ANP ontslaat fors aantal (foto-)medewerkers

Persbureau ANP gaat fors inkrimpen. In 2012 verdwijnen 33 volledige banen, dat is 15 procent van het totale personeelsbestand. Daarbij zijn alle ANP-fotografen in loondienst: hun werk zal voortaan door freelancers gedaan worden.

De ANP-nieuwsdienst. © ANP Beeld
De ANP-nieuwsdienst. © ANP

Het ANP sluit ook de redacties in Den Bosch en Rotterdam. De redactie in Amsterdam wordt met de helft verkleind, zo maakte het Algemeen Nederlands Persbureau vandaag middels een persbericht bekend. Volgens algemeen directeur Erik van Gruijthuijsen is de inkrimping nodig vanwege de 'aanhoudende prijsdruk in de mediamarkt'. Kranten verkopen minder advertenties, en oplagen dalen, de publieke omroep bezuinigt. Weliswaar maken veel websites (waaronder deze) gebruik van ANP-nieuws, maar voor de nieuwsconsument is dat nieuws vaak gratis te lezen.

Hoofdredacteur Marcel van Lingen vult aan dat kopieergedrag in de mediasector een groot probleem is. 'ANP-content wordt van sites gehaald, bewerkt en herverpakt doorverkocht tegen dumpprijzen. We blijven dat bestrijden, waar en wanneer het kan. Maar het is moeilijk en onuitroeibaar.'

Volgens het ANP is met vakbonden NVJ en FNV Kiem overeenstemming bereikt over een sociaal plan.

Meer over