BoekrecensieSchoonheidsdrift

Arie Storm schreef een roman op zijn eigen voorwaarden

Bo Van Houwelingen
null Beeld Prometheus
Beeld Prometheus

‘Ik wil schrijver zijn op mijn eigen voorwaarden,’ schrijft Arie Storm in zijn nieuwe roman. Nou, als iemand erin slaagt om op zijn eigen voorwaarden te schrijven, dan is het Storm wel. In feite schrijft hij altijd hetzelfde boek: schrijver schrijft een boek (soms ook weer over een schrijver die een boek schrijft) en er gebeurt iets wonderlijks tijdens het schrijfproces.

In Schoonheidsdrift verliest de schrijver een goede vriendin en vertrekt hij naar Londen om daar tot zichzelf te komen (en om te schrijven, natuurlijk). Tot zijn verbazing belandt hij in een Woody Allen-filmachtige toestand: hij bevindt zich half in het nu, half in het 19de-eeuwse Londen, waar hij de door hem bewonderde dichter John Keats ontmoet.

Vintage Storm, dit laveren tussen verschillende niveaus van fictionaliteit in zijn zo herkenbare, meanderende stijl. Je kunt tijdens het lezen gerust een paar bladzijden wegdromen (dat doet de schrijver zelf ook voortdurend) en dan heb je eigenlijk nog niks gemist. Al loop je wel het risico hopeloos te verdwalen in Storms literaire labyrint – maar dat zal wel precies de bedoeling zijn.

Arie Storm: Schoonheidsdrift. Prometheus; € 21,99.

Meer over