Reportagebeklimbare gebouwen

Architecten ontdekken het dak als publieke ruimte: zes mooie gebouwen om te beklimmen

Copenhill in Kopenhagen, een ontwerp van de Deense architect Bjarke Ingels. Beeld Rasmus Hjortshoj
Copenhill in Kopenhagen, een ontwerp van de Deense architect Bjarke Ingels.Beeld Rasmus Hjortshoj

Architecten ontdekken het dak als publieke ruimte: zes mooie gebouwen om zodra het weer kan te beklimmen met een picknickmand.

In de documentaire Big Time vertelt de Deense architect Bjarke Ingels over zijn ouderlijk huis: een jarenzestigwoning met een plat dak, aan een meer in Denemarken. Van zijn ouders mocht Ingels nooit op het dak spelen en dat vond hij maar zonde. Hij begon zelf gebouwen te tekenen met daken waarop je kon lopen, spelen of zelfs skiën.

Copenhill in Kopenhagen, een ontwerp van de Deense architect Bjarke Ingels. Beeld Rasmus Hjortshoj
Copenhill in Kopenhagen, een ontwerp van de Deense architect Bjarke Ingels.Beeld Rasmus Hjortshoj

Die gebouwen uit zijn dromen staan er nu, van Denemarken tot New York. Aan de Nyhavn in Kopenhagen staat Ingels laatste creatie: de Copenhill. Een afvalverbrandingscentrale die zo is ontworpen dat er op het dak plaats is voor een skipiste en een natuurpark, ontworpen door de landschapsarchitecten van het Deense architectenbureau SLA. Langs een van de wanden kun je 85 meter omhoogklimmen, via de hoogste klimmuur ter wereld.

Copenhill in Kopenhagen, een ontwerp van de Deense architect Bjarke Ingels. Beeld Rasmus Hjortshoj
Copenhill in Kopenhagen, een ontwerp van de Deense architect Bjarke Ingels.Beeld Rasmus Hjortshoj

Zijn Nederlandse collega, de architect Rem Koolhaas, plaatst de creaties van Ingels op één lijn met die van de denkers in Silicon Valley. Hen gaat het volgens hem niet alleen om esthetiek, maar ook om het creëren van een betere wereld, waarin mensen samen kunnen wonen, leven en werken en waar natuur en stad naast elkaar bestaan. We zetten – naast Copenhill – nog vijf mooie gebouwen op een rijtje waarvan het dak een openbare functie heeft. Omwonenden scheppen er een luchtje, bezoekers bewonderen het fraaie uitzicht. Bewaar de adressen, want als als het thuisblijven straks voorbij is, zijn de dakparken weer open voor iedereen.

1. Operahuis, Oslo

Architectenbureau: Snøhetta

Het Oslo Operahuis doet aan als een geometrische berg. Schijnbaar uit het water rijzend, verbindt het de stad visueel met de natuurlijke schoonheid van de Oslo Fjord. Het dakoppervlak loopt omhoog vanaf de waterlijn tot aan het grote, platte uitkijkterras. ’s Zomers doet het dak dienst als tribune voor openluchtvoorstellingen. Hoewel die voorstellingen tot nader order zijn afgelast, is het dak nog wel open voor de wandelaar.

Het Operahuis in Oslo Beeld Getty Images
Het Operahuis in OsloBeeld Getty Images

2. Skypark, Hongkong

Architectenbureau: Concrete

In het gebouw Skypark schijnen balanszoekende millennials te wonen die verlangen naar sereniteit zonder de reuring van de grote stad op te willen geven. Deze wens indachtig is het dak ingericht als stadsoase. Er kan gepicknickt en gebarbecued worden. Op de openluchttrappen liggen grote zitkussens, vanaf waar bezoekers naar filmvertoningen kijken. De voorzieningen op het dak draaien op hernieuwbare energie. Het Skypark is (momenteel) alleen toegankelijk voor bewoners (maar het elders in Hongkong gelegen park op het dak van de Kai Tak-cruiseterminal is voor iedereen).

null Beeld
null Beeld

3. Moesgård Museum (archeologie en etnografie), Aarhus

Architectenbureau: Henning Larsen

Begroeid met grassen, mossen en kleurrijke wilde bloemen, loopt dit dak naadloos over in het omringende natuurgebied – een favoriete weekendbestemming van Aarhusianen. De terrasvormige constructie is geïnspireerd door archeologische opgravingen die verschillende lagen van de geschiedenis geleidelijk blootleggen. Bezoekers wonen lezingen bij op het dak, en zelfs een traditioneel kampvuur tijdens de midzomernachtfeesten. Het Moesgård Museum is tijdelijk gesloten, maar het dak is het hele jaar rond, en ook nu, gewoon geopend. Daarnaast tipt het museum op hun Facebookpagina de vier kilometer lange historische wandeltocht die in het omliggende natuurgebied is uitgestippeld.

Moesgård Museum Beeld  Henning Larsen
Moesgård MuseumBeeld Henning Larsen
Moesgård Museum Beeld Hufton Crow - Henning Larsen
Moesgård MuseumBeeld Hufton Crow - Henning Larsen

4. Crossrail Place, Londen

Architectenbureau: Foster + Partners

Dit winkel- en vrijetijdscomplex torent vijf verdiepingen uit boven Canary Wharf Station, in het hart van het financiële district in Londen. Onder een 310 meter lang glazen dak vind je een openbare tuin vol tropische gewassen. Tussen het groen: een gratis toegankelijk amfitheater. Crossrail Place heeft als doel, net als de nieuwe Crossrailtreinverbinding, Londenaars met elkaar te verbinden. De evenementen in Canary Wharf en Crossrail Place zijn nu even afgelast, maar voor de zomer staan er in het amfitheater weer volop theater-, muziek- en kindervoorstellingen geprogrammeerd.

Crossrail Place, Londen
 Beeld Getty Images
Crossrail Place, LondenBeeld Getty Images

5. Luchtpark Hofbogen, Rotterdam

Architectenbureau: ZUS

Op de voormalige sporen van station Hofplein ligt het Nederlandse zusje van het New Yorkse Highline Park. Je picknickt hier onder fruitbomen en wandelt tussen vijftig grazende kunstschapen. Een deel van het dak wordt voor cultuur gebruikt: openluchtfilms, concerten, een wijnfestival. Maar Rotterdam heeft nog ambitieuzere dakenplannen: in 2030 moet het centrum een vierkante kilometer multifunctioneel dakoppervlak tellen. Van groene daken en zonnepanelen tot bebouwing met tiny houses. Luchtpark Hofbogen is nu even dicht, maar het opent weer zodra het kan.

Meer over