BOEKENNoo kriege wi-j ’t baeter

Annegreet van Bergen vertelt hoe het was in de Achterhoek na de oorlog

Annegreet van Bergen: Noo kriege wi-j ’t baeter. Beeld Gelders Genootschap
Annegreet van Bergen: Noo kriege wi-j ’t baeter.Beeld Gelders Genootschap

Boerderijen zonder elektriciteit, waar het licht kwam van olielampen en de radio op een accu werkte. Tv-kijken bij de buren, die zo’n felbegeerd toestel hadden. De wasbeurt, ’s ochtends in de vrieskou bij de pomp. Het verbod om te kopen bij een winkelier van het verkeerde geloof. Met een broer één winterjas delen, en dan om de beurt naar buiten gaan.

Het is bijna niet te geloven dat 21ste-eeuwers in Nederland al dit gebrek, al die benepenheid zelf hebben meegemaakt. De naoorlogse welvaart liet op zich wachten. Annegreet van Bergen, auteur van Gouden jaren, tekende deze verhalen over het leven tijdens de wederopbouw in de Achterhoek op in Noo kriege wi-j ’t baeter, bij mensen die nu tussen de 70 en 90 zijn. En nee, gezellig en liefdevol was het thuis ook niet altijd. Een vrouw uit een groot gezin kreeg in haar jeugd niet één keer een zoen. Daar had moeder, met al die was en grote pannen eten, geen tijd voor. ‘De enige die bij ons thuis een knuffel kreeg, was de hond.’

Annegreet van Bergen: Noo kriege wi-j ’t baeter – Verhalen over de wederopbouw in de Achterhoek. Gelders Genootschap; € 12,50.

Meer over