Apple duikt nog verder in verliezen

Het Amerikaanse computerconcern Apple is nog dieper in de rode cijfers gedoken. Het op 26 september afgesloten boekjaar leverde een verlies van ruim een miljard dollar (bijna twee miljard gulden) op, vergeleken met een negatief resultaat van 816 miljoen dollar in het voorgaande jaar....

AFP, DPA

NEW YORK

Het verlies wordt mede veroorzaakt door reorganisatielasten die 217 miljoen dollar bedroegen en bijzondere voorzieningen in de orde van grootte van 450 miljoen dollar in verband met de aankoop van softwarefabrikant Next Software.

In het vierde kwartaal kelderde de omzet met 30 procent tot 1,6 miljard dollar en leed Apple een verlies van 161 miljoen dollar. Daar stond een winst van 25 miljoen tegenover in de overeenkomstige periode van het voorgaande boekjaar. De tegenvallende afzet in het buitenland, met name in Japan, speelde het concern parten.

De problemen bij Apple stapelen zich daarmee op. Het kampt met een leegloop van topmedewerkers. De voorlopig laatsten in de rij zijn internationaal verkoopdirecteur Dave Manovich en James McCluney, verantwoordelijk voor de internationale activiteiten.

Nog steeds zoekt Apple naar een opvolger voor Gilbert Amelio, die deze zomer na nog geen anderhalf jaar als bestuursvoorzitter opstapte. Tegen Kerstmis zou de nieuwe leider gevonden moeten zijn. Oprichter Steve Jobs is teruggehaald om orde op zaken te stellen.

Woensdag werd bekend dat er weer mensen uit de top van Apple vertrekken. Ditmaal zijn het internationaal verkoopdirecteur Dave Manovich en James McCluney, verantwoordelijk voor de internationale activiteiten. De reden is 'dat ze andere carrièremogelijkheden willen benutten', aldus Apple. Sinds mei zijn er nu zes topmensen vertrokken. Oprichter Steve Jobs is teruggehaald om orde op zaken bij de onderneming te stellen.

Meer over