Arendsoogpakket

'Hands up, amigo en snel een beetje.' Een collega van Niche antwoordt enthousiast op de vraag of hij wel eens een Arendsoogboek heeft gelezen....

Het oudste kleinkind van de oorspronkelijke schrijver Jan Nowee, de49-jarige Jack Nowee uit Boskoop, houdt tegenwoordig lezingen op scholenen bibliotheken over Arendsoog. Zijn informatiepakket plus cd-rom(12,50 euro) over de Amerikaanse cowboy uit Arizona, uitgegeven tergelegenheid van het 70-jarig jubileum van de serie dit jaar, is een gewildobject onder Arendsoog-verzamelaars.

Op de cd-rom staan kaften en tekeningen van Nederlandse en buitenlandseArendsoogboeken, foto's en reclamemateriaal. De informatiemap bevatinterviews met Paul Nowee en andere krantenartikelen, een overzichtslijstvan alle boeken en vier losse verhalen, uit 1953, 1955, 1957 en 1958.

De Arendsoogwebsite van Daniël Springer uit Zoetermeer,www.arendsoog.info.nl, geeft achtergrondinformatie over de serie, de tweeschrijvers en de diverse tekenaars. Uit de 'koopjespagina' blijkt dat ereen flinke handel is in Arendsoogboeken. De meeste doen tussen de vijf entien euro, het laatste boek, deel 63 uit 1993, moet zeker 125 euroopbrengen.

Niche probeert op de site de Arendsoogquiz. De serie 'makkelijk': eenscore van 86 procent goed. Vervolgens de 'normale' vragen. Een stevigeterugval naar 14 procent. Ten slotte de moeilijke categorie met onder meerde vraag 'Hoe heet de aanvoerder van De Bende van de Blauwe Bergen?'. Nichevalt door de mand: 0 procent.

'Het spel is uit, vriend! Hands up, of moet ik je op een blauwe boontrakteren?'

Peter van den Berg

Meer over