Arnon Grunberg in artikelen, columns en interviews

Arnon Grunberg wordt 'steeds unieker', verklaarde de jury van de Gouden Ganzenveer diens uitverkiezing dit jaar. Een schrijver die alle literaire genres beoefent - van de dagelijkse Voetnoot-column op de voorpagina van de Volkskrant tot romans, toneelscripts, reportages, verhalen, poëzie; een ongekende productiviteit heeft én 'van een vanzelfsprekend engagement getuigt'. We selecteerden interviews van en met Grunberg, artikelen en links naar al zijn Volkskrantcolumns.

Redactie
Arnon Grunberg Beeld anp
Arnon GrunbergBeeld anp

Gouden Ganzenveer

Het is de derde oeuvreprijs voor Grunberg sinds zijn debuut Blauwe maandagen uit 1994. In 2009 ontving hij de Constantijn Huygensprijs en in 2010 de Frans Kellendonk prijs.

Volkskrantredacteur Arjan Peters sprak Grunberg maandag over deze prijs, maar ook over zijn dagindeling: 'Naast de Voetnoten heb ik een paar wekelijkse deadlines, en dan werk ik ook altijd aan een boek of een lezing. Eigenlijk is het allemaal heel overzichtelijk. Gewoon een kwestie van je dag indelen.'

null Beeld Thomas Sweertvaegher
Beeld Thomas Sweertvaegher
Een kijkje in de agenda van Arnon Grunberg Beeld Volkskrant Kijk Verder
Een kijkje in de agenda van Arnon GrunbergBeeld Volkskrant Kijk Verder

'Ik walg niet meer zo van mezelf als vroeger'
Aan nederlagen geen gebrek, heet het brievenboek van Arnon Grunberg. Wilma de Rek sprak met hem in november 2016 over schaamte, intimiteit en de grens tussen privé en publiek. (+)

Grunberg interviewt Anouk (maart 2016)
Schrijver Arnon Grunberg interviewt zangeres Anouk over The Voice, haar kinderen, haar nieuwe liefde en over Henny, Tony, Barny. En Bonnie, de hond. (+)
Grunberg: 'Je wilde door mij worden geïnterviewd voor Volkskrant Magazine.'
Anouk: 'Ja, ik vind jou een interessant persoon. Ik heb jouw boek Blauwe maandagen aan al mijn vrienden doorgegeven om te lezen. Bijna niemand had dezelfde reactie als ik.'

Arnon Grunberg over zijn duizendste Voetnoot (in 2013): 'Ik vind afkeer niet per definitie verkeerd'

Is een Voetnoot schrijven moeilijk? Bij Arnon Grunbergs duizendste Voetnoot legt Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque per e-mail zestien prangende vragen (ook van lezers) aan hem voor.

Lees hier álle Voetnoten terug.

Voor de Volkskrantrubriek Dag in Dag uit schrijft Grunberg ook wekelijks de 'Seksrabbijn des Vaderlands'.
Lees hier de columns uit deze serie terug.

Een selfie van Anouk en Arnon Grunberg. Beeld rv
Een selfie van Anouk en Arnon Grunberg.Beeld rv
null Beeld epa
Beeld epa

Favoriete moederpersonages
'Het enige dat ze erg vond, was als ik haar leeftijd noemde.'
In Arnon Grunbergs roman Moedervlekken speelt de traumatische band tussen moeder en zoon ook weer een grote rol. De Volkskrant vroeg hem in mei 2016 naar zijn favoriete moederpersonages. (+)

'Mijn werk is een kind dat ik moet beschermen'
Het is zijn ambitie 'meer te zijn dan de klootzak in het leven van een ander'. En vader wil hij ook wel worden, al lijkt hem dat reuze eng. Maar wat Arnon Grunberg vooral wil: 'Ik ben een schrijver. Hállo.' Een interview uit 2010.

undefined

null Beeld Merlijn Doomernik
Beeld Merlijn Doomernik
Grunberg in 2012 Beeld anp
Grunberg in 2012Beeld anp
Meer over