Arrestaties om bronzen bil van 'Saddam Hoessein'

Jim Thorpe en Nigel Ely, respectievelijk directeur en oprichter van het bedrijf Trebletap, gespecialiseerd in het maken van kunst van oorlogsmemorabilia, zijn gearresteerd en verhoord. Thorpe en Ely worden verdacht van het achterhouden van een stuk bil van 'Saddam Hoessein'. Let wel, het gaat hier om een stuk brons dat afkomstig is van een groot beeld van de dode dictator.

Redactie
Nigel Ely met het bronzen achterwerk. © AFP Beeld
Nigel Ely met het bronzen achterwerk. © AFP

Het beeld werd in 2003, kort na de inname van Bagdad, omvergegooid en vernield. Nigel Ely, een oud SAS'er en destijds beveiliger in Irak, nam een stuk van het beeld, na het met hamer en beitel te hebben losgehakt, mee naar Engeland. Ely is tevens de oprichter van Trebletap, en was van plan het stuk brons bij opbod te verkopen. Met de opbrengst wil hij een aantal goede doelen, waaronder in Irak, steunen.

Kunstwerk terug
Een poging de metalen kont te veilen in oktober draaide op niets uit. Het stuk haalde de ondergrens van 250.000 Britse ponden niet. Hij zegt nu wel een potentiële klant voor het 'kunstwerk' te hebben, meldt de BBC. De afgelopen weken is duidelijk geworden dat Irak het deel van Saddam's achterwerk nu graag terug wil. Het wordt gezien als een stuk Iraaks cultureel erfgoed.

De politie van de plaats Derby is, via de Iraakse ambassade in Groot Brittannië, op de hoogte gesteld en heeft Ely om opheldering gevraagd. Ely vertelde tegen BBC Radio echter dat de bil zich op een geheime locatie bevindt. De politie heeft Ely vervolgens verhoord, en hem opgedragen niets met het stuk brons te doen, totdat duidelijk is wat er verder mee moet gebeuren.

Na Ely is ook Thorpe opgepakt. Hij zou zich mogelijk schuldig maken aan het overtreden van hoofdstuk 8 van de VN-sancties inzake Irak. Als Ely en Thorpe Saddams achterwerk toch verkopen, maken ze zich schuldig aan een criminele daad.

De val van Saddams beeld, in het centrum van Bagdag in 2003. © AFP Beeld
De val van Saddams beeld, in het centrum van Bagdag in 2003. © AFP
Onder luid gejuich wordt de dictator van zijn sokkel getrokken. © AFP Beeld
Onder luid gejuich wordt de dictator van zijn sokkel getrokken. © AFP
Meer over