Android en Nokia blijven de grootste op het gebied van smartphones

De verkoop van smartphones met Androidsoftware heeft in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw groei doorgemaakt. Het besturingssysteem voor smartphones van Google blijft daarmee het grootste platform ter wereld. Dat heeft onderzoeksbureau Canalys vandaag bekendgemaakt.

ANP
Ook de nieuwste telefoons van Samsung draaien op Android Beeld afp
Ook de nieuwste telefoons van Samsung draaien op AndroidBeeld afp

In de eerste drie maanden van dit jaar werden 35,7 miljoen smartphones met het besturingssyteem Android verkocht, tegen 32,9 miljoen in het vierde kwartaal van vorig jaar. De stijging is vooral te danken aan de goede resultaten van smartphonefabrikanten HTC, Samsung, LG, Motorola en Sony Ericsson, waarvan de telefoons allemaal op Android draaien.

Azië
Volgens Canalys is onder meer Azië uitgegroeid tot de grootste afzetmarkt voor smartphones. In totaal werden daar 37,3 miljoen van de toestellen met internetmogelijkheden verkocht, bijna een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is de eerste keer sinds het derde kwartaal van 2007 dat Azië de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA) voorbijstreeft.

Wereldwijd werden er in de eerste drie maanden van het jaar 101 miljoen smartphones verkocht, een stijging van 83 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2010. Vooral in China, India en Zuid-Korea werden veel toestellen verkocht. In deze landen verdriedubbelde de groei.

Nokia
De Finse mobieltjesfabrikant Nokia blijft wereldwijd de meeste smartphones leveren. Het concern verkocht 24,2 miljoen toestellen, een stijging van 13 procent ten opzichte van het jaar daarvoor. Het martkaandeel van Nokia kromp wel tot net onder een kwart van de markt, tegen 39 procent in het eerste kwartaal vorig jaar.

'Nokia staat onder druk op de smartphonemarkt', zei analist Pete Cunningham van Canalys. 'Maar zijn wereldwijde bereik moet nooit worden onderschat.' Volgens Canalys is Nokia nog steeds de grootste smartphoneverkoper in 28 landen, waaronder China. Het Finse bedrijf verkocht 8,9 miljoen smartphones in China, een groei van 79 procent, dankzij de verkopen tijdens de viering van het Chinese Nieuwjaar.
Nokia wordt gevolgd door Apple, Research in Motion, Samsung en HTC.

Volg de Volkskrant op Twitter
Word vriend van de Volkskrant op Facebook

Meer over