Annie vertedert publiek met haar hart van goud

Ze is bijdehand, heeft een bos rode krullen en wacht nog steeds op haar ouders. Die hebben haar als baby achtergelaten bij een weeshuis met een briefje dat ze haar ooit weer komen halen....

Natuurlijk hebben we het over Annie, het weesmeisje dat een rijke zakenman ontmoet die haar in huis neemt. Gebaseerd op een stripverhaal uit 1924, werd de musical Annie in de jaren zeventig een wereldwijd succes. Ook in Nederland trok hij destijds volle zalen. Na de gelijknamige verfilming van begin jaren tachtig werd de roodharige krullenkop, zeker voor kinderen, een icoon.

Albert Verlinde en Roel Vente van V & V Entertainment zagen er wel brood in om de musical opnieuw uit te brengen. Zeker nu de donkere dagen van Kerstmis in aantocht zijn, kan het geen kwaad het hart te verwarmen met een lekker sentimenteel verhaal. Voor de titelrol deden 1800 meisjes auditie. Er bleven er zes over die nu afwisselend het weesmeisje spelen.

De dertienjarige Jennifer Welts die de rol tijdens de première vertolkte, heeft alles in huis om een zaal te vertederen, al was de microfoon te scherp afgesteld om haar nog ongeoefende stem recht te doen. Ze heeft een hart van goud, deze Annie. De zwerfhond die ze op haar zoektocht ontmoet, kan bij haar geen kwaad doen.

De vormgeving is lekker ouderwets, het ene decor wordt soepel verruild voor het andere. Van het huis van de president schieten we naar dat van de tycoon die zich over Annie ontfermt en weer naar de afgetrapte slaapzaal van het weeshuis. Daar drilt de directrice haar meiden met een fluitje om vloeren te schrobben en bedden af te halen. Het is een zwaar bestaan, zingen ze dan ook.

De liedjes zijn adequaat vertaald, het ensemble zorgt voor de nodige show, al heeft het verhaal hier prioriteit. Bewerkers en producenten hebben niet geprobeerd Annie’s wederwaardigheden naar een Nederlandse situatie te modelleren. Terecht, daarvoor is het verhaal te Amerikaans. Al zullen de grapjes over president Roosevelt en de verwijzing naar de crisis in de jaren dertig aan de meeste kinderen voorbij gaan.

De meisjes in het weeshuis worden schandelijk uitgebuit door de directrice. Loeki Knol speelt die rol voorbeeldig met mooie karikaturale uithalen, bovendien beschikt ze over een uitstekende stem. Telkens als zij op het toneel verschijnt, gaat het spetteren. Maar ook Edwin Rutten als de miljardair Warbucks en Raymond Kurvers als president Roosevelt zijn raak gecast.

Zoals het een musical betaamt, worden de liedjes veelvuldig herhaald, zodat de melodie tenslotte zo bekend is dat de hele zaal mee kan zingen. Het sprookje is dan goed aangekomen: het weesmeisje dat door haar beschermer een gouden toekomst tegemoet gaat. Elk kind zal ervan smullen. En de producenten pakken zo breed uit dat ook ouders en begeleiders aan hun trekken komen.


T/m 2 april.

Meer over