestelite, Nathan Moszkowicz (+). (Inderdaad, de zoon van Bram) Géza Weisz, Manuel Broekman, Lil' Kleine; zowat de hele Amsterdamse feestelite zit in zijn stal. 'Ik kan goed babbelen en ben sterk in media-optredens', zegt hij. 'Dat is misschien wel de Moszkowicz-charme, ja. Het werk van een advocaat en een manager is vergelijkbaar: je hebt cliënten.'

Een lid van de Syrisch-Koerdische militie YPG in Hassakeh. YPG, een belangrijke partner van de VS, beweert belaagd te zijn door Turkije. Beeld afp
Een lid van de Syrisch-Koerdische militie YPG in Hassakeh. YPG, een belangrijke partner van de VS, beweert belaagd te zijn door Turkije.Beeld afp
De Spaanse actrice Antonia de Sancha, minares van de Britse politicus David Mellor. Beeld NWI
De Spaanse actrice Antonia de Sancha, minares van de Britse politicus David Mellor.Beeld NWI
Nathan Moszkowicz, hier in 's Gravenzande bij een optreden van Lil' Kleine. Beeld Ivo van der Bent
Nathan Moszkowicz, hier in 's Gravenzande bij een optreden van Lil' Kleine.Beeld Ivo van der Bent

Maandag 27 juli

Zijn vader, zijn broer: allebei zochten ze hun Koerdische geboortegrond weer op om te vechten. Als die maar niet worden getroffen door Turkse aanvallen, vertelt de Koerdische Nederlander Hawar Mouhiddine (+). 'Ik vind het afschuwelijk wat IS doet, maar iemand doden kan ik niet.'

Het thuiszorgteam van het Leger des Heils bezoekt veelal verslaafde cliënten voor wie de reguliere zorg niets meer kan doen - mede omdat ze van hulpverleners niets moeten hebben. Langs de deuren met Vanessa Lantveld (+).

Wim Tusveld (70) is locked-in (+), vrijwel volledig verlamd maar volkomen helder van geest. Volgend jaar 'viert' hij zijn 20-jarig jubileum als bijna volledig verlamde. Als locked-inpatiënten het nieuws halen, dan is dat meestal omdat ze euthanasie willen of hulp bij zelfdoding - en het niet krijgen. Maar verreweg de meeste locked-inpatiënten willen doorgaan met leven.

Gehackt, bespuwd en met urine overgoten (+) werd de geletruidrager - en dan scharen we het joelen en uitfluiten maar even onder 'regulier fangedrag' - zo diep is het hedendaagse wielrennen gezonken, schrijft Marije Randewijk in het commentaar. 'De Tour krijgt met Chris Froome de winnaar die hij verdient.'

Wim Tusveld. Beeld Kiri Pruntel
Wim Tusveld.Beeld Kiri Pruntel
Chris Froome. Beeld ap
Chris Froome.Beeld ap

Zaterdag 25 juli

Michel Catalano werd in januari in zijn drukkerij gegijzeld door de broers Chérif en Saïd Kouachi, die twee dagen eerder een bloedbad aanrichtten bij Charlie Hebdo. 'Het was een psychologische marteling.' (+)

Zijn knetterende ruzie met kunstenaar Danh Vo wordt internationaal op de voet gevolgd. Is de Nederlandse miljonair Bert Kreuk een oprechte verzamelaar of een 'artflipper' die louter kunst koopt uit winstbejag? (+)

Eenvoudige arbeid laten doen in lagelonenlanden blijkt toch niet altijd slim. Steeds meer bedrijven halen werk terug naar Nederland. De sociale werkplaats vaart er wel bij. (+)

Na vijftig jaar stopt André van Duin met dijenkletsen. 'Het is leuk geweest en ik ben er trots op.' Voor het eerst speelt hij een serieuze rol op het toneel. Hoe bevalt zijn nieuwe rol? En hoe de nieuwe wereld die hij daarmee betrad? (+)

Honkballers uit Curaçao zijn opvallend succesvol in de belangrijkste competitie ter wereld, de Major League in de Verenigde Staten. Lennart Bloemhof en fotograaf Guus Dubbelman reisden af naar het eiland op zoek naar de basis van het succes. 'Antilliaanse moeders zijn de strengste van de Cariben.' (+)

Michel Catalano. Beeld  Sergiy Shushyn
Michel Catalano.Beeld Sergiy Shushyn
Honkbal Stadion Curaçao Little League. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Honkbal Stadion Curaçao Little League.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vrijdag 24 juli

De Taliban wint terrein in Afghanistan. Zes Afghanistan-veteranen blikken terug op hun uitzending. Wat had het voor zin hun leven te wagen in de Afghaanse provincie Uruzgan? Van Lit, toen nog een broekie van amper twintig jaar: 'Het is net alsof een architect een huis bouwt dat twee jaar later tegen de grond gaat.' (+)

'Mijn Franse collega's hebben niet helemaal goed zitten opletten toen de regels van 'op de perstribune wordt niet gejuicht' ooit werden uitgelegd,' schrijft Mart Smeets in zijn column. Of zit die vaderlandsliefde gewoon in de Fransen? 'Nicolas Sarkozy, niet vies toch van een stunt en gewend aan het parfum van succes, omhelsde de winnaar ostentatief voor de camera's en iedereen gleed mee in het warme bubbelbad dat nou eenmaal aan zalige winst vastzit.' (+)

Van plan om festival Zwarte Cross te bezoeken? Dan bestaat de kans dat u een bejaarde dame in een draagstoel tegen het lijf loopt. Dat is Rikie. En Rikie is de ceremonieel directeur van het popfestijn. Hoe dat zo kwam, leest u hier. 'Het enige wat ze kan, is Tante Rikie zijn, een vrouw die nergens een probleem van maakt en die iedereen een warm hart toedraagt.' (+)

Tante Riki. Beeld Martijn Koolmees
Tante Riki.Beeld Martijn Koolmees

Donderdag 23 juli

De Amerikaanse president Obama bezoekt dit weekend zijn voorouderdorp. En daar weten ze waarom hij het tot president van de VS heeft geschopt. Hij is een Luo. 'En Luo's zijn vaak slimme mensen.' Onze correspondent ging op bezoek. 'Ik ben ervan overtuigd, op een dag zal ik net zo zijn als president Obama.' (+)

Er is een nieuw geval van omstreden politiegeweld tegen een ongewapende zwarte Amerikaan. Een nieuwe dode. Een nieuwe naam. Sandra Bland, 28 jaar oud. Ze stierf op 13 juli in de gevangenis nadat ze drie dagen eerder wegens een verkeersovertreding was aangehouden in Prairie View, een stadje in Texas.

De rassenkwestie heeft Amerika al een jaar lang in de houdgreep. Het lukt de Amerikanen niet zich eruit los te wringen (+) sinds vorig jaar augustus de dood van een zwarte tiener leidde tot rellen in Ferguson.

Wie een klein toeristenrondje door het oude centrum van Amsterdam loopt, ziet ze vrijwel overal: winkels met namen als Pasta and Gelato, Ice and Waffles en Candy Freak, Ice Bakery, Paradiso del Gelato en Yo-tella, Dolce gelato en Dutch Home Made; alsof het centrum van Amsterdam de mazelen heeft, maar dan met ijswinkels in plaats van rode vlekken. Fijn voor de toeristen, maar niet voor de verscheidenheid. En waar betalen al die ijswinkels de huur van? (+)

Sinds de krant zich kritisch uitlaat over Turkijes sterke man Erdogan, zijn Zaman en haar hoofdredacteur het doelwit van intimidatie. Een gesprek met hoofdredacteur Ekrem Dumanli. 'Dit is Turkije, we kunnen vermoord worden. Maar als we bang worden, moedigen we hen juist aan.' (+)

'Mama' Sarah Obama (links), de vrouw die de vader van president Obama heeft opgevoed, met twee vriendinnen op haar erf in het Keniaanse dorpje Kogelo. Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
'Mama' Sarah Obama (links), de vrouw die de vader van president Obama heeft opgevoed, met twee vriendinnen op haar erf in het Keniaanse dorpje Kogelo.Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant
Toeristen lopen langs een ijssalon in Amsterdam. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Toeristen lopen langs een ijssalon in Amsterdam.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
14 december 2014: Dumanli bij zijn arrestatie in het gebouw van zijn krant. Hij werd aangehouden op beschuldiging van terrorisme en enkele dagen later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Beeld afp
14 december 2014: Dumanli bij zijn arrestatie in het gebouw van zijn krant. Hij werd aangehouden op beschuldiging van terrorisme en enkele dagen later vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs.Beeld afp

Woensdag 22 juli

De ontsnapping via een tunnel van David Sweat en de later gedode Richard Matt uit een gevangenis in de staat New York baarde opzien. Tegen justitie heeft Sweat zijn uitbraak in detail beschreven. Maandenlang glipte hij elke nacht door een gat dat hij achter in zijn cel had gezaagd, in de penitentiaire inrichting Clinton in het noorden van de staat. Dan verkende hij de catacombe-achtige tunnels onder de gevangenis waar hij een levenslange straf wegens moord uitzat, op zoek naar een vluchtweg. Lees hier de rest van het verhaal van de ontsnapping (+).

We hadden het al even over de Vierdaagse van Nijmegen, die er na vandaag alweer voor de helft op zit. Wandelen is niet de sport waar de meeste onregelmatigheden gebeuren, maar controle blijft geboden. Dit jaar, bij de 99ste editie van de wandeltocht, gebeurt dat mobiel. Op pad met een controleteam. 'Ja hoor, stop maar heren, even de bepakking wegen!' (+)

Officieel geldt er een wapenstilstand in Oekraïne, maar de rust is maar schijn. In Debaltseve, in handen van rebellen, en Slavjansk, heroverd door Oekraïne, bereiden de burgers zich voor op een hervatting van de oorlog. 'De hele wereld is tegen ons, behalve Rusland' (+)

En het Friese watertoerisme kampt met een grijze golf. Om jongeren te blijven trekken, moet er meer leven in de brouwerij komen. Te beginnen op de 'spookplas' Tjeukemeer, proeftuin voor het lokken der jongeren. Met elektrisch aangedreven waterskibanen en bananenboten (+).

Bewaarders staan voor de met 9 meter hoge muren omheinde Clintongevangenis in Dannemore. Twee van de wachttorens waren onbewaakt tijdens de ontsnapping Beeld ap
Bewaarders staan voor de met 9 meter hoge muren omheinde Clintongevangenis in Dannemore. Twee van de wachttorens waren onbewaakt tijdens de ontsnappingBeeld ap
Bezoekers van de Ulesprong aan het Tjeukemeer zetten dinsdag een windscherm op. Beeld Julius Schrank
Bezoekers van de Ulesprong aan het Tjeukemeer zetten dinsdag een windscherm op.Beeld Julius Schrank

Dinsdag 21 juli

'Ik ben gedotterd. Ik heb diabetes, slaapapneu, artritis en artrose. Mijn lichaam is kapot, ik ben al bijna dood. Ik kan niet tegen die stress.' Sytze van der V., een van de bekendste pedofielen van Nederland, hoopte in een seniorenflat in Amersfoort rustig te kunnen wonen, maar inmiddels weet 'half Nederland' dat hij er woont en wordt er voor zijn deur gedemonstreerd. Van der V. wil daarom opnieuw verhuizen, maar waar kan hij heen? (+)

Jack van Gelder wil het liefst een van hen zijn. Een sporter. One of the boys. Een ingewijde en een bondgenoot tegelijk. Trainers en voetballers spreekt hij dan ook gezellig aan met 'jongens' - distantie vindt hij onzin. En nu vertrekt hij van de NOS naar Sport 1: dé journalistieke zomertransfer van dit jaar. (+)

Het atoomakkoord met Iran hangt aan een zijden draadje: er hoeft maar één land zijn hakken in het zand te zetten, of het opheffen van de internationale sancties tegen Iran wordt weer ongedaan gemaakt. Dat kan de Amerikaanse president Obama in de kaart spelen: hij kan dat feit gebruiken om het Congres te overtuigen. Maar die stok achter de deur zou weleens een boemerang kunnen blijken. (+)

Maandag 20 juli

Paula belandde anderhalf jaar geleden in een manische episode. Sinds haar moeder overleed had ze een hysterische hoeveelheid energie en sliep ze bijna niet meer. Toen ze ook dingen ging zien die er niet waren, kwam de politie haar met loeiende sirenes halen en belandde ze in een cel. Anneke Stoffelen sprak met haar en met medewerkers van ggz en politie (+).

De macht van Paul Jansen lijkt zich uit te breiden. Hij heeft de beste papieren om hoofdredacteur van De Telegraaf te worden. Maar is het uithangbord van de krant wel een hoofdredacteur? (+)

De Grieken blijft weinig bespaard. Na de crisis waren er vrijdag tot overmaat van ramp hevige bosbranden (+), die in de buurt van Athene lijken aangestoken. Gisteren brandden de bossen in de Peloponnesos nog steeds. 'De schade is ongeveer 50 duizend euro. Alleen verwacht ik niet dat ik veel terugkrijg van de verzekering', zegt een restauranteigenaar.

Zodra je de Holocaust, Hitler, de nazi's, de Tweede Wereldoorlog of de aanloop daarnaartoe erbij haalt, is de discussie binnen de kortste keren in twee kampen verdeeld: degenen die 'fascist' krijsen en degenen die 'Godwin!' roepen. Ook nu, tijdens de Europese crisis, vliegen de vergelijkingen met nazi-Duitsland ons om de oren. De Volkskrant waagde zich in het argumentatieve mijnenveld en schreef een - voorzichtige - handleiding (+).

Een celblok voor verwarde personen bij de politie Utrecht. Beeld Mike Roelofs
Een celblok voor verwarde personen bij de politie Utrecht.Beeld Mike Roelofs
De controversiële cover van Der Spiegel uit maart dit jaar. Beeld ap
De controversiële cover van Der Spiegel uit maart dit jaar.Beeld ap

Zaterdag 18 juli

Elf maanden duurde de campagne om Jeroen Dijsselbloem herkozen te krijgen als voorzitter van de Eurogroep. Een hard gevecht met veto's, achterklap, swing states en geheime beloften. Reconstructie (+): hoe Dijsselbloem de wil van Merkel trotseerde en de strijd won van zijn Spaanse uitdager. 'Hij is hard, efficiënt en kent zijn dossiers.'

Organisatieadviesbureaus in Nederland rijzen de pan uit: 97 duizend zijn er nu. Maar geven ze ook allemaal waardevolle adviezen? (+) 'Iedereen mag zich consultant noemen en doet dat dan ook.'

Shirma Rouse stapte dit jaar definitief op de voorgrond. Als jazz-zangeres, want dat is ze, onder veel meer. Dus waarom bleef ze zolang de achtergrondzangeres die anderen liet stralen? 'Wacht even. Ik zie het ineens. Dit is bizar.' De lange reis van een Antilliaanse met ambitie. (+)

De exotische schilderijen van Gauguin en eindeloze blotebloemen meisjesfoto's hebben Tahiti een niet kapot te krijgen idyllisch imago bezorgd. Olaf Tempelman kon er niet omheen in zijn zoektocht naar aardse paradijzen. Hoe is het er echt? (+)

Jeroen Dijsselbloem. Beeld  Robin de Puy
Jeroen Dijsselbloem.Beeld Robin de Puy
Shirma Rous. Beeld Stephan Vanfleteren
Shirma Rous.Beeld Stephan Vanfleteren
Adolphe Sylvain fotografeerde Tahitiaanse bloemenmeisjes in zwart-wit. Beeld Adolphe Sylvain
Adolphe Sylvain fotografeerde Tahitiaanse bloemenmeisjes in zwart-wit.Beeld Adolphe Sylvain

Vrijdag 17 juli

Hoe gaat het in de dorpjes waar vorig jaar MH17 neerstortte? Journalist Bert Lanting en fotograaf Daniel Rosenthal gingen langs. Het trauma is groot. Bijna niemand wil nog worden herinnerd aan de dag. 'Er gebeurde hier nooit wat en opeens kregen we wrakstukken en de oorlog over ons heen.' (+)

U dacht dat de Grieken het zwaar hadden? Wat te denken van Nederlandse architecten? 'Voor een slavenloon doen wij, architecten, mee aan dit circus', zegt architect Rudy Uytenhaak. 'De meeste jonge architecten, mensen tussen de twintig en 35 jaar, behoren tot een verloren generatie.' Lees het interview hier. (+)

Legt het IMF een bom onder het Grieks noodplan? Vanaf de eerste dag dat Griekenland aan het Europese infuus ligt, is het IMF de grootste realist aan de onderhandelingstafel. Maar men heeft de grootste moeite de boodschap te laten doordringen tot de dovemansoren van Europese leiders: verdere schuldenverlichting voor Griekenland als voorwaarde voor zijn deelname aan een derde reddingsprogramma. (+)

Donbas regio in Oost-Oekraïne. Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant
Donbas regio in Oost-Oekraïne.Beeld Daniel Rosenthal / de Volkskrant

Donderdag 16 juli

'Als duidelijk is dat dit een aanslag is, zal ik mij er persoonlijk voor inzetten dat de daders worden opgespoord en hun gerechte straf krijgen', zei premier Rutte op 19 juli 2014, na het neerstorten van vlucht MH17. 'Ik zal niet rusten voordat de onderste steen boven is.' Maar nu, een jaar later, kan het kabinet nog steeds niet zeggen wie verantwoordelijk is voor de ramp. Een reconstructie: hoe Nederland door het diplomatieke moeras rond MH17 waadde. (+)

Carice van Houten, Wende Snijders, Karin Bloemen, Rutger Hauer, Kees Prins, Tjitske Reidinga, Thomas Acda, Arjan Ederveen, en Plien en Bianca: ze komen allemaal van de Amsterdamse Theaterschool. Op die instelling hebben docenten jarenlang amoureuze relaties aangeknoopt met studenten. Dat blijkt uit gesprekken van de Volkskrant met vijftien oud-studenten, drie docenten en andere ingewijden over de cultuur op de theaterschool. (+)

null Beeld Jiri Buller
Beeld Jiri Buller

Woensdag 15 juli

Rhianna Gralike, penningmeester van de Norbertusparochie in Oost-Flevoland, dreigt te worden ontslagen. Want voor transgenders is in de katholieke kerk geen plaats. 'Kardinaal of niet, ik laat me niet wegcijferen. Desnoods gaan we naar de paus in Rome.' Lees hier de eerste aflevering van De wending (+), een serie over mensen bij wie het leven op de kop staat.

Na 36 jaar strijd sloten Iran en de Verenigde Staten gisteren een historisch akkoord. Iran legt het atoomprogramma aan banden, het Westen heft de economische sancties op. Wat betekent dit voor de wereld? (+) In Iran zelf werd op straat feest gevierd (+) zodra het donker werd.

Het is niet de eerste stad waar je aan denkt bij metropolen, maar Kinshasa is toch echt een van de tien opwindendste wereldsteden van de toekomst. 'In onze gedachten zijn wij allang het Parijs van Afrika', klinkt het in de modestad. De Volkskrant bezocht de tien belangrijkste metropolen van de toekomst en wat daar broeit en wat de machinaties achter de boom zijn. Lees hier de eerste aflevering (+). En volg de komende weken deze serie via onze webdocumentaire: Volkskrant.nl/futurecities.

null Beeld Yvonne Brandwijk
Beeld Yvonne Brandwijk

Dinsdag 14 juli

Ook al is er nu een akkoord over het atoomprogramma in Irak, de anti-westerse sentimenten ('dood aan Amerika') zullen gewoon blijven bestaan in het land. Correspondent Thomas Erdbrink was bij een betoging in Teheran. 'Wat blijft er over van onze revolutie, van onze positie in de islamitische wereld, als we relaties aanknopen met de grootste onderdrukker ter wereld?' (+)

De meest Britse van alle fenomenen? Nee, niet Wimbledon of fish &chips, maar croquet. Je weet wel, dat spelletje waar je een bal door van die poortjes slaat. Volgens onderzoek zal de sport in 2037 uitgestorven zijn. Reden voor correspondent Patrick van IJzendoorn om zelf een potje te gaan spelen bij zo'n club. Lees zijn bevindingen hier. (+)

Hij zat in zijn zwembroek met een boek in de tuin, toen hij bericht kreeg over de crash met het MH17-toestel. Een uitgebreid interview met Huib Gorter, directeur van Malaysia Airlines Europa. 'Je bent de kwade boodschapper. Je vertegenwoordigt de maatschappij. Dus houden ze jou verantwoordelijk. Waarom vloog je daar? Kon je niet een eindje omvliegen? Waarom hoor ik zo lang niks?' (+)

Croquet Beeld -
CroquetBeeld -

Maandag 13 juli

Sinds het Griekse OXI (Nee) is Merkel strenger dan ze ooit was tegen de Grieken. Streng, maar toch nog steeds afwachtend, eeuwig afwachtend - een eigenschap waarom Merkel zowel wordt geprezen als vervloekt. Ze weet dat haar lot verbonden is met dat van hen. Een analyse van het krachtenveld waarin ze moet opereren: is een onoverzichtelijk geheel van deels tegenstrijdige binnen- en buitenlandse belangen die ze onmogelijk allemaal tegelijk kan dienen. (+)

Ook de Griekse premier Tsipras staat voor een loodzware taak. De Grieken zeiden nee tegen nieuwe bezuinigingen, maar willen toch wel graag de euro houden. Het is aan hem om dat voor elkaar te krijgen. Maar als het Tsipras lukt een Grieks vertrek uit de euro te voorkomen, dreigt zijn regering het loodje te leggen. Welke mogelijkheden heeft hij? (+)

Alsof het de nationale goudvoorraad is, zo ver gaat de geheimzinnigheid en zo streng zijn de veiligheidsmaatregelen waarmee Amerika zich voorbereidt op morgen. De Grote Dag waarop eindelijk na 55 jaar wachten het tweede boek van de inmiddels 89-jarige schrijfster Harper Lee verschijnt. (+)

null Beeld ap
Beeld ap
Harper Lee Beeld ap
Harper LeeBeeld ap

Donderdag 9 juli

Wanneer ben je nou duurder uit: als je een huis koopt of als je een huis huurt? Nu de huizenprijzen al een jaarlang weer stijgen zijn veel Nederlanders aan het rekenen geslagen. De Volkskrant heeft de afgelopen maanden uitgebreid onderzoek gedaan. De conclusie: kopen is bijna altijd aantrekkelijker, behalve in Amsterdam en Utrecht. Lees hier het uitgebreidere verslag. (+)

De regering-Tsipras heeft het druk met het onderhandelen met zijn schuldeisers en met het organiseren van referenda. Het inlossen van de beloften die aan de kiezers zijn gedaan, wil er daarom nog weleens bij in schieten. Toch heeft de Syriza-partij wel wat successen geboekt. De ruim 2 miljoen onverzekerde Grieken krijgen bijvoorbeeld gratis gezondheidszorg. (+)

Genitale verminking van meisjes en vrouwen? Dat komt in Iran niet voor, aldus de regering van dat land. Ook in de statistieken van Unicef wordt Iran niet genoemd als het gaat om vrouwenbesnijdenis. Volgens de Brits/Iraanse antropoloog Kameel Ahmady is dat onterecht. Hij deed tien jaar onderzoek naar deze praktijken en ontdekte dat in vier van de dertig Iraanse provincies meisjes worden besneden.

Woensdag 8 juli

Al twee jaar zitten André Boers (66) en enkele andere Joodse Nederlanders in Israël te puzzelen, te rekenen, te onderzoeken hoe het precies zit met de 'Maror-gelden', de vergoedingen voor geroofd bezit aan holocaust-slachtoffers en hun nabestaanden. Jarenlang bestaan bange vermoedens dat deze gelden onrechtmatig worden besteed (+).

Jet Bussemaker, de minister van Onderwijs, heeft er een tijdmachine voor nodig om te laten zien wat ze wil met het hoger onderwijs. Over de haalbaarheid wordt hier en daar getwijfeld, maar eigenlijk is niemand het oneens met haar toekomstvisioenen. Dit is het futurisme van Jet Bussemaker (+).

Een zucht van verlichting trok door de Colombiaanse stad Medellín toen drugskeizer Pablo Escobar dood op een dak lag. Het einde van de grootste, machtigste en vooral gewelddadigste drugshandelaar. Zijn zoon Sebastián Marroquín schreef er een onverbiddelijke bestseller over. Robert-Jan Friele sprak met hem (+).

Pablo Escobar en zijn zoontje Sebastian Marroquin in 1970. Beeld
Pablo Escobar en zijn zoontje Sebastian Marroquin in 1970.Beeld

Dinsdag 7 juli

Euklidis Tsakalotos is de opvolger van Yanis Varoufakis, de excentrieke minister van Financiën. Wie is hij? Tsakalotos valt zeker minder op in de Eurogroepvergaderingen dan zijn voorganger. Zijn toon is een stuk beleefder, maar dat betekent niet dat de onderhandelaars mildere standpunten hoeven te verwachten. (+)

Sinds vorige week mogen de Grieken maximaal 60 euro per dag bij de geldautomaat pinnen. Het leenplafond van die banken staat al sinds 23 juni op 89 miljard euro en de Europese Centrale Bank weigert sindsdien het te verhogen. Als de ECB de banken nu steunt, krijgt zij namelijk een geloofwaardigheidsprobleem. Is er voor de ECB een uitweg uit dit wespennest? (+)

Links Yanis Varoufakis, rechts Euclides Tsakalotos. Beeld epa
Links Yanis Varoufakis, rechts Euclides Tsakalotos.Beeld epa

De onthulling van het standbeeld van Eddy Merckx valt samen met de doorkomst van de Tour de France door het dorp Meensel-Kiezegem. Toen de Tourorganisatie hoorde van het standbeeld van Merckx was een extra lusje snel gemaakt. En zo kan het gebeuren dat er nu duizenden mensen in het dorp wachten op de Tour én op Eddy Merckx, die het beeld zelf zal onthullen. (+)

De gevluchte Libiër A. Al-Mesrati werd al in 2003 door de Rotterdamse rechtbank vrijgesproken van de verdenking van terroristische activiteiten. Toch beschouwen de Nederlandse autoriteiten hem nog steeds als terreurverdachte. 'Dieren hebben in Nederland meer rechten dan ik,' zegt hij. Een interview met A. Al-Mesrati en zijn vrouw. (+)

null Beeld belga
Beeld belga

Maandag 6 juli

Griekenland heeft hard 'nee' gezegd tegen de bezuinigingen die Europa eist. Komt de Grexit er nu echt aan? Het nee-kamp viert in ieder geval feest: 'Dit is Griekenland, en wij zijn aan de macht' (+). Lees ook de analyse over de uitslag, de Griekse economie komt geleidelijk tot stilstand (+).

Afgelopen maand is theaterfestival de Parade voor de 25ste keer aan zijn jaarlijkse ronde begonnen. Nederland zou niet het festivalland zijn dat het is, zonder Terts Brinkhoff, geestelijk vader van de Parade (+) en andere onstuimige theaterkermissen.

V reed mee in de reclamekaravaan van de Tour de France (+). 'De Tour is in Utrecht! Het gaat een waar volksfeest worden! Goed drinken en smeren! Geef die okseltjes wat frisheid! Ja! Lekker! Hallo! Bonjour!'

null Beeld epa
Beeld epa
De Grand Départ in Utrecht. Beeld Ivo van der Bent
De Grand Départ in Utrecht.Beeld Ivo van der Bent

Zaterdag 4 juli

Alexander Hug is plaatsvervangend hoofd van de OVSE-missie in Oekraïne als op 17 juli 2014 vlucht MH17 uit de lucht wordt geschoten. Hij besluit direct met zijn team naar het rampgebied te gaan. Zijn doel: de lichamen bergen en onderzoek mogelijk maken. Ze komen in een chaos terecht. Dit is zijn verhaal. (+)

Zes jaar lang al doet Marc Peeperkorn in Brussel voor de Volkskrant verslag van de verwikkelingen rond Griekenland. Hij kwam terecht in een ongekende 'cliffhangermarathon'. (+) 'Het Griekse drama vreet ook Griekse correspondenten in Brussel. Ze lopen op hun tandvlees, worden met de dag bleker en magerder, verscheurd als ze zijn tussen de ravage bij hun families thuis en de realiteit in Brussel.'

Zomer. Eindelijk tijd om in te halen wat door het jaar heen bleef liggen. Medewerkers van Sir Edmund vertellen welke boeken een plek verdienen op uw vakantiestapel om weer helemaal bij te zijn in 2015. En wat ze daartoe zelf in hun vakantiekoffer stoppen.

Ze schitterde in films naast George Clooney en Colin Farrell maar toch kan Thekla Reuten (39) nog anoniem over straat. Over werken in Hollywood, de baby die eraan komt en haar perfectionisme (+): 'Ik ben nooit tevreden.'

Alexander Hug. Beeld Daniel Rosenthal
Alexander Hug.Beeld Daniel Rosenthal
Thekla Reuten. Beeld Krista van der Niet
Thekla Reuten.Beeld Krista van der Niet
Thekla Reuten Beeld Krista van der Niet
Thekla ReutenBeeld Krista van der Niet

Vrijdag 3 juli

Bijna anderhalf jaar perst Dirk M. mediamagnaat John de Mol en diens zus Linda af. De politie denkt aanvankelijk aan een oplichtersbende. Maar een zwarte Audi leidt ze naar een opa in Zeist. Lees in deze constructie: hoe de mysterieuze afperser van John en Linda de Mol werd opgepakt (+).

De rechter verbood twee galeriehouders etsen van Anton Heyboer te verkopen zonder te vermelden dat het vervalsingen zijn. Maar nog steeds bieden ze deze aan als 'echt'. Verslaggever Joris Zwetsloot nam de proef op de som (+).

Nacht na nacht staan relschoppers en politie deze week tegenover elkaar in Den Haag. Achter het geweld schuilt veel meer dan alleen de dood van arrestant Mitch Henriquez (+). 'Dit is beter dan een festival, ja toch', zegt een jongen met scooter.

Linda en John de Mol. Beeld anp
Linda en John de Mol.Beeld anp
In totaal ongeveer honderd mensen worden gearresteerd, gefouilleerd en in arrestantenbussen afgevoerd op het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk. Beeld anp
In totaal ongeveer honderd mensen worden gearresteerd, gefouilleerd en in arrestantenbussen afgevoerd op het Hobbemaplein in de Haagse Schilderswijk.Beeld anp

Donderdag 2 juli

Het zal vandaag voor veel mensen puffen van de hitte zijn. Zeker als je in de grote stad woont. Want al dat asfalt en beton houdt de warmte alleen maar vast. In Rotterdam experimenteren ze daarom met begroeide daken, tuinen en gevels. 'We moeten volledig inzetten op groen, groen en nog eens groen. Zolang het maar groen is.'

Het woord Grexit zoemt al lang rond, en dat gezoem is de laatste dagen overgegaan in een oorverdovend kabaal. Maar een vertrek van Griekenland uit de eurozone zou rampzalig zijn voor de Grieken en zou de rest van Europa in grote onzekerheid storten. Gelukkig zijn er alternatieven. We hebben zeven mogelijke plannen op een rij gezet. Kan het DDR-model Griekenland uit de brand helpen?

Een persconferentie kon de gemoederen niet tot bedaren brengen. En dus ging het weer loos in de Haagse schilderswijk. De woede over de dood van Mitch Henriquez is groot. Woensdag hebben burgemeester Van Aartsen en hoofdofficier Kitty Nooy erkend dat de politie zeer waarschijnlijk te veel geweld heeft gebruikt. 'Moordenaars, moordenaars!' roepen de demonstranten. Een reportage.

Woensdag 1 juli

De crisis in Griekenland woekert voort. Gisteren werd er last minute nog een voorstel van de Griekse premier van tafel geveegd. En er staan vandaag nog meer verhalen over Griekenland in de krant. Zo is verslaggeefster Carlijne Vos in Athene: 'Dagelijks gaan 95 kleine en middelgrote bedrijven failliet, verliezen ruim 600 mensen hun baan en verdwijnt 22 miljoen euro aan nationaal inkomen.'

De Haagse politie ligt weer onder een vergrootglas na de dood van arrestant Mitch Henriquez. Buurtbewoner Maarten Zeegers was getuige van rellen en chaos in Schilderswijk en Transvaal. Een ooggetuigenverslag. (+)

Kinderen klimmen niet in bomen en het is hen verboden achter een bal aan te rennen die per ongeluk in de bosjes belandt. Orejón, Colombia, ligt vol met landmijnen, iedere misstap kan fataal zijn. Correspondent Marjolein van de Water bezocht de regio: 'Een succesvolle samenwerking tussen de FARC en de regering zou een doorbraak kunnen betekenen in het vredesproces.'

Dinsdag 30 juni

De banken in Griekenland zijn dicht en de Griekse bevolking moet het doen met zestig euro per dag. Hoe moet het nu verder? Een analyse: 'Zolang een akkoord achter de horizon verblijft, blijven de Griekse banken gesloten als een oester.' (+)

De onderhandelingen over Irans nucleaire programma zijn in de laatste fase beland. In Iran is het laatste woord altijd aan ayatollah Khamenei, fameus om zijn dubbelzinnigheid. Hoe zal hij oordelen? Thomas Erdbrink, onze man in Teheran (+): 'Terwijl Ahmadinejad het Westen gek maakte van woede met zijn uitspraken over de Holocaust, werd het kernprogramma gigantisch vergroot.'

Op 11 juli 1995 viel de Bosnische enclave Srebrenica. Daarbij blijkt een geheime deal in het spel te zijn geweest. Toenmalig minister van Defensie Voorhoeve is geschokt. Had de enclave gered kunnen worden? Een interview met de oud-minister (+): 'Het hele verhaal dat de Nederlandse regering de luchtsteun heeft afgeblazen, is onjuist.'

Maandag 29 juni

Mischien was u met vakantie of leefde u even onder een steen, maar anders kan het u bijna niet ontgaan zijn dat de onderhandelingen in Brussel over de Griekse schuldenkwestie dit weekeinde zijn stukgelopen. En dat terwijl men donderdag nog zo positief was. Vanwaar die plotselinge ommekeer? Een reconstructie: hoe een Griekse sms als een bom op de onderhandelingskamer viel. (+)

En de gevolgen van dat alles? Griekenland schiet nu in een financiële achtbaan (+): banken gaan dicht om een stormloop van spaarders te voorkomen, geldtransfers worden aan banden gelegd en geldopname via geldautomaten wordt beperkt.

En de eurozone stevent af op een zeer onrustige zomer. Wat zou er met de euro kunnen gebeuren? We schetsen zeven mogelijke scenario's. (+)

Na de aanslag in het Tunesische Sousse van afgelopen vrijdag zijn de stranden leeg: de toeristen zijn vertrokken. Een ramp voor de bevolking, die het van de toeristen moet hebben. Vroeger, toen er nog geen democratie in Tunesië was, was het beter, wordt er nu regelmatig gezegd. 'Onder Ben Ali waren de toeristen veilig.' (+)

Door een beveiligingsprobleem bij Google kunnen kwaadwillenden inbreken op Android-telefoons, schreef de Volkskrant zaterdag. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? En wat kunt u ertegen doen? We leggen het uit aan de hand van zes vragen. (+)

null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld getty
Beeld getty

Vrijdag 26 juni

De enorme stroom vluchtelingen die bij Italië en Griekenland aan land komen, zou eerlijk over de EU-lidstaten moeten worden verdeeld. Maar de opvang van asielzoekers ligt in veel landen nogal gevoelig (ook in Nederland, herinnert u zich de bed-bad-broodregeling nog?). En dus krijgt de boze burger zijn zin: geen Brusselse asieldictaten. (+)

Bart van U. wilde zelf de cel in, maar dat gebeurde niet. Nu wordt hij verdacht van de moord op oud-minister Els Borst en die op zijn eigen zus. Er blijkt bij de betrokken instanties zoveel te zijn misgegaan dat justitie en het kabinet gisteren niets anders konden dan hun excuses aanbieden. Wat ging er fout? Een reconstructie (+)

'Mensen die al allerlei problemen hebben en dan ook nog met aardbevingen worden geconfronteerd. Dat raakt me. Het motiveert me ook ervoor te zorgen dat problemen worden opgelost.' Tot u spreekt de meest gehate man van Groningen: Gerald Schotman, directeur van de NAM. Door opener te zijn hoopt hij zijn reputatie te verbeteren. Een interview. (+)

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie biedt namens het kabinet zijn excuses aan. Beeld anp
Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie biedt namens het kabinet zijn excuses aan.Beeld anp

Donderdag 25 juni

Het kabinet laat, als het erop aan komt, economische of andere belangen zwaarder wegen dan dan dat van gedwongen terugkeer van asielzoekers. Daardoor lukt het maar niet om onwillige landen ertoe te dwingen om asielzoekers terug te nemen. En dat zorgt er weer voor dat veel asielzoekers gewoon in Nederland kunnen blijven zonder dat ze even te vrezen voor uitzetting, constateert de Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ) in een rapport dat vandaag verschijnt.

Trekken aan een dood paard. Op zoek naar de nooduitgang. Onhaalbare eisen. Het zijn termen die vallen als het gaat om de beoogde belastinghervormingen van het kabinet. De partijen die eens bereid waren om met het kabinet om tafel te gaan zitten hebben daar nu geen zin in, zelfs D66 niet. Dat bleek gisteren in het debat over de belastinghervormingen. Het systeem-Rutte kraakt weer in al zijn voegen. (+)

De Nederlandse voetbalsters op het WK in Canada hebben in vier duels drie doelpunten gescoord. Dat houdt niet over, concludeert verslaggever Willem Vissers. 'Slordig, pleegt menig trainer dan te concluderen. Nee, slordig impliceert gebrek aan concentratie. Het is een gebrek aan kwaliteit. Die moet omhoog, over de hele linie.' (+)

null Beeld Julius Schrank
Beeld Julius Schrank

Woensdag 24 juni

Hans de Boer, sinds een jaar de nieuwe voorman van werkgeversorganisatie VNO-NCW, staat nou niet bekend om zijn diplomatie. En die reputatie maakt De Boer waar in dit Volkskrant-interview waarin de baas van de invloedrijkste lobbyorganisatie in Den Haag zijn standpunten uiteen zet. Honderdduizenden Nederlanders met een uitkering zijn 'labbekakken', slappelingen die per direct aan het werk kunnen en moeten. 'Handen uit de mouwen', gebiedt hij het grootste deel van het half miljoen 'bijstanders', onder wie talloze hoogopgeleiden. 'Die kunnen ook gewoon asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan. Wat is daar fout aan?' (+)

Tijdens de Europese Spelen wil de hoofdstad van Azerbeidzjan vooral goed voor de dag komen. Niemand mag de lelijke kant van miljoenenstad Bakoe zien. Armoedige gebouwen en vervallen terreinen worden verborgen achter grijs gepleisterde, metershoge muren - net zoals Peking dat deed tijdens de Olympische Spelen van 2008. De enkele activist die in het land van de presidentiële familie Alijev nog voor de mensenrechten durfde op te komen, zit vast. (+)

Al 35 jaar heeft China het strengste geboortebeleid ter wereld, waarbij de staat bepaalt wie zich hoe vaak en op welke momenten voortplant. Door allerlei uitzonderingen waren er al verschillende groepen met recht op een groter gezin. Etnische minderheden, boeren wier eerste kind een meisje is, of stelletjes die allebei enig kind zijn mogen al langer twee kinderen. Anderhalf jaar geleden kwamen daar ook echtparen bij van wie een van de twee alleen is opgegroeid. De verwachte geboortegolf valt echter zwaar tegen. Dit had het eerste jaar van een babyboom van minimaal 2 miljoen extra zuigelingen moeten zijn, maar het wordt niet eens de helft daarvan. 'In onze vriendenkring wil niemand een tweede.' (+)

VNCO-NCW-topman Hans de Boer: 'Ik ben een rechtse marxist.' Beeld Julius Schrank
VNCO-NCW-topman Hans de Boer: 'Ik ben een rechtse marxist.'Beeld Julius Schrank
De zwangere Tan Xingli met zoon Jingyang en man Tan Junjie. Beeld Marije Vlaskamp
De zwangere Tan Xingli met zoon Jingyang en man Tan Junjie.Beeld Marije Vlaskamp

Dinsdag 23 juni

Het was gisteren weer eens D-day voor de Griekse regering. Met de consessies die premier Tsipras deed, lijkt het faillissement van Griekenland voorlopig weer van de baan. Maar wat zijn deze toezeggingen precies waard? Vijf vragen over de nieuwe afspraken met Griekenland. (+)

Een aangrijpende reportage van onze correspondent in Indonesië Michel Maas. 'Groepjes radicale moslims slaan er tijdens de ramadan op los in Indonesië. De mannen van het Front van de Verdedigers van de Islam (FPI) rammen in de vastenmaand eetkraampjes in elkaar, en houdt razzia's in bars en cafés. Vooral de ahmadi moeten het ontgelden.' (+)

'Voor de Nederlanse Joden kwam de echte klap pas na de oorlog', zegt Froukje Demant, politicologe en sociaal psychologe, die vandaag promoveert op de relatie tussen Joden en niet-Joden in Twente en net over de grens (+). 'In Twente ging het anders. Iedereen wist wat er in Duitsland gebeurde, want het was vlakbij.'

Maandag 22 juni

Griekenland dus: het is weer een cruciale dag voor het land. Onze correspondent Sarah Venema is in Athene, en sprak en Grieken die eerder een murwgebeukte dan bange indruk maakten. 'Ik weet niet hoe ik me moet voorbereiden, want ik weet echt niet meer wat er gaat gebeuren. Het is alsof Griekenland in coma ligt.' (+)

De Griekse taal heeft het Nederlands verrijkt met prachtige woorden als drama, marathon, chaos, apocalyps, probleem en utopie. Helaas voor de Grieken bestaat 'pokeren' al, anders was dat deze week zonder meer aan het rijtje toegevoegd. Vanmiddag bespreken de ministers van Financiën de 'allerlaatste' voorstellen van Athene om een akkoord te bereiken met zijn geldschieters, 's avonds vellen de regeringsleiders hun oordeel. Een akkoord, een exit of verlenging van de onderhandelingen? Drie scenario's. (+)

Voor haar 'grote, krankzinnige projecten' ontving Adelheid Roosen gisteren de Van Praagprijs van het Humanistisch Verbond. Een waardering van haar serieuze kant. Een profiel. Nieuwsgierigheid is meer haar drijfveer dan de wens de wereld te verbeteren. 'Ik ben geen bewuste verspreider van het goede voorbeeld of zo' (+)

Een muurschildering in Athene. Beeld afp
Een muurschildering in Athene.Beeld afp
Adelheid Roozen. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Adelheid Roozen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Zaterdag 20 juni

Het is een nagenoeg onopgemerkte wisseling van de wacht bij het Torentje. Jarenlang was politiek assistent Annelies Pleyte (45) een stille kracht achter het premierschap van Mark Rutte. Nu maakt ze plaats voor Sophie Hermans (33), een veelbelovende, maar minder ervaren VVD'er. 'De hele goegemeente wil die baan.' (+)

Geen kind, wel een kind en wanneer dan - hoe néém je die beslissing? Journalist Bo Jeuken (31) onderzoekt de kinderwens van haar generatie. En vooral die van zichzelf. (+)

U kunt wel zeggen wat u het lekkerste en het mooiste vindt, dat blijkt weinig te voorspellen over wat u in de winkel doet. Marketeers zoeken daarom naar de koopknop in het brein. Maar bestaat die wel? (+)

Beelden uit de VVD-verkiezingsfilm 'To do' van maart dit jaar, waarin Sophie Hermans al aan de zijde van Mark Rutte te zien is. Beeld VVD
Beelden uit de VVD-verkiezingsfilm 'To do' van maart dit jaar, waarin Sophie Hermans al aan de zijde van Mark Rutte te zien is.Beeld VVD
null Beeld Rein Janssen
Beeld Rein Janssen

Vrijdag 19 juni

Vandaag staat Tarik Z., u weet wel, de Journaalverstoorder, dus voor de rechter. Maar zoals hem zijn er velen in Nederland: een autovernieler, een messenzwaaier, een kloosterklimmer. Jong, man en verward - hoe is dat te verklaren? Een profiel van de verwarde man. (+)

Een aanslag in een kerk in Charleston eiste gisteren negen levens. De kerk stond bekend om haar strijd tegen racisme, de dader om zijn rassenhaat. De schietpartij komt te midden van aanhoudende raciale spanningen. 'Een blanke vent die een Afrikaans-Amerikaanse kerk binnengaat. Dat is een keuze.' (+)

null Beeld .
Beeld .

Het kabinet is 'briljant' en 'geniaal', zo kunnen zelfs de oppositiepartijen niet ontkennen. Althans als het gaat om de manier waarop het de oppositie opeens verantwoordelijk heeft gemaakt voor de hervorming van het belastingstelsel: met een overrompelingstactiek. Vier partijen willen nu verder praten, maar elk slippertje kan fataal zijn. (+)

Donderdag 18 juni

Beleggen in wapenhandel is schering en inslag bij Nederlandse verzekeraars en pensioenfondsen. In totaal worden er miljarden euro's geïnvesteerd in bedrijven die betrokken zijn bij wapenproductie - een groot deel van het geld komt uiteindelijk dus terecht bij fabrikanten die wapens leveren aan controversiële landen als Saoedi-Arabië. Dat blijkt uit onderzoeken van de Volkskrant en vredesorganisatie PAX. Allianz spant de kroon.

De Deense serie Borgen in het echt zien? Vandaag is de ultieme kans, want er vinden ongekend spannende verkiezingen plaats in Denemarken. Net als haar populaire doch fictieve voorganger Brigitte Nyborg ging premier Helle Thorning-Schmidt door een diep dal maar lijkt ze het toch te gaan redden. (+)

Ja hoor, daar is het dan: het geheime belastingplan van het kabinet is niet geheim meer. Tijd dus om het uitgebreid te analyseren. Is het wel een echte hervorming? En waar zit de pijn precies? (+)

Helle Thorning-Schmidt Beeld epa
Helle Thorning-SchmidtBeeld epa

Woensdag 17 juni

De wapenfeiten van Hubertus Sonjée zijn talrijker dan die van Willem II. Toch zullen zijn nazaten uit het Noord-Hollandse Uitgeest morgen ontbreken als de Slag bij Waterloo wordt herdacht. Cecilia Tabak sprak met de nazaten van Hubertus. Lees hier het bijzondere verhaal over de man die Napoleon tot in Parijs achterna zat (+). 'Hij volgde het leger van Napoleon in Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Oostenrijk en Rusland.'

Wat gebeurt er eigenlijk met je handtekening als je een internetpetitie ondertekent? Hanna Bervoets zocht uit hoe Change.org - met 95 miljoen gebruikers het grootste petitieplatform ter wereld - werkt en waarom zij zo graag petities ondertekent (+).

De 71-jarige Piet uit Deurne werd tijdens zijn jeugd misbruikt door broeder Delphinus. Hij heeft een klacht ingediend, maar erkeninning heeft hij tot op heden niet gekregen (+). 'Ik sta er alleen voor, dat is mijn ongeluk. Ze zeggen: we geloven je, maar we kunnen er geen consequenties aan verbinden.'

De Franse advocaat Frank Samsom, die Napoleon speelt bij de herdenking van de Slag bij Waterloo, tijdens de voorbereiding maandag. Beeld HH
De Franse advocaat Frank Samsom, die Napoleon speelt bij de herdenking van de Slag bij Waterloo, tijdens de voorbereiding maandag.Beeld HH
De Heibloemseweg bij Helden in Limburg. In dit gebied werd Piet Verhaegh (71), die zelf niet op de foto wil, in zijn jeugd misbruikt door een priester. Beeld Mike Roelofs
De Heibloemseweg bij Helden in Limburg. In dit gebied werd Piet Verhaegh (71), die zelf niet op de foto wil, in zijn jeugd misbruikt door een priester.Beeld Mike Roelofs

Dinsdag 16 juni

Schrijnende verhalen vandaag over de vluchtelingenproblematiek in Europa. Om te beginnen het verhaal van twee Nederlandse vrachtwagenchauffeurs (+) die vertellen over de toestanden bij de Franse kustplaats Calais, waar duizenden immigranten door proberen te reizen naar Engeland. 'De vluchtelingen klappen je spiegels in of ze slaan ze kapot. Dan kun je niet meer zien wat er bij je vrachtwagen gebeurt.'

Lees ook de analyse van correspondent Peter Giesen: 'De jungle van Calais: een symbool van Franse onmacht'. (+)

Verslaggever Ana van Es tekende het verdrietige verhaal op van de 22-jarige Syriër Mouaz (+), die vanuit Calais naar Engeland wilde zwemmen.. 'Opgetogen stuurt hij een sms'je naar zijn oom: 'Ik kan Engeland zien.' Drie weken later spoelt in Texel een lichaam aan.'

De route van Mouaz Beeld VK
De route van MouazBeeld VK

Maandag 15 juni

'O wee, o wee, Drs. P is naar de ratsmodee', staat er groot boven het uitgebreide postuum (+) van de zaterdag overleden taalvirtuoos en liedjesschrijver Drs. P. 'Er is volgens hem geen bedoeling met dit leven. Het is toeval en willekeur. In de hemel zal hij, zo heeft hij beloofd, in ieder geval God mijden.'

Jeb Bush meldt zich naar verwachting vandaag officieel aan als Republikeins kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. De elfde in de rij. En waarschijnlijk is het eind nog niet in het zicht. De lijst kan uitgroeien tot zestien. Correspondent Arie Elshout zette ze voor u allemaal op een rij: Welke Republikein kan op tegen Jeb Bush? (+)

Een gruwelijke nachtmerrie werd werkelijkheid voor de ouders van de Ghanees Augustine Nyantayki, die begin dit jaar in Amsterdam werd geliquideerd. Zijn dood moet een vergissing zijn geweest. Een persoonsverwisseling. Zijn ouders doen voor het eerst hun verhaal: 'We vergeven de daders'. (+)

Drs. P in 2004 Beeld anp
Drs. P in 2004Beeld anp

Vrijdag 12 juni

Salvador Dalí zei ooit in een interview dat talent en creatieve potentie te vinden zijn in de ballen. Geen ballen betekent geen creativiteit, of nou ja, voortplanting, daar vond Dalí vrouwen wel geschikt voor. Want laten we eerlijk zijn: de muze is gewoon een lustobject, zo bepleit Anna van Leeuwen. (+)

Een interview met PostNL-topman Yme Pasma. Na alle kritiek is PostNL toch bereid zelfstandige pakketbezorgers een vaste baan aan te bieden. Waarom? 'Misschien ook wel om te laten horen dat het altijd beter kan. We zitten niet in een ivoren toren.' (+)

Een reportage met de lugubere kop: 'Tussen de ratten in het Griekse detentiecentrum voor migranten' (+). Correspondent Sarah Venema bracht een bezoek aan een detentiecentrum in Amygdazela. 'Het detentiecentrum heeft alleen geld voor eten, maar zelfs dat is van slechte kwaliteit.'

De muse is moe Beeld Marlene Dumas
De muse is moeBeeld Marlene Dumas

Hoezee! De tijd dat we vrijwel dagelijks in de krant moesten lezen dat het zo slecht gaat met de economie is nu dan toch echt voorbij. De Nederlandsche Bank is rooskleurig over de toekomst, het Centraal Planbureau heeft een feesthoedje opgezet en zelfs de caravanverkoop zit in de lift. Wilt u eindelijk eens een artikel lezen met (bijna) alleen maar positief economisch nieuws en fijne omhoog lopende grafieken, leest u dan vooral dit verhaal. (+)

Een doorbraak: VVD en PvdA hebben op hoofdlijnen een akkoord bereikt over de hervorming van het belastingstelsel, een belangrijke pijler van het kabinet-Rutte II. Zei woensdag althans Staatssecretaris Wiebes van Financiën (PvdA). 'Heeft hij dat echt zo gezegd, een hoofdlijnenakkoord?', vraagt VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra als hij met die uitspraak wordt geconfronteerd. Blijkbaar kunnen de hoofdrolspelers het ook allemaal niet meer zo goed bijhouden. De Volkskrant dook in het gecompliceerde pokerspel dat belastinghervorming heet. (+)

Poetin is de beste, het Westen is slappe hap. In Rusland worden complete bureau's ingehuurd om niets anders te doen dan die boodschap te verkondigen op sociale media en in internetfora. En anders zijn het wel bots die automatisch dergelijke teksten plaatsen. Rusland is de laatste maanden in de ban van deze bots en de trollen. (+)

Verontwaardiging over de liquidatie in Zaandam, die dinsdag op klaarlichte dag voor het oog van tientallen schoolkinderen plaatsvond. De politiek komt dan natuurlijk meteen met allerlei mogelijke oplossingen. Die hebben we op een rij gezet en beoordeeld: snijden de ideeën hout? (+)

null Beeld afp
Beeld afp
Vladimir Poetin Beeld photo_news
Vladimir PoetinBeeld photo_news

10 juni

De laatste dorpsscholen, scholen met vaak minder dan 100 leerlingen, dreigen te verdwijnen. Om dit te voorkomen willen ze zich gaan verenigen, zodat ze onder één centraal bestuur komen te staan. Van Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs mag dat.

Lees ook de reportage uit het Zeeuwse Kats, waar de kleine basisschool werd gesloten. 'Niemand viel buiten de boot omdat hij een beetje gek was, adhd had, of wat dan ook.' (+)

Liquidaties, we zien ze wel vaker. Maar dinsdag waren er in Zaandam tientallen schoolkinderen getuige van het doodschieten van crimineel Lucas Boom. Dat is een angstaanjagende stap verder. 'Eerst dacht ik dat het vuurwerk was, toen moest ik aan paintball denken.' (+)

null Beeld .
Beeld .

9 juni

Mustreads Een Turks schip arriveert in de havan van Gdynia, in Polen, als onderdeel van een NAVO-oefening. © EPA De nieuwe NAVO-flitsmacht die Oost-Europa tegen Rusland moet beschermen begint vandaag aan een oefening. Is dat een goed antwoord op de 'hybride oorlog', zoals het Kremlin die voert in Oekraïne? Wat te doen als de oostelijke NAVO-lidstaten op dezelfde wijze worden geconfronteerd met de grote, agressieve buurman? Een analyse (+)

Lees ook dit interview met de Letse defensie-expert Janis Berzins. 'Zodra hier groene mannetjes opduiken, krijgen ze de volle laag. We zullen geen moment aarzelen.' (+)

De ingedutte Taalunie, de hoeder van de Nederlandse taal die bekend is van het Groene Boekje, moest zichtbaarder worden. De nieuwe algemeen secretaris Geert Joris ging meteen aan de slag. Twee jaar later is er veel onrust onder neerlandici. De Taalunie dreigt zelfs uiteen te vallen. 'Er gaat kennis van de taal verloren.' (+)

De zo geprezen deeleconomie is verworden tot het speelterrein van enkele almachtige platforms die steeds meer rekenen voor hun diensten, zegt hoogleraar Juliet Schor van Boston College, in Nederland vanwege een congres over de deeleconomie. 'De slogan van Google, een van de grootste investeerders van Uber, is: don't be evil. Uber schendt dat motto als je het mij vraagt.' (+)

Een Turks schip arriveert in de havan van Gdynia, in Polen, als onderdeel van een NAVO-oefening. Beeld epa
Een Turks schip arriveert in de havan van Gdynia, in Polen, als onderdeel van een NAVO-oefening.Beeld epa
null Beeld Getty Images / beeldbewerking de Volkskrant
Beeld Getty Images / beeldbewerking de Volkskrant

8 juni

Met haar harde kritiek op de houding van de Grieken in de eurocrisis heeft de Griekse schrijfster Soti Triantafyllou (58) zich de woede van haar landgenoten op de hals gehaald. Een interview. 'Grieken beschouwen een werkethiek als protestants en moeten er dus bij voorbaat niets van hebben.' (+)

Hoe kunnen de ouders van islamitische jongeren hun radicalisering op tijd zien aankomen? Volgens officiële cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn er 190 Nederlandse jongeren naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij de terreurbewegingen Jabath al-Nusra of Islamitische Staat. Dat zijn 'gekende casussen'. Waarschijnlijk zijn het er 250 of meer. Er wordt wel gezegd dat moslimjongeren radicaliseren omdat ze door de Nederlandse samenleving worden buitengesloten. Maar er is meer aan de hand. 'We zijn aan het haat zaaien. Dat geven we door aan onze kinderen.' (+)

Cabaretier George van Houts kreeg mannen het theater weer in met zijn satirische zedenschetsen van het moderne kapitalisme. De serie De Verleiders werd zo'n succes dat ze half juni drie weken achter elkaar te zien is in de stadsschouwburg van Utrecht. Lees dit profiel. 'Net als ik behoort George tot de kleine opneukertjes. Een klein mannetje. En bang. Het zijn bij George symptomen van een doorleefd minderwaardigheidsgevoel.' (+)

Soti Triantafyllou Beeld Nicola Zolin
Soti TriantafyllouBeeld Nicola Zolin
George van Houts Beeld Sanne de Wilde
George van HoutsBeeld Sanne de Wilde

5 juni

Goed nieuws: het overgewicht bij kinderen in Rotterdam neemt af. De daling is vooral zichtbaar bij jongens uit de onderbouw; meisjes zijn vaker te dik dan jongens. Heeft Rotterdam een mijlpaal bereikt of juicht de gemeente te vroeg?

De rijken worden steeds rijker in het Europese clubvoetbal. En daardoor wordt het verschil tussen de vijf rijkste competities en de rest (waaronder die van Nederland) steeds groter. Er gaan dan ook behoorlijke bedragen in om: de miljarden vliegen in het rond.

President Benoît Battistelli van de Europese Octrooi Organisatie (EOO) wordt er al langer van beticht een waar schrikbewind te voeren. Nu blijkt hij detectives in te zetten tegen zijn eigen medewerkers. Zo moet kritiek in de kiem worden gesmoord.

Staatssecretaris Martin van Rijn overleefde gisteren op het nippertje het zesde Kamerdebat over de problemen met de pgb's. Politiek verslaggevers Gijs Herderscheê en Frank Hendrickx vertellen hoe deze Houdini-act van Van Rijn in zijn werk ging. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

4 juni

Een nier doneren als zelfstandige of zzp'er, dat is niet vanzelfsprekend. Deze groepen mensen ondervinden 'zeer regelmatig' financiële problemen als ze bij leven een nier willen doneren aan een ander. De Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland trekken aan de bel.

Staatssecretaris Mansveld moet de Tweede Kamer vandaag uitleggen hoe ze vliegmaatschappijen wil weghouden van Schiphol en KLM juist wil steunen. Is haar bemoeienis slim? De argumenten voor en tegen op een rijtje. (+)

'Zet je mobieltje uit en leg het daarin. Dat is veiliger.' Maar zelfs met de telefoon in een koekblik wordt Ding Zilin naar eigen zeggen afgeluisterd. 26 jaar geleden verloor zij haar zoon bij de studentenopstand op het Tiananmenplein en sindsdien vecht ze tegen het 'taboe van de 4de juni' van de Chinese regering. (+)

null Beeld anp
Beeld anp

3 juni

Ook minister Jeroen Dijsselbloem is maar gewoon een politicus. In oktober vorig jaar was hij voor de camera's en microfoons verontwaardigd en onaangenaam verrast door de 642 miljoen euro die Nederland aan Brussel moest nabetalen. Maar hij was al een week op de hoogte, blijkt nu. 'Ik doe niet aan politieke spelletjes', zei hij eerder. Dat valt dus te bezien. (+)

Lege kantoren krijgen een nieuwe bestemming: als woning of hotel, en kansloze kantoren worden ook steeds vaker gesloopt. Maar dat is bijna alleen rondom populaire steden rendabel. (+)

Gisteren zwaaiden 35 senatoren af. In de afgelopen vier jaar drukten zij een zeldzaam groot stempel op de Nederlandse politiek. 'Ons gebouw werd welhaast belegerd door media... Ik kan me nog de tijd herinneren dat journalisten hier met geen stok naar toe waren te slaan.'

Jeroen Dijsselbloem Beeld epa
Jeroen DijsselbloemBeeld epa

2 juni

Omdat de Griekse overheid weinig doet voor de tientallen migranten die dagelijks aanmeren op toeristeneiland Kos willen de bewoners ze zelf gaan helpen. Ook Nederelandse vakantiegangers maken zich zorgen, blijkt uit telefoontjes aan reisorganisaties. (+)

Human Rights Watch-onderzoeker Ole Solvang kreeg bij hoge uitzondering toegang tot het door oorlog verscheurde Jemen en legde vast hoe burgers het slachtoffer zijn van ogenschijnlijk lukrake luchtaanvallen. (+)

Vanaf deze week moet Hans Alders als Nationaal Coördinator Groningen het herstellen van de aardbevingsschade in goede banen leiden. Is hij de verlosser voor de geplaagde provincie? Een interview. (+)

Voortplanting zonder seks komt waarschijnlijk meer voor in de natuur dan algemeen wordt aangenomen.

Eerdere afleveringen

Eerdere afleveringen kunt u hier bekijken.

Meer over