Cd-recensieAnderson .Paak

Anderson .Paak kan veel en wil nog meer, maar zijn album ontbeert een allesomvattende visie (drie sterren)

Gijsbert Kamer
Oxnard van Anderson .Paak (2018) Beeld
Oxnard van Anderson .Paak (2018)Beeld

De Californische rapper, zanger, drummer en producer Anderson .Paak heeft ook het Nederlandse publiek een paar jaar geleden voor zich gewonnen met zijn levendige liveshows. Sinds zijn prominente rol op het album Compton van Dr. Dre (2015) geldt hij als grote muzikale belofte, wat hij met zijn tweede solo-album Malibu (2016) behoorlijk waarmaakte.

Oxnard, opnieuw vernoemd naar een kustplaatsje bij Los Angeles, volgt eenzelfde muzikaal wijdlopige weg. .Paak zingt en rapt met een rasp die hij van Kendrick Lamar lijkt te hebben geleend en schiet muzikaal van luie funk naar springende trap-rap en feestelijke popsoul.

Hij krijgt daarbij hulp van grote namen als Snoop Dogg, Dr Dre, J. Cole, Q-Tip en Kendrick Lamar. Deze laatste tekende voor Tints, een van de sterkste hiphop/pop tracks van het jaar. Je zou willen dat de twee elkaar wat vaker opzoeken, want alles aan dit opzwepende nummer klopt. Andere nummers lijken te zwemmen in een zee van goede bedoelingen. Anderson .Paak werpt zich in zijn teksten meer op als een boze commentator van de maatschappij dan op eerder werk. Ook hij levert zijn anti-Trumpbijdrage in het aardige 6 Summers.

Who R U en het met rapper Q-Tip gemaakte Cheers zijn nog twee sterke nummers op Oxnard. Maar als geheel klinkt het album nogal rommelig. Misschien moeten we hem er vooral bij zien, als heer en meester op het podium, terwijl hij zijn muzikanten aanspoort en zelf af en toe achter de drumkit plaatsneemt om het boeltje extra op te schudden.

Anderson .Paak kan veel en wil nog meer. Maar een meer sluitende, allesomvattende visie had van Oxnard niet slechts een goede, maar een geweldige plaat kunnen maken. Veelzijdigheid verzandt te vaak in vrijblijvendheid.

Anderson .Paak

Oxnard

Aftermath/Universal

3 sterren

Meer over