NieuwsAretha Franklin

Aretha Franklin opgebaard in Detroit

Alleen de locatie is al bijzonder. Zangeres Aretha Franklin ligt opgebaard in het Charles H. Wright museum voor Afro-Amerikaanse geschiedenis in Detroit, de stad waar zij als kind zong in een gospelkoor, in de kerk waar haar vader predikant was. De stad ook waar zij twee weken geleden overleed. Het is dezelfde plek waar legendarisch activiste Rosa Parks in 2005 lag opgebaard.

Robert van Gijssel
Het lichaam van Aretha Franklin in het Charles H. Wright Museum in Detroit. Beeld Reuters
Het lichaam van Aretha Franklin in het Charles H. Wright Museum in Detroit.Beeld Reuters

Gisteren werd Franklin in een grote witte Cadillac naar het museum gereden, van waaruit zij vrijdag - in een gouden kist - naar haar laatste rustplaats wordt gebracht. Duizenden mensen, waarvan velen gekleed in een toepasselijk I Love Aretha Franklin-T-shirtje, namen woensdag en donderdag afscheid van de zangeres. De fans komen uit alle delen van het land.

De Queen of Soul ligt opgebaard in een open, vergulde kist, en draagt een scharlakenrode jurk. Haar nagels zijn gelakt, haar lippen rood gestift. Volgens fans die haar een laatste groet brachten, ziet zij eruit zoals ze op het podium zou willen verschijnen: stijlvol, als een diva.

De begrafenis zal vrijdag plaatsvinden in de Greater Grace Temple waar optredens worden verwacht van Chaka Khan, Jennifer Hudson en Stevie Wonder, terwijl voormalig president Bill Clinton zal spreken.

Uitvaart

De uitvaart van Aretha Franklin wordt een parade van muzikale grootheden. Stevie Wonder en discodiva Chaka Khan stonden al op het programma; daar is op het laatste moment nog zangeres Ariana Grande aan toegevoegd.

Grande maakte indruk met een vertolking van (You Make Me Feel Like) A Natural Woman, net na het overlijden van Franklin, in The Tonight Show. Mogelijk zingt Grande dat nummer opnieuw bij de plechtigheid.

Fans van de Soul legende Aretha Franklin in Detroit. Beeld Getty Images
Fans van de Soul legende Aretha Franklin in Detroit.Beeld Getty Images
Een Aretha Franklin fan in een vintage Cadillac voor het museum waar de artiest ligt opgebaard. Beeld AFP
Een Aretha Franklin fan in een vintage Cadillac voor het museum waar de artiest ligt opgebaard.Beeld AFP
Mensen in de rij voor het museum. Beeld Reuters
Mensen in de rij voor het museum.Beeld Reuters
Platen van Franklin liggen op het trottoir voor het museum. Beeld REUTERS
Platen van Franklin liggen op het trottoir voor het museum.Beeld REUTERS
De Cadillac LaSalle uit 1940 die het lichaam van Franklin naar het museum bracht, staat voor het museum geparkeerd. Beeld AFP
De Cadillac LaSalle uit 1940 die het lichaam van Franklin naar het museum bracht, staat voor het museum geparkeerd.Beeld AFP
Meer over