NieuwsMarten Toonder

Archief Toonder Studio’s gaat naar Literatuurmuseum en Eye Filmmuseum

Het archief van Toonder Studio’s, de nalatenschap van schrijver en tekenaar Marten Toonder (1912-2005), is door kleindochter Milou Toonder geschonken aan het Literatuurmuseum in Den Haag en Eye Filmmuseum in Amsterdam.

Het archief van de studio van stripauteur Marten Toonder is in handen gekomen van het Literatuurmuseum en het Eye Filmmuseum.  Ook bevat de collectie schetsen, losse illustraties, reclamemateriaal en correspondentie. Beeld ANP Kippa
Het archief van de studio van stripauteur Marten Toonder is in handen gekomen van het Literatuurmuseum en het Eye Filmmuseum. Ook bevat de collectie schetsen, losse illustraties, reclamemateriaal en correspondentie.Beeld ANP Kippa

Eye krijgt al het materiaal (schetsen, storyboards) dat betrekking heeft op de Bommelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel, een animatiefilm uit 1983. Deze productie van Rob Houwer was gebaseerd op het Toonder-verhaal ‘De zwelbast’ uit 1957.

Het Literatuurmuseum in Den Haag krijgt 25 duizend stripstroken van de belangrijke stripreeksen van Toonder Studio Panda, Kappie en Koning Hollewijn, en 20 duizend stroken van andere titels die door medewerkers van de Toonder Studio’s werden gemaakt. De stal van Toonder bevatte een aantal van de later bekendste tekenaars van Nederland, onder wie Dick Matena, Hans G. Kresse, Jan Kruis en Thé Tjong-Khing. De aanwinst van het Literatuurmuseum bevat ook veel schetsen, losse illustraties, reclamemateriaal en correspondentie.

Fragment uit Panda en de Wereldverbeteraar (1949). Beeld Marten Toonder
Fragment uit Panda en de Wereldverbeteraar (1949).Beeld Marten Toonder

Toonder Studio’s werkte volgens het model van de Walt Disney-studio’s, waarbij alles onder de naam van Toonder verscheen, iets wat hem later door de tekenaars in dienst van de studio nogal eens werd verweten.

Toonder verhuisde in 1965 naar Ierland. Het Literatuurmuseum had al het persoonlijke archief van Toonder, waartoe de bekende strips met Tom Poes en Ollie B. Bommel behoorden. Heer Bommel was aanvankelijk een bijfiguur in De avonturen van Tom Poes, een strip waar Toonder in 1941 mee begon.

De ongelooflijke en wrange herinneringen aan stripschrijver Marten Toonder

Schrijver-journalist Wiep Idzenga zoekt twaalf jaar na diens dood naar herinneringen aan de geestelijk vader van Olivier B. Bommel en Tom Poes in zijn Ierse hide away. Wat hij vindt, wordt almaar ongelooflijker en is bepaald wel iets meer dan een voetnoot bij de geschiedenis. En iets wranger ook. Lees hier de reportage.

Meer over