ARD en ZDF laten Tour in 2009 links liggen

Duitse tv-zenders hekelen geloofwaardigheid van Franse wielerronde...

Van onze verslaggever

amsterdam De Duitse televisiezenders ARD en ZDF zullen in 2009 geen rechtstreeks verslag meer doen van de Ronde van Frankrijk. De directie nam die beslissing na de recente dopingevallen bij de Duitse wielerploeg Gerolsteiner.

In 2007 stopten beide zenders al eens halverwege de Franse ronde met de live verslaggeving. Deze zomer gaven ARD en ZDF het evenement een herkansing omdat organisator ASO een strenger antidopingbeleid garandeerde. Maar nadat Stefan Schumacher en Bernhard Kohl op het gebruik van verboden stimulerende middelen werden betrapt, besloten ze het tv-contract, dat tot 2011 liep, te verbreken.

‘Door de recente dopinggevallen is de sportieve waarde van de Tour de France aanzienlijk gereduceerd’, aldus ARD-voorzitter Fritz Raff. Verslaggeving op een publiek kanaal is volgens hem daarom binnen afzienbare tijd niet te rechtvaardigen. De commerciële zender Sat1, dat in 2007 nog de live uitzendingen overnam van de omroepen, liet weten dat niet nog eens te zullen doen.

De publieke belangstelling zou volgens een woordvoerder te gering zijn. De wielersport won in Duitsland in de jaren negentig enorm aan populariteit vanwege de successen van de T-Mobile-ploeg, met onder anderen Jan Ullrich en Erik Zabel. Later bleek dat die resultaten vooral door stelselmatig epo-gebruik werden behaald. Tijdens de Tour van 2007 werd T-Mobile-renner Patrik Sinkewitz betrapt op het gebruik van testosteron. Daarop keerden ARD en ZDF Frankrijk de rug toe.

De afgelopen weken werden Schumacher en Kohl, twee renners van Gerolsteiner, op het gebruik van cera betrapt. Kohl raakte daardoor zijn bolletjestrui en de derde plek in de Tour van dit jaar kwijt. Het vergrootte de malaise in de Duitse wielersport. De zesdaagse van Stuttgart en de Ronde van Duitsland verdwenen deze week van de kalender. De organisatie vindt niet genoeg sponsors om het budget rond te krijgen.

De NOS is niet van plan het Duitse voorbeeld te volgen, zegt algemeen directeur Gerard Dielessen. ‘Ons standpunt is dat we verslag doen van de wedstrijd én de dingen daar omheen, inclusief doping. Dat is niet veranderd.’

Hij vindt het niet aan de NOS om te oordelen of de wielersport nog geloofwaardig is. ‘Dat is aan de kijker. En je ziet dat er nog steeds grote interesse is voor het spektakel.’

Meer over