Angstaanjagend intens spel van Gijs Naber in Leger

In het vakkundig gemaakte Leger van het Ro Theater speelt Gijs Naber een man met een oorlogstrauma. Naber is met zijn tics en getergde blikken angstaanjagend intens.

Vincent Kouters
Scène uit Leger gespeeld door Ro Theater. Beeld Ro Theater
Scène uit Leger gespeeld door Ro Theater.Beeld Ro Theater

Een voorstelling is soms goed noch slecht. Misschien een beetje beter dan gemiddeld. Maar er staat anderhalf uur lang een acteur op het podium die zo goed is, dat je alsnog omvergeblazen wordt. Leger van het Ro Theater is zo'n voorstelling. Gijs Naber is zo'n acteur.

Het verhaal, van Rik van den Bos, is eenduidig. Berk (Naber) keert getraumatiseerd terug uit de oorlog. Welke blijft onduidelijk. Hij is door een granaatinslag doof aan één oor. Zijn vriendin heeft hem verlaten. Gedesillusioneerd woont hij in een van zonlicht verstoken kamer. Elke dag drinkt hij een fles water leeg, vervolgens pist hij die vol. Posttraumatische stressstoornis.

Op een dag is daar de vader (Herman Gilis) van een gesneuvelde kameraad. Die wil dat Berk hem meeneemt naar de woestijn waar het gebeurde. Dit gebeurt uiteraard niet. Wel wisselen de twee wat woorden over de gruwelen en aantrekkingskracht van oorlog.

Vakkundig gemaakt

Van den Bos schreef Leger op uitnodiging van Alize Zandwijk, baas van het Ro Theater, en speciaal voor deze acteurs. Zandwijk regisseerde zelf. In een benauwend, pisgeel decor laat ze haar wankele krijgers eerst op elkaar klappen en daarna rustig samenkomen.

Allemaal vakkundig gemaakt, maar het is bovenal te danken aan de beheerste techniek van Gijs Naber dat Berks waanzin volkomen overtuigt. Hij doet dat met klassiek ingeleefd spel. De tics en getergde blikken tonen eerst nog wat overdreven, maar Naber is zo consequent en bij wijle angstaanjagend intens, dat hij al gauw samenvalt met zijn personage. Onvoorspelbaar, eng en verdrietig.

Ook Gilis is aandoenlijk als de geknakte vader, maar Naber - zijn Berk is een kunstwerk.

Leger: door: Rik van den Bos door Ro Theater. Regie: Alize Zandwijk. Gezien: 14/3, Ro Theater, Rotterdam. Tournee t/m 7/5.

Meer over