AlbumrecensieAnderson .Paak

Anderson .Paak keert op Ventura terug naar het vertrouwde seventiesgeluid ★★★☆☆

Menno Pot
null Beeld
Beeld

Nadat hij twee albums had gevuld met warmbloedige soul en funk (Venice in 2014, Malibu in 2016) pakte Anderson .Paak het op Oxnard (2018) anders aan: meer hiphop. Het kwam hem op kritiek te staan: te opgepompt, te volgepropt en wat een hanige lyriek ineens.

Vijf maanden later keert hij op Ventura (net als de drie voorgangers vernoemd naar een Californische kustplaats, ditmaal niet in Los Angeles maar even erbuiten) terug naar het vertrouwde seventiesgeluid van Malibu. In muziek en tekst houdt hij het een stuk rustiger, overigens aan de hand van dezelfde hoofdproducer, Dr. Dre.

Deze verzameling referenties aan artiesten als Prince, Curtis Mayfield en toch ook Kendrick Lamar bevalt beter dan Oxnard, al ontbreekt een echt sterke single opnieuw. Ook verschiet Paak te veel van zijn kruit in de eerste helft, in songs als Winners Circle en Make It Better (met mooie, dienstbare zang van Smokey Robinson).

Opvallende gasten: André 3000 van Outkast in de pakkende opener Come Home en de in 2011 overleden Nate Dogg in afsluiter What Can We Do?. Dit nummer mag exemplarisch heten voor de tweede helft van het album, dat gaandeweg wat vlakker wordt.

Hip Hop

Anderson Paak

Ventura

★★★☆☆

Aftermath/Warner

Meer over