RECENSIE

Arc de Triomp is meeslepende roman over vlucht en ballingschap

null Beeld
Beeld

Arc de Triomphe (1945) van Erich Maria Remarque, waarvan nu een herziene Nederlandse vertaling is verschenen, is een meeslepende roman over het Parijs in de maanden voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Het boek verscheen voor het eerst in Amerika en werd daar een enorme bestseller. De in 1898 in Osnabrück geboren schrijver, die door de nazi's werd gehaat vanwege zijn roman Im Westen nichts Neues, laat de lezer door de stad dolen, waar 'iedereen wist dat de wereld apathisch een nieuwe oorlog ingleed'.

In engere zin maakt de lezer vooral kennis met vluchtelingen, veelal Duitsers die vanwege hun Joodse afstamming of politieke overtuiging nazi-Duitsland moesten ontvluchten. Ze wonen in goedkope hotels, waar ze worden geduld. Hoelang nog nu opnieuw een oorlog dreigt uit te breken? Chirurg Ravic, de hoofdpersoon, is een van hen. 's Nachts bezoekt hij bars en cafés, waar hij met veel alcohol zijn herinneringen bestrijdt aan Berlijn 1933, toen hij en zijn vriendin Sybil door de Gestapobeul Haake bij een verhoor werden gemarteld. Enkele dagen later was Sybil dood en zat hij in een concentratiekamp, waaruit hij kon ontsnappen. Hoe al die drank te rijmen valt met succesvolle operaties, blijft raadselachtig.

fictie
Erich Maria Remarque
Arc de Triomphe
Uit het Duits vertaald door C.J. Kelk.
Cossee; 455 pagina's; euro 29,99.

Aan het begin van de roman ontmoet Ravic op een mistige avond de uit Italië gevluchte Joan Madou. Ze is uitgeput en radeloos, want haar vriend is gestorven. Ravic helpt haar, maar wil verder zo snel mogelijk van haar af zijn.

Arc de Triomphe behoort tot de romans van Remarque over vlucht en ballingschap. Het verhaal over een gecompliceerde liefde en over wraak, kent een einde dat emotioneel is, ontroerend en rijp voor Hollywood - dat de roman in 1948 dan ook verfilmde.

Meer over